Včeraj so s svojim delom začeli tudi inštruktorji v šolah vožnje. / Foto: Gorazd Kavčič

Znova tudi v avtošole

V ponedeljek so ponovno začele delati tudi avtošole, hkrati pa je vlada do konca junija podaljšala veljavnost vozniških dovoljenj, ki so potekla v času epidemije.

Kranj – Vlada je na četrtkovi seji na Brdu pri Kranju sprejela sklep, s katerim je prenehala veljati prepoved izvajanja dejavnosti avtošol. Tako so te s ponedeljkom znova lahko odprle svoja vrata, pri čemer morajo upoštevati vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom.

Avtošole tako lahko usposabljajo kandidate za voznike motornih vozil, izvajajo pa lahko tudi programe dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov, programe varne vožnje ter izobraževanja in dodatnega usposabljanja izvajalcev programov dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov in za varno vožnjo. Med naloge, ki jih je ob omejitvah mogoče opravljati, sodijo tudi izvajanje usposab­ljanja in preizkusa znanja za pridobitev temeljne kvalifikacije za voznike motornih vozil v cestnem prometu, rednega usposabljanja za podaljšanje veljavnosti temeljnih kvalifikacij, začetnega in obnovitvenega usposabljanja voznikov za prevoz nevarnega blaga, osnovnega in obnovitvenega strokovnega usposabljanja.

Opravljati je mogoče tudi preizkus usposobljenosti spremljevalcev izrednih prevozov, usposabljanje in preverjanje usposobljenosti za varno delo s traktorjem in traktorskimi priključki ter izvajanje izobraževanja in dodatnega usposabljanja učiteljev vožnje, učiteljev predpisov in strokovnih vodij šol vožnje, usposabljanje za ocenjevanje na vozniškem izpitu in dodatno usposabljanje ocenjevalcev na vozniškem izpitu, edukacijske in psihosocialne delavnice, osnovno in obdobno strokovno usposabljanje ter preverjanje usposobljenosti presojevalcev varnosti cest, preventivnih programov, kampanj in akcij za varnost cestnega prometa na javnih krajih ter vozniških izpitov.

V avtošolah, denimo tudi v AMZS, tako že vabijo kandidate, naj se udeležijo praktičnih ali teoretičnih usposabljanj, vendar le če so zdravi in z uporabo zaščitne maske za obraz.

Hkrati so do 30. junija podaljšali tudi veljavnost vozniških dovoljenj in izkaznic o vozniških kvalifikacijah, ki jim je zaradi dosedanje prepovedi potekla veljavnost med 18. marcem (oz. 21. marcem za izkaznice o vozniških kvalifikacijah) in 17. majem.

Dodatno so določili tudi podaljšanje veljavnosti vozniških dovoljenj in izkaznic o vozniških kvalifikacijah, ki potečejo med 18. majem in 17. junijem, pa jih zaradi ukrepov ni bilo moč podaljšati. Eden izmed temeljnih pogojev za podaljšanje obeh dokumentov je namreč telesna in duševna zmožnost za vožnjo motornega vozila, kar se dokazuje z veljavnim zdravniškim spričevalom. Tistim, ki zaradi daljših čakalnih vrst ob sproščanju ukrepov ne bodo mogli pravočasno opraviti zdravstvenega pregleda, bodo veljavnost dokumentov podaljšali do 30. junija.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

delno oblačno
vlažnost: 73 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

6/22

sreda

6/20

četrtek

10/19

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...

Ob polnoletnosti nov izziv / 14:11, 26. maj

Da me ne bo kdo napačno razumel, tudi sam sem sodeloval v akciji in nabral kar polno vrečo tiste velike rumene vreče, smeti. Prepričan sem, ...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 12:06, 26. maj

Te vrste ljudi je treba strogo kaznovati in z imenom javno objaviti

Za odprte trgovine ob nedeljah / 09:35, 26. maj

Zaprtje prodajaln, trgovin ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, verjetno je zato tudi PV in minister spremenil mnenje in do tega ne bo prišlo !

Za odprte trgovine ob nedeljah / 08:13, 26. maj

Glede na to, da je za odprtje trgovin ob nedeljah tudi Trgovinska zbornica, vlada ne more temu nasprotovati. Na eni strani so papirnati sind...