Veleposlanica ZDA v Sloveniji Lynda C. Blanchard si je v ponedeljek, na svetovni dan muzejev in tik pred svetovnim dnevom čebel, v spremstvu radovljiškega župana Cirila Globočnika ogledala Čebelarski muzej. / Foto: Gorazd Kavčič

Veleposlanica obiskala muzej

Lynda C. Blanchard, od jeseni veleposlanica ZDA v Sloveniji, je v ponedeljek obiskala Čebelarski muzej v Radovljici ter na ta način pozdravila mednarodni dan muzejev, ki smo ga praznovali v ponedeljek, ter svetovni dan čebel, ki ga bomo, tokrat tretje leto zapored, zaznamovali jutri.

»Med jem vsako jutro za zajtrk. Dam ga v kavo, tudi v jogurt ... Mislim, da sem že prava Slovenka,« je zbrane v Čebelarskem muzeju v ponedeljek, na mednarodni dan muzejev in dva dni pred svetovnim dnevom čebel, nagovorila Lynda C. Blanchard, ameriška veleposlanica v Sloveniji.

Radovljica – »Med jem vsako jutro za zajtrk. Dam ga v kavo, tudi v jogurt ... Mislim, da sem že prava Slovenka,« je zbrane v Čebelarskem muzeju v ponedeljek, na mednarodni dan muzejev in dva dni pred svetovnim dnevom čebel, nagovorila Lynda C. Blanchard, ameriška veleposlanica v Sloveniji. Skupaj z županom Radovljice Cirilom Globočnikom si je ogledala zbirko čebelarskega muzeja in se na kratko sprehodila po starem mestnem jedru.

Kot je povedala Petra Bole, direktorica Muzejev radovljiške občine, v okviru katerih deluje tudi Čebelarski muzej, ob svetovnem dnevu čebel – letos ga praznujemo tretje leto zapored – vedno gostijo visoke protokolarne goste.

»Obiski, kakršen je današnji, so za nas seveda velika čast, pomenijo pa tudi odlično promocijo za naš muzej kot tudi ozaveščanje o pomenu čebel in kulturne dediščine slovenskega čebelarstva,« je pri tem poudarila direktorica Petra Bole.

Povedala je, da bodo letošnji svetovni dan čebel glede na trenutno situacijo sicer zaznamovali drugače kot običajno. Tako so na vrtu Šivčeve hiše že v ponedeljek odprli razstavo poslikanih panjskih končnic v stripu, ki bo na ogled vse do konca poletja. Prav obsežna zbirka panjskih končnic, poslikanih prednjih stranic panjev kranjičev, je, tako poudarjajo v muzeju, največje bogastvo muzeja. Panjske končnice so namreč značilne samo za Slovenijo in so resnična posebnost slovenske ljudske kulture. Zbirka zajema primerke od najstarejše znane panjske končnice iz 18. stoletja do zatona te ljudske umetnosti na začetku 20. stoletja. Motivika panjskih končnic je različna, od nabožne vsebine s podobami svetnikov in njihovih zgodb do posvetnih prizorov iz zgodovine in vsakdanjega življenja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

zmerno oblačno
vlažnost: 82 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/23

torek

10/24

sreda

14/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?