Štiri otroke bodo vozili na tri lokacije

Mamica enoletnega Jakoba s Koroške Bele opozarja na problem enotnega vpisa v Vrtec Jesenice, zaradi česar njen sin ni bil sprejet v vrtec v domači vasi, ki ga obiskuje že njegova starejša sestrica. Ker so v družini štirje otroci, mlajši od osem let, jih bodo jeseni morali voziti v šolo in vrtec na kar tri različne lokacije.

Enotni vpis v vrtec imajo v večini večjih občin, tako da se s podobnim problemom srečujejo tudi starši iz drugih gorenjskih krajev. Na ta način želijo občine zagotoviti, da zapolnijo prosta mesta v vseh enotah vrtcev, kar je pomembno zlasti zadnja leta, ko je prostora za vse otroke premalo.

Na Občini Jesenice so z omenjenim primerom seznanjeni. Ponovili so, da v enoti na Koroški Beli ni oddelkov, ki bi bili ustrezno opremljeni za omenjeno starost otrok, s prerazporeditvijo omenjenega otroka tja pa bi Vrtec Jesenice kršil predpisane pogoje, ki jih mora izpolnjevati prostor, da je ustrezen za otroke, stare od ena do dve leti. Dodali so, da obžalujejo, da za gospo oziroma njenega otroka za zdaj ni bilo možno najti primerne rešitve, so pa prepričani, da bosta Vrtec Jesenice in omenjena gospa lahko našla skupno rešitev, ko oziroma če bodo za to izpolnjeni zakonski pogoji ter prostorske in druge možnosti.

Jesenice – »Sem mamica štirih otrok in se na vas obračam, ker bi rada javno izpostavila nehuman odnos vodstva vrtca na Jesenicah do otrok in njihovih staršev. Sem v stiski in ne vem več, na koga se lahko še obrnem.« Tako začenja svoje pismo Katja Terseglav s Koroške Bele, ki opozarja na povsem življenjske težave staršev, ki jim jih povzroča centralni vpis v Vrtec Jesenice. Tako se dogaja, da dva otroka iz iste družine morata obiskovati različni enoti vrtca na različnih koncih občine; tako je bil tudi Katjin enoletni sin Jakob sprejet v enoto vrtca na Jesenicah, četudi stanujejo v neposredni bližini vrtčevske enote na Koroški Beli. Za nameček vrtec v domači vasi obiskuje tudi Jakobova starejša sestrica. Katja ob tem pravi, da imajo v družini štiri otroke, ki so mlajši od osem let, z možem imata samo en avto, nimata nobene pomoči staršev, oba pa imata tudi stresni službi z izmeno in dežurstvi v zdravstvu. Tako bo v novem šolskem letu imela štiri otroke na treh različnih lokacijah, za kar bo vsako jutro izgubila eno uro časa ... Kot pravi, tako v Vrtcu Jesenice kot na Občini Jesenice njeni prošnji po zamenjavi enote vrtca za Jakoba niso pripravljeni prisluhniti.

Ravnateljica Vrtca Jesenice Vanja Kramar je potrdila, da se je omenjena gospa obrnila na vrtec s prošnjo in tudi prejela odgovor z natančnimi pojasnili, zakaj njen otrok, ki je bil rojen leta 2019, ne more biti sprejet v enoto na Koroški Beli. »Na Koroški Beli namreč nimamo oddelkov, ki bi bili ustrezno opremljeni za otroke, rojene v letu 2019, torej stare od enega do dve leti. Zato v to enoto vključitev otrok tega letnika ni možna,« pojasnjuje Kramarjeva. V skladu s pravilnikom ima Vrtec Jesenice enoten vpis, kar pomeni, da starši ne vpisujejo otrok v posamezne enote, ampak v Vrtec Jesenice. »V vrtcu se moramo potruditi, da zapolnimo prosta mesta v vseh enotah. Vrtec oblikuje oddelke glede na tehnične pogoje v posameznih enotah, strukturo oddelkov pa vsako leto tako, da lahko sprejme največje možno število otrok. Pri razporejanju otrok v enote upoštevamo želje staršev, kolikor je to mogoče glede na prosta mesta in strukturo oddelkov v posameznih enotah, vendar je želja staršev po vključitvi v želeno enoto samo želja in nikakor ni zavezujoča,« razlaga ravnateljica.

Kot dodaja, imajo v skladu s pravilnikom prednost pri vključitvi v želeno enoto otroci, ki imajo v enoti že vključenega sorojenca, a le, če struktura oddelkov vključitev v to enoto omogoča. »Če ustreznega oddelka v želeni enoti nimamo, otroka ne moremo vključiti tja ne glede na želje staršev ali vključenost sorojencev v to enoto,« dodaja Vanja Kramar.

In še: za otroke letnika 2018 so imeli še nekaj prostih mest v enoti na Koroški Beli, zato so tja vključevali tudi otroke, za katere so starši želeli vključitev v druge enote, saj v nasprotnem primeru v vrtec ne bi mogli biti sprejeti. Zato se je tudi zgodilo, da nekateri otroci s Koroške Bele, ki so letnik 2019, niso mogli biti sprejeti v domači vrtec, so bili pa tja lahko sprejeti otroci iz drugih delov občine, predvsem otroci letnika 2018, saj so imeli tam še prosta mesta.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

pretežno oblačno
vlažnost: 91 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

8/14

sobota

5/15

nedelja

9/16

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

DELAVNICE / Škofja Loka, 26. september 2020

Rokodelska doživetja

IZLETI / Kranj, 26. september 2020

V osrčje Kamniško-Savinjskih Alp

IZLETI / Šenčur, 26. september 2020

Juliana trail Kranjska Gora–Mojstrana

PRIREDITVE / Škofja Loka, 26. september 2020

Čarobne pravljice

OBVESTILA / Kranjska Gora, 26. september 2020

Peka štrudla v krušni peči

OBVESTILA / Radovljica, 26. september 2020

Test hoje na dva kilometra

DELAVNICE / Škofja Loka, 27. september 2020

Rokodelska doživetja

RAZSTAVE / Šenčur, 27. september 2020

Umetniki v času koronavirusa

 

 
 

 

 
 
 

Uredili lepotni center / 08:39, 26. september

Primož, da ne bi šel, preč vržen denar.

Ob polletju negativno / 17:56, 25. september

" neizbrani kandidat je namreč vložil tožbo, ker da naj izbrani kandidat ne bi izpolnjeval razpisnih pogojev."

Trenutno je edini rapisni pogoj, da si član SDS-a !

Pivčevo čaka interpelacija, Hojs ostaja minister / 17:53, 25. september

Ena za specialno izdajo Alana Forda ! ( Tarča 24.9.2020)Žnidaršič: g, Krek, ali imate podatke koliko okužb v zadnjem času je iz gostinskih ...

Včerajšnje številke so slabe, daleč najslabše ... / 14:49, 25. september

Še ena začela pametovat?

Gluhi proslavili z razstavo / 09:39, 25. september

Vojči,
Mogoče so gluhe pa ga ne vidijo, da je brez maske??

Potrdili peti paket ukrepov / 09:13, 25. september

In medtem včeraj v Tarči na RTVSlo debeli Krek obtoži RTV Slo, ker je snemala prireditev OK kjer so se zabavali brez mask seveda z ministric...

Gluhi proslavili z razstavo / 08:46, 25. september

"Gluhi proslavili z razstavo"
---------------

Kakšen slučaj!
Rakovec še ni slišal za maske.