Aktualni predsednik zbornice Cvetko Zupančič na eni od sej sveta kranjske območne enote zbornice

Dvajset let zbornice

Začetek delovanja Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije sega v leto 2000, ko so se 12. maja na ustanovni seji zbrali izvoljeni predstavniki lastnikov kmetijskih in gozdnih zemljišč ter kmetijskih zadrug in podjetij.

Zbornico so v dvajsetih letih vodili trije predsedniki. Prva dva mandata jo je vodil Peter Vrisk, nato en mandat Ciril Smrkolj, zdaj pa jo že drugi mandat vodi Cvetko Zupančič.

Kranj – »Pot do ustanovitve zbornice je bila vse prej kot lahka. Ko se danes z zadovoljstvom ozremo na opravljeno delo, to prevečkrat pozabimo,« je ob 20-letnici zbornice dejal njen aktualni predsednik Cvetko Zupančič in dodal, da so na zbornico lahko ponosni, saj vse od ustanovitve naprej opravlja svoje poslanstvo, to je zastopanje interesov kmetijstva.

Kot poudarjajo v zbornici, je zbornica danes trden in zaupanja vreden sistem, ki omogoča vpliv na kmetijsko politiko. Država je z ustanovitvijo zbornice dobila pomembnega partnerja, ki na enem mestu zbere stališča članov in stališča stroke, ki deluje v okviru zbornice. Velik poudarek daje izobraževanju, tako prek javne službe kmetijskega svetovanja kot prek nacionalne mreže poklicnih kvalifikacij. S svojimi pripombami in predlogi sodeluje v zakonodajnih postopkih ter pri snovanju kmetijske, davčne in socialne politike. Z različnimi prireditvami in drugimi promocijskimi aktivnostmi poudarja pomen kmetijstva ter pridelavo kakovostne lokalne hrane. Z uvedbo certificiranja gozdov po sistemu PEFC pomaga lastnikom gozdov pri prodaji lesa in lesnih izdelkov na zahodnoevropske trge, zavzema pa se tudi za organiziranje javne svetovalne službe, ki bi lastnikom svetovala predvsem glede boljšega ekonomskega izkoristka lesa. Tudi v razmerah epidemije novega koronavirusa kljub oviram zagotavlja prenos znanja na kmetije, v zbornici so prepričani, da bi bila tudi vsebina interventnih zakonov brez njihovega sodelovanja manj ugodna za kmete in kmetice.

V zbornici so načrtovali praznovanje 20-letnice, vendar so ga zaradi epidemije novega koronavirusa prestavili na kasnejši čas.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

zmerno oblačno
vlažnost: 84 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

9/23

torek

10/24

sreda

14/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?