Na odprtje se že pripravljajo v Gimnaziji Franceta Prešerna Kranj ... / Foto: Gorazd Kavčič

Vlada odločila: šole se lahko odprejo

Zaradi umirjanja epidemiološke situacije slovenska vlada nadaljuje rahljanje ukrepov. Odločila je, da se vrtci in šole postopno začnejo odpirati z 18. majem, odprle se bodo lahko nastanitvene kapacitete do trideset sob pa tudi avtošole ... Vlada je med drugim sprejela tudi Uredbo o izvajanju ukrepov poroštva po zakonu o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstva.

Ljubljana – Vlada je na seji v sredo, 13. maja, sprejela Uredbo o izvajanju ukrepa poroštva po Zakonu o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije ter Uredbo o izvajanju 65. člena Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo. Skoraj 23 tisoč vlog za odlog plačila kreditov, ki so jih banke prejele do konca aprila, dokazuje smiselnost teh ukrepov, so sporočili po zaključku seje vlade. Kot so navedli, je sprejem obeh uredb še zadnji potrebni korak za operativno izvedbo poroštva v procesu sprejemanja protikriznih ukrepov iz prvih dveh paketov, ki so sicer retroaktivni in veljajo za celotno obdobje od razglasitve epidemije. Zato je ministrstvo za finance že pred časom pozvalo banke, da lahko začnejo zagotavljati likvidnost gospodarstvu, saj bo državno poroštvo veljalo tudi za kredite, odobrene v zadnjih dveh mesecih.

Vrtci in šole se odprejo v ponedeljek

V ponedeljek, 18. maja, se bodo že lahko odprli vrtci. V šolah bodo pouk začeli učenci prve triade osnovne šole in osnovne šole s prilagojenim programom ter tisti učenci od četrtega do osmega razreda, za katere je organiziran dopolnilni pouk. V šolske klopi se bodo vrnili dijaki zaključnih letnikov srednje šole in posamezniki, ki bodo v šolskem letu 2019/2020 opravljali maturo ali zaključni izpit, ter dijaki od prvega do tretjega letnika, ki imajo pravico do dodatne strokovne pomoči. Devetošolci se bodo v šolo lahko vrnili teden dni kasneje, v ponedeljek, 25. maja.

Vlada je odpravila tudi prepoved športne vadbe v športnih objektih, ki so sestavni del vzgojno-izobraževalnih zavodov. Športna vadba bo dovoljena tudi vsem udeležencem v programu prostočasne športne vzgoje otrok in mladine. Dovoljeno bo izvajanje športnih tekmovanj do vključno državne ravni, in sicer v panogah, ki imajo evidentiran uradni tekmovalni sistem. Začetek veljavnosti odloka je predviden za 23. maj.

Zelena luč za manjše nastanitvene objekte

S ponedeljkom, 18. majem, se bodo ponovno lahko opravljale vse dejavnosti (razen nekaj izjem) na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Zaprti ostajajo še naprej nastanitveni objekti nad trideset sob, nastanitveni objekti za potrebe zdraviliškega zdravljenja, velneški in fitnes centri, bazeni in vodne aktivnosti ter diskoteke in nočni klubi.

V prodajalnah pa so z novim odlokom, ki prav tako začne veljati 18. maja, vsi potrošniki pri opravljanju nakupov izenačeni.

Odpravili obvezno razkuževanje

Vlada je odpravila obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb. Hkrati je vsem upravnikom večstanovanjskih stavb naložila, da zagotovijo redno čiščenje skupnih prostorov. Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Avtošole spet odprte

S ponedeljkom, 18. majem, se po dveh mesecih znova odpirajo avtošole. Obenem je vlada do 30. junija podaljšala veljavnost vozniških dovoljenj, ki zaradi dosedanje prepovedi potečejo od 18. marca do 17. maja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

delno oblačno
vlažnost: 73 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

6/22

sreda

6/20

četrtek

10/19

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...

Ob polnoletnosti nov izziv / 14:11, 26. maj

Da me ne bo kdo napačno razumel, tudi sam sem sodeloval v akciji in nabral kar polno vrečo tiste velike rumene vreče, smeti. Prepričan sem, ...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 12:06, 26. maj

Te vrste ljudi je treba strogo kaznovati in z imenom javno objaviti

Za odprte trgovine ob nedeljah / 09:35, 26. maj

Zaprtje prodajaln, trgovin ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, verjetno je zato tudi PV in minister spremenil mnenje in do tega ne bo prišlo !

Za odprte trgovine ob nedeljah / 08:13, 26. maj

Glede na to, da je za odprtje trgovin ob nedeljah tudi Trgovinska zbornica, vlada ne more temu nasprotovati. Na eni strani so papirnati sind...