Peter in Marija Stele sta poročena že sedemdeset let. / Foto: Občina Kamnik

Še danes sta zaljubljena

Zakonca Marija in Peter Stele s Tunjiške Mlake sta nedavno praznovala že sedemdeset let od poročnih zaobljub, ki sta si jih izmenjala 1. maja leta 1950. Zaradi epidemije so načrti za slavje splavali po vodi, a le začasno, saj jima bo številno sorodstvo praznovanje pripravilo predvidoma junija.

Tunjiška Mlaka – Peter Stele je že dopolnil 92 let, njegova soproga Marija pa jih bo čez dober mesec dni 91. Letošnja pomlad je zanju nekaj posebnega, saj praznujeta že sedemdesetletnico poroke.

Peter je bil doma na Tunjiški Mlaki, Marija pa v sosednjih Tunjicah. »Seveda sta se vsaj na videz poznala že od malega, a iskrica med njima je preskočila, ko je ata mamo slišal peti na cerkvenem koru. Nadvse ga je zanimalo, katero dekle tako zelo lepo poje, in še danes se pošalimo, da se je zaljubil v njen glas. Kakorkoli – poročila sta se in še danes sta srečna skupaj. Ata nič ne skriva, da mamo obožuje, in zdi se nam, da je vanjo še danes zaljubljen kot prvi dan. Zelo jo pogreša, če kak dan nista skupaj. Mama je izredno lepo pela vse svoje življenje in še danes marsikdo ne more verjeti, da za njenim glasom stoji ženska, stara več kot devetdeset let,« nam pove njuna hčerka Milena.

Leto in dan po poroki se jima je rodil prvi sin Peter, za njim pa še osem otrok, in sicer Mari, Joži, Milan, Franci, Milena, Štefan, Andrej in Anica. Da je družina velika, skrbi še 24 vnukov in 15 pravnukov. Večina njunih otrok živi v bližnji okolici, še najdlje se je odselila najmlajša Anica, ki živi na Jezerskem. Vsi so tesno povezani med seboj, gotovo tudi zato, ker sta varovala večino svojih vnukov, ki so skupaj šteli za kar pol vrtčevske skupine.

Oba sta bila vse življenje kmeta, saj sta skrbela za domačo kmetijo, na kateri so se ukvarjali z živinorejo, pa tudi s sadjarstvom, kot je za tunjiške konce običajno. Na kmetiji je bilo vedno veliko dela. Življenje jima ni prizanašalo, trdnega dela ni manjkalo, pa tudi lačnih ust ne. Po vojni ju je kot kmeta doletela obvezna oddaja premoženja, leta 1959 je pa še strela zanetila požar v hlevu, ki je v celoti pogorel. »A živeli smo preprosto, lepo življenje, vseskozi smo bili povezani,« danes radi povedo njuni otroci.

Mamin glasbeni talent se je prenesel na vse otroke, z njih pa tudi na vnuke, in družina Stele je daleč naokoli znana kot glasbena. Čeprav nista imela formalne izobrazbe, sta bila izjemno razgledana. Sploh očetu so otroci rekli kar živa enciklopedija, saj ga je nadvse zanimalo področje zgodovine in geografije, tudi potoval je zelo rad, čeprav za uresničitev vseh tovrstnih želja ni bilo ne časa ne denarja. Nekajkrat se je v tujino podal skupaj s svojim stricem, umetnostnim zgodovinarjem dr. Francetom Steletom. Mama, ki je vse življenje rada pisala pesmi, pa je bila vedno najraje doma.

Zdravje ju, skladno z leti, že malce zapušča, a še vedno zelo rada bereta in gledata televizijo, zelo rada pa imata tudi obiske, zato sta se pred dnevi razveselila tudi obiska župana Mateja Slaparja, ki jima je prišel čestitat za platinasto poroko.

Verjetno za mamin rojstni dan, 18. junija, jima bodo slavje pripravili tudi otroci. Želja za darila že dolgo nimata več, le da bi bila zdrava, da bi ju otroci in vnuki čim večkrat obiskali in da bi lahko skupaj preživela še veliko lepih dni.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

delno oblačno
vlažnost: 73 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

6/22

sreda

6/20

četrtek

10/19

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...

Ob polnoletnosti nov izziv / 14:11, 26. maj

Da me ne bo kdo napačno razumel, tudi sam sem sodeloval v akciji in nabral kar polno vrečo tiste velike rumene vreče, smeti. Prepričan sem, ...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 12:06, 26. maj

Te vrste ljudi je treba strogo kaznovati in z imenom javno objaviti

Za odprte trgovine ob nedeljah / 09:35, 26. maj

Zaprtje prodajaln, trgovin ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, verjetno je zato tudi PV in minister spremenil mnenje in do tega ne bo prišlo !

Za odprte trgovine ob nedeljah / 08:13, 26. maj

Glede na to, da je za odprtje trgovin ob nedeljah tudi Trgovinska zbornica, vlada ne more temu nasprotovati. Na eni strani so papirnati sind...