V ponedeljek se bodo v šolske klopi vrnili tudi dijaki zaključnih letnikov. Na odprtje šole se že pripravljajo tudi v Gimnaziji Franceta Prešerna Kranj. / Foto: Gorazd Kavčič

Sproščajo pomemben del ukrepov

Vlada je odločila, da se v ponedeljek lahko odprejo vrtci in šole, avtošole, sprošča se pomemben del dejavnosti na področju trgovine in turizma. Na Gorenjskem bodo znova začele delovati zobozdravstvene ordinacije. Na naših mednarodnih letališčih je dovoljen letalski potniški promet.

Ljubljana, Kranj – Že dobra dva tedna imamo v Sloveniji manj kot šest primerov okužbe z novim koronavirusom na dan. Drugega in tretjega maja nismo zabeležili niti ene okužbe, po podatkih v sredo, 13. maja, samo eno. Nekaj zadnjih dni ni bilo nobene potrjene okužbe na Gorenjskem. Ugodna epidemiološka slika je, kot je dejala vodja svetovalne skupine za obvladovanje covida-19 na ministrstvu za zdravje prof. dr. Bojana Beović, posledica učinkovitih ukrepov, njihovega upoštevanja in sodelovanja terenskih epidemiologov, ki vsak primer raziščejo in omejijo kontakte. Vsi ti zadnji kontakti so torej znani, brez znanega kontakta bi šlo za vnos okužbe iz tujine. Vlada te dni vse svoje moči usmerja v premišljene ukrepe, ki omogočajo postopno in varno vračanje v novo normalnost, je povedal uradni vladni govorec Jelko Kacin. Eden pomembnejših je postopno vračanje otrok v šole že v ponedeljek. S ponedeljkom se lahko odprejo tudi vse trgovine, vključno s trgovskimi centri, potrošniki bodo pri opravljanju nakupov izenačeni (ni več izjem za ranljive skupine). Dovoljena bo strežba v notranjosti gostinskih lokalov. Odprli se bodo lahko manjši nastanitveni objekti, ki imajo do trideset sob, za večje nastanitvene kapacitete pa zaključujejo pripravo navodil, je povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc. Zaprti še ostajajo velneški in fitnes centri, bazeni in nočni klubi.

Skupno število do zdaj potrjenih okužb z novim koronavirusom je bilo v sredo, 13. maja, 1464 oseb, bolezen jih je prebolelo 1323. Zaradi covida-19 ni umrl nihče, skupaj pa 103. Hospitaliziranih je bilo v slovenskih bolnišnicah v sredo še 32 oseb, od tega sedem v intenzivni negi.

Skoraj 23 tisoč vlog za odlog plačila kreditov

Državni sekretar na ministrstvu za finance Peter Ješovnik je na včerajšnji vladni novinarski konferenci povedal, da je vlada sprejela uredbi, s katerima podrobneje urejajo poroštveni shemi za odložene obveznosti posojilojemalcev in zagotavljanje dodatne likvidnosti gospodarstva. Kot je poudaril, so banke do konca aprila prejele skoraj 23 tisoč vlog za odlog plačila kreditov v skupnem znesku 267 milijonov evrov odloženih plačil obstoječih kreditov. »Številčno največji del vlog predstavlja prebivalstvo, in sicer 15.599 vlog v višini približno 33 milijonov evrov. Podjetja so vložila 6.628 vlog v skupni vrednosti odloženih plačil 234 milijonov evrov,« je pojasnil.

Po vladnih zagotovilih je bil sprejem obeh uredb še zadnji potrebni korak za operativno izvedbo poroštva v procesu sprejemanja protikriznih ukrepov iz prvih dveh paketov, ki so sicer retroaktivni in veljajo za celotno obdobje od razglasitve epidemije. Zato je ministrstvo za finance že pred časom pozvalo banke, da lahko začnejo zagotavljati likvidnost gospodarstvu, saj bo državno poroštvo veljalo tudi za kredite, odobrene v zadnjih dveh mesecih.

Odpravili obvezno razkuževanje stavb

Vlada je odpravila začasni odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb. Upravniki večstanovanjskih stavb pa morajo zagotoviti redno čiščenje skupnih prostorov.

Sproščanje ukrepov na področju športa

»S ponedeljkom je dovoljena prostočasna športna vzgoja otrok in mladine, izvajanje javno veljavnih programov usposabljanj za strokovno delo v športu ter uporaba športnih objektov in površin za šport v naravi v okviru vzgojno-izobraževalnih zavodov,« je na včerajšnji novinarski povedal državni sekretar za področje izobraževanja in športa Marjan Dolinšek.

Od predvidoma 23. maja dalje bodo dovoljena tudi športna tekmovanja do vključno državne ravni v panogah, ki imajo evidentiran uradni tekmovalni sistem.

Kako do zobozdravnika?

Direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske (OZG) Jože Veternik je sporočil, da bodo v ponedeljek začele delovati zobozdravstvene ordinacije, ki so v pristojnosti OZG. S ponedeljkom ukinjajo tudi enotno vstopno točko za vse gorenjske paciente z nujnimi zobozdravstvenimi težavami, ki zaradi epidemije začasno deluje v prostorih Zobne poliklinike Kranj. Dežurna zobna ambulanta v Kranju pa se vrača na ustaljen delovni čas, ki je veljal pred razglasitvijo epidemije.

Delo zobozdravstvenih ordinacij je popolnoma reorganizirano, je pred nekaj dnevi pojasnil podpredsednik Zdravniške zbornice Slovenije (ZBS) in predsednik Odbora za zobozdravstvo pri ZBS dr. Krunoslav Pavlović. Gre za nove smernice dela v varnem okolju v razmerah epidemije: »Izvajalci so v teh dneh v pripravah, da zadostijo protokolu in zagotovijo osebno varovalno opremo.«

In kako do zobozdravnika? Kot je pojasnil dr. Pavlović, bodo imeli prednost že naročeni pacienti, protetični pacienti (ki so že v delu), pacienti, ki so bili v obravnavi na vstopni točki in trenutno nujni pacienti. Zobozdravniki bodo vse, ki so bili naročeni in je bil termin prestavljen, o tem obvestili. »Ni vam treba obiskati ordinacije ali klicati,« je dejal Pavlović. Vstop v ordinacije bo omejen le na naročene paciente, ki bodo imeli odgovorjen covid-19 vprašalnik negativen.

Če so pred epidemijo v šestih urah in pol na dan v eni zobozdravstveni ambulanti obravnavali od 15 do 20 pacientov, jih bodo zdaj v istem času zaradi previdnostnih protokolov samo sedem ali osem.

Spoštujmo varnostna priporočila

Epidemiološka situacija glede novega koronavirusa se resda umirja, še vedno pa je za zamejevanje širjenja virusa SARS-CoV-2 v populaciji ključnega pomena, da posamezniki dosledno spoštujemo ukrepe, kot jih svetuje Nacionalni inštitut za javno zdravje. To so redno in temeljito umivanje rok z milom in vodo ali razkuževanje rok, upoštevanje higiene kašlja, spoštovanje pravil fizičnega distanciranja. Pomembno je, da v primeru bolezenskih znakov in simptomov bolezni covid-19 (kot so na primer nahod, slabo počutje, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura, kašelj), ostanemo doma in se po telefonu posvetujemo s svojim izbranim zdravnikom ter upoštevamo njegova navodila.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

delno oblačno
vlažnost: 72 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

6/22

sreda

6/20

četrtek

10/19

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...

Ob polnoletnosti nov izziv / 14:11, 26. maj

Da me ne bo kdo napačno razumel, tudi sam sem sodeloval v akciji in nabral kar polno vrečo tiste velike rumene vreče, smeti. Prepričan sem, ...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 12:06, 26. maj

Te vrste ljudi je treba strogo kaznovati in z imenom javno objaviti

Za odprte trgovine ob nedeljah / 09:35, 26. maj

Zaprtje prodajaln, trgovin ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, verjetno je zato tudi PV in minister spremenil mnenje in do tega ne bo prišlo !

Za odprte trgovine ob nedeljah / 08:13, 26. maj

Glede na to, da je za odprtje trgovin ob nedeljah tudi Trgovinska zbornica, vlada ne more temu nasprotovati. Na eni strani so papirnati sind...