Dr. Samo Božič in Tilen Jeraj / Foto: osebni arhiv Tilna Jeraja

Združeni proti koronavirusu

Hackatlon, na katerem je sodelovalo dva tisoč dvesto ekip, je bil tudi gorenjsko obarvan.

V ekipi, v kateri sodeluje tudi Vodičan Tilen Jeraj, so zasnovali aplikacijo, ki na enostaven način ugotavlja stopnjo izčrpanosti.

Vodice – Pandemija covida-19 na različnih področjih življenja postavlja številne izzive, ki terjajo svoje odgovore. V iskanju rešitev, je Evropska komisija nedavno organizirala t. i. hackatlon, dogodek, na katerem posamezniki ali skupine iz nič ustvarijo inovativne rešitve na izbrano temo.

Tekmovanje, ki je iz znanih razlogov tokrat potekalo na daljavo, so poimenovali #EUvsVirus (EU proti virusu), na njem pa je sodelovalo več kot 23 tisoč investitorjev, mentorjev, zagonskih podjetij, korporacij, inovativnežev in drugih zanesenjakov. Skupaj je v različnih kategorijah tekmovalo kar 2200 ekip.

Med 260 tekmovalci iz Slovenije je bila tudi ekipa BRNoutID, v kateri je poleg romunskega nevrologa dr. Bogdana Florea in dr. Sama Božiča, ki raziskuje aplikativno nevroznanost v zagonskem podjetju BLCKB, sodeloval tudi Vodičan Tilen Jeraj, podjetnik in tudi vodiški občinski svetnik, ki sodeluje pri različnih projektih ozaveščanja o epilepsiji.

Ekipa je očitno navdušila sotekmovalce, saj je s svojo rešitvijo v kategoriji zdravje in življenje dobila največ všečkov, s tem pa tudi pritegnila pozornost investitorjev.

Izhajali so iz podatkov, ki prihajajo iz številnih držav, ki se spopadajo z epidemijo, da so med najbolj ogroženimi in obremenjenimi zdravstveni delavci. V Italiji naj bi bilo okuženi dvajset odstotkov negovalnih delavcev, umrlo je več kot sto zdravnikov. Zaradi velike obremenjenosti se velik del medicinskega osebja srečuje s preobremenjenostjo, celo izgorelostjo. »Posledica utrujenosti, izčrpanosti in izgorevanja so lahko med drugim tudi nepozornost, zmanjšana hitrost odločanja in posledično spodrsljaji. Utrujenost, izčrpanost lahko vodi v izgorelost, tudi šest mesecev regeneracije pa je lahko premalo. Pogosta izgorelost vodi tudi v hude zdravstvene težave,« situacijo opisuje Jeraj.

Skupaj z izkušenima sodelavcema so zasnovali rešitev – aplikacijo, ki na enostaven način ugotavlja stopnjo izčrpanosti. »Razvili smo aplikacijo, delujoč prototip, ki brezdotično z opazovanjem reakcij oči ugotavlja stopnjo izčrpanosti. Ta trenutek smo v fazi dodatnih in poglobljenih raziskav in razvoja,« še dodaja sogovornik, ki se skupaj s sodelavcema zdaj usmerja v izpopolnjevanje aplikacije in iskanje investitorjev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

delno oblačno
vlažnost: 72 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

6/22

sreda

6/20

četrtek

10/19

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...

Ob polnoletnosti nov izziv / 14:11, 26. maj

Da me ne bo kdo napačno razumel, tudi sam sem sodeloval v akciji in nabral kar polno vrečo tiste velike rumene vreče, smeti. Prepričan sem, ...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 12:06, 26. maj

Te vrste ljudi je treba strogo kaznovati in z imenom javno objaviti

Za odprte trgovine ob nedeljah / 09:35, 26. maj

Zaprtje prodajaln, trgovin ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, verjetno je zato tudi PV in minister spremenil mnenje in do tega ne bo prišlo !

Za odprte trgovine ob nedeljah / 08:13, 26. maj

Glede na to, da je za odprtje trgovin ob nedeljah tudi Trgovinska zbornica, vlada ne more temu nasprotovati. Na eni strani so papirnati sind...