45 odstotkov vprašanih meni, da način odprtja vrtcev in šol ni pravi, da je preveč omejujoč. / Foto: Gorazd Kavčič

Javnost razdeljena glede odpiranja vrtcev in šol

Včeraj nismo zabeležili novih okužb s covidom-19, umrla pa je ena oseba. Raziskava #Novanormalnost, ki jo v času epidemije vsakotedensko opravlja družba Valicon, zaznava rahel porast deleža zaskrbljenosti zaradi virusa, kar pripisujejo odprtju vrtcev in šol, ki deli javnost.

Ljubljana, Kranj – Včeraj so opravili 909 testov, na podlagi katerih niso zaznali nobene nove okužbe s covidom-19, zaradi bolezni pa je umrla ena oseba. Število hospitaliziranih se še naprej znižuje. V bolnišnicah tako ostaja 21 bolnikov, od tega trije v intenzivni negi.

Zaskrbljenost tokrat večja

Ko smo že pričakovali, da bodo prvič pretehtali tisti, ki so manj zaskrbljeni, se je dvomesečni trend upadanja zaskrbljenosti ustavil tik pred razmerjem 50–50, poročajo v vsakotedenski raziskavi z družbe Valicon, kjer so prvič po 18. marcu zaznali ustavitev padanja splošne zaskrbljenosti in rahel zasuk navzgor. Prejšnji teden je bil delež tistih, ki so izražali zaskrbljenost 52 odstotkov, v tem tednu je takšnih 55 odstotkov. V Valiconu, kjer sicer poudarjajo, da zasuk ni statistično značilen in niti ne nujno trajen, spremembo pripisujejo ponedeljkovemu odprtju šol in vrtcev.

Ukrep javnost razdvaja; 27 odstotkov jih meni, da gre za nepotreben eksperiment, da bi morali v šolo in vrtce vsi, tako kot pred epidemijo. Dodatnih 17 odstotkov jih meni, da so pravila pretirana ter da bi se verjetno v šole in vrtce lahko vrnili vsi naenkrat. Skupaj torej 45 odstotkov vprašanih meni, da način odprtja vrtcev in šol ni pravi, da je preveč omejujoč.

Na drugi strani jih 14 odstotkov meni, da je odprtje preveč tvegano, da bi morali vrtci in šole ostati zaprti še nekaj časa. Obstoječo rešitev pa podpira 27 odstotkov vprašanih, 14 odstotkov jih meni, da je rešitev sicer prestroga, a da je tako vsekakor bolje, kot da šol in vrtcev sploh ne bi odprli, zato rešitev podpirajo. Podporo odprtju šol in vrtcev torej izraža 41 odstotkov vprašanih.

»Odprtje šol in vrtcev torej razdvaja javnost, a ne v odnosu starši/skrbniki in preostali, temveč zelo verjetno glede na splošno zaskrbljenost glede širjenja virusa,« ob tem še dodajajo v Valiconu.

Manj kritični do ukrepov vlade

Ukrepe vlade za zajezitev širjenja virusa sicer javnost tokrat ocenjuje manj kritično – delež tistih, ki jih označujejo kot prestroge, je zdaj 34 odstotkov (pretekli teden 42). Na drugi strani pa je po dolgem času statistično značilna rast deleža tistih, ki menijo, da so ukrepi premalo strogi, in sicer z 11 na 16 odstotkov. Tudi to kaže na razdvojenost javnosti pri oceni sproščanja ukrepov, ki jih je v preteklem tednu najbolj zaznamovalo (delno) odprtje vrtcev in šol.

Tokratno raziskavo #Novanormalnost so v družbi Valicon opravljali med 19. in 21. majem na vzorcu 502 anketirancev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

delno oblačno
vlažnost: 72 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

6/22

sreda

6/20

četrtek

10/19

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...

Ob polnoletnosti nov izziv / 14:11, 26. maj

Da me ne bo kdo napačno razumel, tudi sam sem sodeloval v akciji in nabral kar polno vrečo tiste velike rumene vreče, smeti. Prepričan sem, ...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 12:06, 26. maj

Te vrste ljudi je treba strogo kaznovati in z imenom javno objaviti

Za odprte trgovine ob nedeljah / 09:35, 26. maj

Zaprtje prodajaln, trgovin ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, verjetno je zato tudi PV in minister spremenil mnenje in do tega ne bo prišlo !

Za odprte trgovine ob nedeljah / 08:13, 26. maj

Glede na to, da je za odprtje trgovin ob nedeljah tudi Trgovinska zbornica, vlada ne more temu nasprotovati. Na eni strani so papirnati sind...