Življenje se vrača v stare tirnice, a z omejitvami. Na fotografiji gondola na Veliko planino. / Foto: Gorazd Kavčič

Epidemije konec, nevarnost ostaja

Po več kot dveh mesecih je vlada v četrtek zvečer preklicala epidemijo bolezni covid-19, a še vedno je nevarnost širjenja okužb, zato nekateri ukrepi še ostajajo v veljavi.

Kranj, Ljubljana – Minuli petek je začel veljati odlok, ki ga je v četrtek zvečer na dopisni seji sprejela vlada in s katerim je bila preklicana epidemija covida-19. Odlok se bo začel uporabljati 31. maja. Kot je na petkovi novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin, preklic pomeni jasen signal, da so bili ukrepi in koraki, predvsem pa spoštovanje ukrepov s strani državljanov odlični. »Uspeh je skupen, skupaj smo zmogli,« je povedal Kacin.

Ker nevarnost okužbe z novim koronavirusom še vedno ostaja, kljub temu da se število okuženih že več dni umirja, v veljavi še vedno ostajajo vsi ukrepi za preprečevanje širjenja bolezni. Zato je treba dosledno upoštevati fizično razdaljo, higieno rok in kašlja ter izolirati bolne. V zaprtih javnih prostorih je obvezno razkuževanje rok in nošenje maske oziroma rute ali šala.

Ukrepi iz megakoronskega zakona pa bodo zaradi preklica epidemije pred 15. majem veljali le do konca maja, in ne do konca junija. Vlada sicer že pripravlja tret­ji megakoronski paket.

Življenje se počasi vrača v normalne tirnice. Včeraj so se odprli vrtci in šole, študentski in dijaški domovi, delati so začele avtošole, odpirajo se trgovine v nakupovalnih centrih. Zbiranje na javnih krajih je dovoljeno, a za največ petdeset oseb, v gostinskih lokalih lahko strežejo tudi v zaprtih prostorih, odpirajo se turistični objekti z do trideset sobami.

Da epidemija izzveneva, pričajo tudi podatki zadnjih dni.

V četrtek smo pri nas zabeležili en nov potrjen primer okužbe, v petek nobenega, v soboto znova en primer, v nedeljo pa znova ni bilo potrjene okužbe. Upada tudi število hospitaliziranih oseb. Teh je bilo v nedeljo 25, v intenzivni negi pet.

V Sloveniji smo prvi primer okužbe s koronavirusom odkrili 4. marca, 12. marca je takratna vlada Marjana Šarca razglasila epidemijo, nato pa je začelo postopoma ugašati javno življenje. Do nedelje je bilo, po skoraj 70 tisoč opravljenih testih, potrjenih 1466 okužb s covidom-19, umrli so 104 ljudje.

Na širšem Gorenjskem že dober teden ni bilo potrjenih novih okužb. Na območju širše Gorenjske smo zadnji potrjen primer okužbe imeli v Medvodah 10. maja, predzadnji pa v Šenčurju 8. maja.

Kot je na petkovi vladni novinarski konferenci povedala vršilka dolžnosti generalnega direktorja direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje mag. Vesna Kerstin Petrič, 14-dnevna karantena ob vstopu v državo ni več potrebna za vse, ki živijo v državah EU in imajo tam stalni ali začasni naslov. Še vedno pa se karantena odredi ob vstopu v državo za tiste, ki živijo zunaj EU ali so iz kakršnega koli razloga zunaj EU bivali več kot 14 dni. Izjeme veljajo za diplomate, ki prihajajo iz tretjih držav, tiste, ki v državo prihajajo zaradi pogreba, ter za prevoz blaga, ki je v tranzitu, in osebe, ki so ključne za zagotavljanje gospodarske dejavnosti, bistvene za slovensko gospodarstvo. Še naprej je vsaka oseba, ki ima kakršne koli znake okužbe, na to na meji dolžna opozoriti.

Po nedeljskem sklepu vlade bo odpiranje mej potekalo postopoma. »Vlada bo sproti posodabljala seznam držav, iz katerih bo dovoljen vstop v Republiko Slovenijo, in sicer na podlagi ocene epidemiološkega stanja v sosednjih državah NIJZ in tehničnih dogovorov ministrstva za notranje zadeve s sosednjimi državami, državami članicami Evropske unije in državami schengenskega območja ali sprejetega splošnega dogovora na ravni EU.«

Kdo lahko potuje na Hrvaško

Na včerajšnji vladni novinarski konferenci je vladni govorec Jelko Kacin, povedal, da Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravlja strokovno presojo epidemioloških slik sosednjih držav, v skladu s katero se bo izvajalo prestopanje meja. Po besedah vodje sektorja mejne policije v upravi uniformirane policije Melite Močnik je prehajanje meja z Madžarsko, Italijo, Avstrijo in Hrvaško dovoljeno le na določenih kontrolnih točkah in mejnih prehodih, ki so odprti.

Prehajanje meja s sosednjimi državami je za slovenske državljane sicer dovoljeno le z izjemami ob upravičenih razlogih, Slovenija ima dogovor za zdaj sklenjen le s Hrvaško. Po besedah Močnikove je tako vstop v našo južno sosedo dovoljen lastnikom nepremičnin in plovil. Na podlagi potrdil, predvsem vavčerjev turističnih organizacij, oziroma rezervacij pa so dovoljeni tudi turistično obisko. »Vsi, ki so vstopali, so bili s strani mejne policije Hrvaške zaprošeni, da podajo podatke, povedo, na katerem naslovu bodo stanovali, zato so tudi bile kolone,« je o gneči minuli vikend na slovensko-hrvaških mejnih prehodih povedala Močnikova, ki svetuje vsem, ki bodo južno sosedo obiskali s turističnim namenom, da imajo ob prestopu meje potrebna potrdila oziroma izkazan razlog za potovanje.

Sproščanje kmalu tudi na avstrijski meji

Kacin je dejal, da si Slovenija želi prehajanje meja sproščati v recipročnem odnosu s sosedami. Dotaknil se je odpiranja meja z Avstrijo, ki je napovedala tudi odprtje meje s Češko, Slovaško in Madžarsko, kar je Kacin označil za politično dejanje. »Ne želimo si, da bi katerakoli soseda s političnimi omejitvami diskreditirala naše državljane. Mi obravnavamo vse enako,« je povedal in dodal, da se je tudi o teh vprašanjih včeraj z avstrijsko kolegico in madžarskim sogovornikom pogovarjal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Kacin ocenjuje, da bo do sproščanja omejitev pri prehodu meje s severno sosedo prišlo kmalu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

delno oblačno
vlažnost: 73 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

6/22

sreda

6/20

četrtek

10/19

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...

Ob polnoletnosti nov izziv / 14:11, 26. maj

Da me ne bo kdo napačno razumel, tudi sam sem sodeloval v akciji in nabral kar polno vrečo tiste velike rumene vreče, smeti. Prepričan sem, ...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 12:06, 26. maj

Te vrste ljudi je treba strogo kaznovati in z imenom javno objaviti

Za odprte trgovine ob nedeljah / 09:35, 26. maj

Zaprtje prodajaln, trgovin ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, verjetno je zato tudi PV in minister spremenil mnenje in do tega ne bo prišlo !

Za odprte trgovine ob nedeljah / 08:13, 26. maj

Glede na to, da je za odprtje trgovin ob nedeljah tudi Trgovinska zbornica, vlada ne more temu nasprotovati. Na eni strani so papirnati sind...