Koronaučitelji in žrtveniki

Za boljšo šolo (73)

Pred kratkim smo lahko prebrali javno pismo ene slovenskih osnovnošolskih učiteljic, ki poziva svoje kolege, naj prenehajo tarnati in v teh koronačasih primerno poskrbijo ne samo za učence, temveč tudi zase. Prepričana je, da je v teh izjemnih razmerah še bolj kot sicer vsakodnevno v zbornicah, prišel do izraza tipičen profil slovenskega učitelja, ki je stalni jamrač in pritoževalec nad razmerami v šolah. Pa vendar le redko kdo med njimi opusti učiteljski poklic in se oprime česa novega.

V navodilih strokovne skupine je bilo učiteljem v času učenja na daljavo jasno naročeno, naj na novo obravnavajo in utrjujejo predvsem temeljna znanja in ne vsega po vrsti, zato naj se v oddelčnih zborih s kolegi dogovorijo, kako bodo enakomerno porazdelili učne obveznosti med učence. V naših zbornicah je namreč ogromno pedagoških delavcev, ki si za samopotrditev in zaradi pomanjkanja strokovne samozavesti poleg obveznega naložijo še ogromno nepotrebnega dodatnega dela, da bi sodelavcem pokazali, kako se trudijo pozno v noč in kako se žrtvujejo. Nato pa naslednji dan v šolski zbornici samo tarnajo in ustvarjajo negativno klimo. Takšni učitelji so še toliko bolj obremenjeni v času šolanja na daljavo. Ob tem, da iz učnih načrtov niso izluščili zgolj temeljnih znanj in učencem pošiljajo še kup dodatnih nalog iz delovnih zvezkov in drugih gradiv, jih bremeni še pomanjkljivo poznavanje sodobne učne tehnologije. Pri učenju novosti bi si učitelji lahko veliko pomagali med seboj, če bi si upali priznati, da česa ne znajo, in če bi tudi sicer znali sodelovati. Zato so nekateri povsem obupani in se javno pritožujejo nad razmerami v šolstvu.

Omenjena učiteljica pravi, da se učitelji v koronačasih in tudi sicer v zbornicah v grobem delijo na dve skupini. Na tiste, ki se znajo ustvarjalno, pogumno in pozitivno spopasti z novimi nalogami, so pozitivni, sodelovalni in iznajdljivi ter se zavedajo, kaj je njihovo pedagoško poslanstvo. Tej skupini učiteljev preprosto reče koronaučitelji. Obstoji pa še druga skupina učiteljev, ki se v vsaki situaciji postavijo v vlogo žrtve – enkrat so žrtev učencev, drugič staršev, tretjič šolskega sistema, sedaj pa koronavirusa. Avtorica javnega pisma jim pravi žrtveniki. Kot da ti učitelji nočejo ali ne znajo s pozitivne plati pogledati na svoj poklic. Tudi v šolski zbornici stalno tarnajo in se nad nekom pritožujejo, tako da zadovoljni učitelji bežijo iz zbornic, da se ne bi okužili z negativnim razpoloženjem. Po navadi se ti ljudje z odporom in kritiko izogibajo vsakim spremembam in se preprosto ne znajo konstruktivno pogovarjati.

Razlik med obema skupinama je še veliko. Za koronaučitelje pravi, da se pri izobraževanju na daljavo veliko več posvečajo pripravam na pouk, ker želijo otrokom namesto kvantitete posredovati kvaliteto. Tako imajo tudi manj dela s pregledovanjem vrnjenih gradiv in posledično več časa zase in za svoje družine, saj se ne ukvarjajo ves dan s šolo. Učni načrti, učbeniki in delovni zvezki so jim zgolj okvir, ustvarjalne ideje pa črpajo iz življenja. Zavedajo se, da učencev ni lahko motivirati za učenje, zato zelo pogosto iščejo stike z njimi in se zanimajo, kako napredujejo in kako se počutijo. Dobro sodelovanje z otroki in starši vsem olajša delo, zato je takšen učitelj v odnosu z njimi spoštljiv, srčen in življenjski. Pa še z discipliniranjem se jim ni treba ukvarjati.

Oddaj svoj komentar

Kranj 11°

pretežno oblačno
vlažnost: 68 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

4/18

nedelja

9/23

ponedeljek

8/22

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:53, 29. maj

Z prijateljico še srečava vsak drugi dan seveda negre Brez poljubov, še bolj sva zdrava kot pred Corono.

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:51, 29. maj

Ljudje božji kako ste naivni kakšno Korona,neki če nebi bilo te epidemije bi isto toliko Ljudi umrlo,Jaz delam pri potrebujem zavodu v Nemči...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !