Planinko v času koronavirusa / Planinski muzej Slovenije

Tako različni, a vsem dostopni muzeji

Ob mednarodnem dnevu muzejev bodo v ponedeljek muzeji in galerije postali kulturna središča, dan pa bodo zaznamovali s prostim vstopom na razstave ter obilico raznovrstnih dogodkov, letos seveda prilagojenih ukrepom zoper širjenje koronavirusa. Predstavljamo vam nekaj dobrih predlogov.

Kranj – Mednarodni muzejski svet ICOM je 18. maj prvič zaznamoval za mednarodni dan muzejev leta 1977. Osnovni namen je bil vplivati na večjo prepoznavnost muzejev v družbi. Že 43 let se na ta dan prazniku vsako leto pridružuje več muzejev. Leta 2019 je mednarodni muzejski dan praznovalo več kot 44 tisoč muzejskih institucij v več kot 158 državah sveta. Med njimi tudi Slovenija s svojo mrežo raznolikih muzejev in galerij.

Mednarodni muzejski dan MMD 2020 se letos posveča temi Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost. Tako bodo v ponedeljek, 18. maja, po celi Sloveniji muzeji in galerije obeležili mednarodni muzejski dan s prostim vstopom in obilico raznovrstnih dogodkov, letos seveda prilagojenih ukrepom zoper širjenje koronavirusa. Letos bo torej večji poudarek tudi na virtualnem obeleženju #IMD2020. V ICOM Slovenija namreč menijo, da je poslanstvo muzejev, da se odzivajo na družbena dogajanja in da to poslanstvo slovenski muzeji tudi na inovativne načine uresničujejo, zato bodo javnosti predstavili svoje projekte in dobre prakse, ki se nanašajo na enakost, raznolikost in inkluzivnost ranljivih skupin. Muzeji in galerije bodo predstavljeni v posebni virtualni knjižici, ki bo v ponedeljek objavljena na spletni strani ICOM Slovenija ter deljena na družbenih omrežjih vseh sodelujočih. Vsak muzej bo svoj projekt predstavil tudi v okviru svojih spletnih strani in na družbenih omrežjih.

Na vsak način preverite, kaj posebnega se bo ob koncu tedna in v ponedeljek dogajalo v muzejih na Gorenjskem in drugje po Sloveniji. Za prvi namig vam v tej tristranski prilogi ponujamo nekaj odličnih predlogov Gornjesavskega muzeja, Mestnega muzeja Idrija, Kobariškega muzeja, Rudarskega muzeja Zagorje, Podzemlja Pece Mežica in Muzeja jaslic Brezje.

Deset let Slovenskega planinskega muzeja

V Gornjesavskem muzeju Jesenice letošnjo temo mednarodnega dneva muzejev odlično povezujejo z novo občasno razstavo Mavričnost kulture in kulinarike Jesenic, pri čemer sta etnologinji Zdenka Torkar Tahir in Nina Hribar vključevali različne etnije, ki živijo na Jesenicah. V času nastajanja razstave so predvsem ženske v muzej prinašale pripovedi, zgodbe, fotografije in tudi predmete za razstavo, ki je na ogled v Kosovi graščini na Jesenicah. Ob tem so v sodelovanju z Ljudsko univerzo Jesenice začeli projekt vključevanja prostovoljcev. Prav v času epidemije covida-19 so izpeljali video srečanje, na katerem so predstavili kulturno dediščino s poudarkom na Stari Savi, predstavili pa so tudi področja, kamor bodo vključili prostovoljce od Jesenic do Rateč. Na mednarodni dan muzejev se bodo v tako imenovani e-sobi ponovno sestali, udeležence pa bodo po predstavitvi muzeja povabili še k obisku razstave v muzeju.

Kot je povedala direktorica muzeja Irena Lačen Benedičič, je čas epidemije muzealcem prinesel nove izzive in tudi znanja, ki so jih pridobili in delili na spletnih straneh muzeja. V Slovenskem planinskem muzeju, ki letos praznuje svojo desetletnico, so te dni začeli kviz Zakodirano planinstvo, kvize o zgodovini mesta Jesenice in različnih temah pa so pripravili tudi na Jesenicah. Pripravili so tudi kratke predstavitve Jeseničanov v rubriki Iz depojev Gornjesavskega muzeja. Podobno »obratujejo« tudi na Facebooku in Instagramu.

»Medtem smo v najaktivnejši fazi projekta ministrstva za okolje in prostor Obisk gora v času podnebnih sprememb, v okviru katerega smo uredili spletni nakup vstopnic, vzpostavljamo brezplačne vožnje z električnim kombijem za obisk gora in med muzeji od Jesenic do Kranjske Gore ter simpozij o obisku gora z izmenjevalnico planinske opreme. Dopolnili bomo stalno razstavo s Triglavskim ledenikom in najobsežnejšo novo občasno razstavo o naših alpinistih, ki jo bomo odprli 7. avgusta ob desetletnici Planinskega muzeja.« Izteka se rok za oddajo planinskih fotografij za novo razstavo Instarazstava, pripravili pa so tudi dodatno ponudbo Triglavski izziv. Gre za tako imenovani mysterybox, ponudbo pa namenjajo manjšim skupinam, poslovnim partnerjem (timbilding), družinam, da se preizkusijo v zabavni in koristni pripravi na varen obisk gora.

Na Jesenicah so začeli projekt Ustvarjalna Evropa Grenko spoznanje (The Rude Awakening), v okviru katerega bodo prihodnje leto predstavili skupno občasno razstavo na temo prve svetovne vojne in digitalizirano vsebino z novo virtualno predstavitvijo (računalniško igrico), ki bo namenjena predvsem mladim za predstavitev pomena miru. V Gornjesavskem muzeju zaključujejo tudi projekt LAS Naša industrijska dediščina, naš ponos, v okviru katerega bo na Stari Savi več aktivnosti za obiskovalce. Med njimi tudi prikaz delovanja vetrne peči, plavža in kostumi zgodovinskih likov (Ana in Viktor Ruard, fužinar Bucelleni, skrbstvena sestra Angela Boškin, kemik Igancij Heiser in plavžar). V teh dneh bodo na spletni strani postavili tudi občasno razstavo o gledališkem in filmskem igralcu Jeseničanu Mihi Balohu, ki praznuje v maju.

O preživetju in pogumu

Tudi v Mestnem muzeju Idrija bodo mednarodni dan muzejev obeležili virtualno. Muzej se bo predstavil z dvema vsebinama. Prva je zgodba o prebrisani tihotapki Melhiorci, resnični osebnosti iz 18. stoletja, ki jo zaznamujejo idrijske čipke in rudarjenja živega srebra. S svojim delovanjem in načinom življenja odpira številna vprašanja o preživetju, revščini, pravici, etiki, ženskah, starosti, nasilju in ljubezni. Z različnimi dogodki bodo v letu 2020 tudi skušali oživiti ta historični lik ter osvežene muzejske vsebine približati najširšemu občinstvu. Kot poudarja direktorica muzeja Ivana Leskovec, za začetek marsikatero le na virtualni način, saj jim skrb za varnost ljudi v času širjenja bolezni covid-19 drugega ne dopušča, v nadaljevanju, v naslednjem letu pa vsekakor tudi v živo na gradu Gewerkenegg v Idriji.

Druga je zgodba o Partizanski bolnici Franja – skritem dragulju Evrope. Ta izjemni spomenik iz časa druge svetovne vojne je kraj spomina, ki priča o požrtvovalnosti, sožitju in tovarištvu ljudi, ki jih je vojna postavil na preizkušnjo. Niso podlegli, v nemogočih razmerah so reševali življenja drugih in bili za to pripravljeni žrtvovati svoja. Franja je spomenik, ki nagovarja obiskovalce vseh generacij in vseh narodnosti. Nosi znak evropske dediščine.

»O Franji prav zdaj pripravljamo razstavo, s katero nameravamo od leta 2021 gostovati po drugih slovenskih muzejih in Evropi. Sama Partizanska bolnica Franja, spomenik v soteski Pasice, pa vabi, da si jo v živo ogledate in jo doživite. Zato smo v nedeljo, 17. maja 2020, dan pred dnevom muzejev, ob 11. uri pripravili poseben program – obisk Franje v družbi kustosa Mestnega muzeja Idrija. Podoben program bomo ta dan ob isti uri izvedli tudi v Partizanski tiskarni Slovenija na Vojskem, kjer bomo obenem lahko spremljali tudi oskrbnika pri tiskanju Partizanskega dnevnika – časopisa, ki je bil v svojem času edini tiskani dnevnik kakega odporniškega gibanja v Evropi.«

Letošnji program Mestnega muzeja Idrija pa bo med drugim zaznamovalo tudi klekljanje idrijske čipke. Načrtovane razstave v muzeju na gradu Gewerkenegg v Idriji in v Cerkljanskem muzeju, s katerimi se vključujejo v vsakoletni Festival idrijske čipke, postavljajo virtualno, nekaj malega, žal brez slovesnih odprtij, pa bodo postavili tudi v razstavne prostore.

Adrenalin v podzemlju, spomini na površju

Turistični rudnik in muzej Podzemlje Pece ohranja in varuje kulturno, naravno in tehnično dediščino mežiških rudnikov, ki so skozi stoletja delovali na območju Koroške. Od prihodkov od odkopane rude so živele številne generacije prebivalcev Mežiške doline, zato so bili z rudnikom močno povezani in nanj navezani.

V Podzemlju Pece obiskovalce na zanimiv način seznanijo z dolgoletno tradicijo rudarjenja in predelovalno industrijo, ki se je tu posledično razvila. V rudnik se lahko popeljejo s pravim rudarskim vlakom, gorskim kolesom ali pa veslajo po čudovitih podzemni jezercih, ki so nastala ob zalivanju rudnika. Pestra ponudba omogoča, da vsakdo lahko najde kaj zase. Z osebnim pristopom vodnikov se v Podzemlju Pece lahko prilagodijo tudi posameznikom in jim tako pričaramo izjemna doživetja.

Po ogledu rudnika si lahko obiskovalci ogledajo še muzejske zbirke, ki so v zgradbi, ki so jo za potrebe bivanja in dela rudarjev zgradili leta 1927. Tu so razstavljeni tudi rude in minerali iz rudnika, čudovite stvaritve narave in fotografije rudarjev skozi čas. V knapovskem stanovanju je predstavljeno, kako so živeli rudarji in kako so se prehranjevali dnevno ali ob različnih priložnostih. »V okolici infocentra Geoparka, kjer obiskovalce opremimo tudi za odhod v rudnik, je doživljajski park, kjer smo posegli tudi daleč nazaj v geološko zgodovino. Tu so predstavljeni dinozavri in druga bitja iz daljne preteklosti ter seveda kamnine, ki so oblikovale zemeljsko površje,« poudarja direktorica Suzana Fajmut Štrucl in dodaja, da se bodo z organizacijo dela prilagodili novi situaciji tako, da se bodo tako obiskovalci kot vodniki počutili varno, hkrati pa jih ne bodo prikrajšali za izjemna doživetja.

Zgodbe iz zagorske rudarske zgodovine

Ogled Rudarskega muzeja Zagorje je skoraj v celoti dostopen za ogled tudi invalidom, ki si lahko ogledajo tako rekoč celotno zbirko, razen imitiranih jamskih prostorov. Obisk muzeja priporočajo vsem starostnim skupinam obiskovalcev, saj vsak obisk kar se da individualno prilagodijo. Prednost v Rudarskem muzeju je, da so vsi ogledi vodeni, kar pomeni, da si obiskovalci ne le ogledajo zbirko, ampak tudi slišijo zanimive prigode iz življenja rudarjev in rudarskih družin.

V Rudarskem muzeju se zavedajo, da bodo razmere zaradi koronavirusa, ki se je razširil po svetu, verjetno tudi spremenile strukturo obiskov. »Čas, ki je pred nami, je poln izzivov in hkrati priložnosti, s katerimi se bo treba čim prej sprijazniti in se jim prilagoditi,« menijo v muzeju, kjer so vedno na prvo mesto postavljali obiskovalce in jim na šaljiv in zabaven način prikazal zgodovino rudarjenja v zagorski dolini. V obdobju, ki prihaja, se bodo vsekakor še bolj zavzeli za čim bolj individualen pristop. Ogledi bodo tako potekali v manjših skupinah, kar bo omogočilo še kakovostnejšo komunikacijo z obiskovalci in posledično podrobnejši vpogled v zanimivo 250-letno zgodovino rudarjenja v zeleni zagorski dolini.

»Rudarstvo je gospodarska dejavnost, ki zaznamuje in preoblikuje kraj. Vabljeni, da obiščete zagorsko dolino, kjer si lahko poleg ogleda Rudarskega muzeja Zagorje ogledate še marsikatero zanimivost, se mogoče odpravite na Zasavsko Sveto goro ali Čemšeniško planino in se za konec ustavite še v kateri izmed restavracij in tako zaključite čudovit enodnevni izlet. Vljudno vabljeni, da nas obiščete! Srečno!« z rudarskim pozdravom k obisku v Zasavje vabijo v Rudarskem muzeju Zagorje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

zmerno oblačno
vlažnost: 90 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

6/19

petek

8/18

sobota

8/20

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

 

 
 

 

 
 
 

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 10:20, 27. maj

Pa dobr, če vas je Tito tolk sovražil pa tolk potamanil, kdaj se vas je tolk nakotil?

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 08:04, 27. maj

gledam; pravilno si ocenil, da so Nemci dobrodošli, Slovenci so pa sprti za vse večne čase. Nemci niso nikoli bili problem za komuniste; Slo...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...