Foto: Gorazd Kavčič

Hospitaliziranih najmanj oseb

Včeraj je bilo opravljenih 1023 testov, zabeležili pa smo eno novo okužbo s covidom-19. Hospitaliziranih oseb je bilo 29, kar je najmanj od začetka epidemije.

Ljubljana – Včeraj smo pri nas sicer ob 1023 opravljenih testih zabeležili en nov primer okužbe, ki je bil prinesen s tujine, umrl ni noben človek. Hospitaliziranih je 29 oseb, kar je najmanj od začetka epidemije, še vedno pa je sedem bolnikov hudo bolnih.

Vlada je sicer včeraj preklicala epidemijo covida-19, ki je bila v Sloveniji razglašena 12. marca ob 18. uri. Epidemija je preklicana do 31. maja, ukrepi za preprečevanje širjenja bolezni pa v tem času še vedno veljajo. Kot je na dopoldanski novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin, preklic pomeni jasen signal, da so bili ukrepi in koraki, predvsem pa spoštovanje ukrepov s strani državljanov odlični. »Uspeh je skupen, skupaj smo zmogli,« je povedal Kacin.

Odpiranje šol in vrtcev

Kot je znano, se v ponedeljek znova odpirajo vzgojno-izobraževalni zavodi. Kot je danes pojasnila ministrica za izobraževanje dr. Simona Kustec, se v vrtce v ponedeljek vrača približno polovica otrok. V šolske klopi bodo v ponedeljek sedli učenci prve triade. Gre za 64.497 učencev oziroma 34,4 odstotka vseh šolajočih se v osnovnih šolah. Odpirajo se tudi osnovne šole s prilagojenim programom ter srednje šole za dijake zaključnih letnikov in posameznike, ki bodo v tem šolskem letu opravljali maturo ali zaključni izpit. Odpirajo se tudi glasbene šole, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter vrata višjih strokovnih šol, univerz in visokošolskih zavodov ter študentski domovi in dijaški domovi za dijake, ki bodo sedli v šolske klopi.

Teden dni kasneje, torej 25. maja, bo šolski prag prestopilo tudi 17.806 devetošolcev, ki predstavljajo dodatnih deset odstotkov šolajočih se v osnovnih šolah.

Kustečeva je dodala še, da bodo v t. i. tretjem protikoronskem zakonskem paketu, ki je v pripravi, predlagali, da se bo plačilo države izvršilo za odsotnost vseh otrok v vrtcu do 30. junija.

Za otroke, ki ostajajo doma, TOM podaljšuje svetovalne ure

Ob sproščanju ukrepov so se odzvali tudi v Zvezi prijateljev mladine Slovenije. »V ZPMS nas ob odločitvi vlade glede načina šolanja skrbi predvsem za tiste otroke, ki ostajajo doma. Natančneje, skrbi nas za otroke, katerih dom spremljajo konflikti, zlorabe, nasilje, revščina … Ti otroci bodo še naprej prisiljeni ostajati v okolju, ki jih obremenjuje in sili v še večjo stisko. V času odraščanja se postavljajo temelji za kasnejše odnose, tako z vrstniki, otroki, partnerji kot s prijatelji. Otroci in mladostniki so za to prikrajšani že dva meseca, nekateri bodo sedaj še dlje,« pravijo v ZPMS, ki so zato svetovalne ure TOM telefona (116 111) podaljšali od 10. do 20. ure.

Sproščanje karantene ob prestopu meje

Vršilka dolžnosti generalnega direktorja direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje mag. Vesna Kerstin Petrič je ob sprejetju odloka, ki se nanaša na ukrepe na mejnih prehodih in kontrolnih točkah znotraj države, pojasnila, da vstop v državo brez odreditve 14-dnevne karantene velja za vse, ki živijo v državah EU in imajo tam stalni ali začasni naslov. Še vedno pa se karantena odredi ob vstopu v državo za vse, ki živijo zunaj EU ali so iz kakršnega koli razloga zunaj EU bivali več kot 14 dni. Izjeme veljajo za diplomate, ki prihajajo iz tretjih držav, tiste, ki v državo prihajajo zaradi pogreba, ter za prevoz blaga, ki je v tranzitu, in osebe, ki so ključne za zagotavljanje gospodarske dejavnosti, bistvene za slovensko gospodarstvo. Še naprej je vsaka oseba, ki ima kakršne koli znake okužbe, na to na meji dolžna opozoriti.

»Ključno bo neprestano spremljanje epidemiološke situacije tako pri nas kot v tujini. V primeru, da se situacija spremeni, bomo režim na mejah tudi prilagodili,« je povedala Kerstin Petričeva, ki opozarja vse, ki bi potovali v katero od sosednjih ali drugih držav, da se pozanimajo, ali je to možno in kakšni ukrepi v teh državah veljajo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

delno oblačno
vlažnost: 73 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

6/22

sreda

6/20

četrtek

10/19

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...

Ob polnoletnosti nov izziv / 14:11, 26. maj

Da me ne bo kdo napačno razumel, tudi sam sem sodeloval v akciji in nabral kar polno vrečo tiste velike rumene vreče, smeti. Prepričan sem, ...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 12:06, 26. maj

Te vrste ljudi je treba strogo kaznovati in z imenom javno objaviti

Za odprte trgovine ob nedeljah / 09:35, 26. maj

Zaprtje prodajaln, trgovin ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, verjetno je zato tudi PV in minister spremenil mnenje in do tega ne bo prišlo !

Za odprte trgovine ob nedeljah / 08:13, 26. maj

Glede na to, da je za odprtje trgovin ob nedeljah tudi Trgovinska zbornica, vlada ne more temu nasprotovati. Na eni strani so papirnati sind...