Foto: arhiv TAM-TAM-a

Največja ulična razstava plakatov

Več kot dvesto plakatnih sporočil na temo novega koronavirusa kroži po družbenih omrežjih, nekatera so že na slovenskih ulicah, nekaj pa jih še čaka na izpostavitev v javnem prostoru. Gre pravzaprav za največjo ulično razstavo plakatov v Sloveniji.

TAM-TAM Inštitut je v okviru projekta Plaktivat nagovoril slovenske agencije, oblikovalke in oblikovalce, ilustratorke in ilustratorje, tekstopiske in tekstopisce, naj skozi plakat v času epidemije opozorijo na resnost problematike, ki nas je nenadoma doletela.

Plaktivat se je v preteklosti vedno odzival na družbeno problematiko. Skozi natečaje za oblikovanje mestnega plakata je opozoril na različne teme, kot so nasilje nad ženskami, kriza medijev, beg možganov ... Le da tokrat za klasičen Plaktivatov natečaj v sodelovanju z ustreznim partnerjem ni bilo časa, treba se je bilo odzvati hitro.

Ideja se je začela rojevati na spletu, dogajanje pa je spodbudil poziv #ostanidoma. Nastalo je 245 vizualnih sporočil, ki so vsa predstavljena v zbirki plakatov na njihovem uradnem profilu na Facebooku, nekatera med njimi pa že lahko vidimo na slovenskih ulicah. »Kljub nastali situaciji so ljudje še vedno hodili po nujnih opravkih – seveda ob upoštevanju navodil; ukrepi so se postopoma ukinjali, konec koncev pa je vloga mestnega plakata, da dokumentira neko aktualno dogajanje, hkrati pa bodo ta sporočila, vsaj nekatera, pomembna še kar nekaj časa,« pove Tamara Smolej iz TAM-TAM-a.

Tako je danes na slovenskih ulicah 150 plakatov na temo novega koronavirusa, v Kranju 22, zbirka pa se še dopolnjuje. Smolejeva pravi, da želijo, da nastane precej velika zbirka vseh plakatov, ki odražajo neko stanje, ki je bilo in na neki način še vedno je; da tako dobimo neko veliko, ulično razstavo. »Verjetno je to celo največja razstava plakatov na temo novega koronavirusa v Sloveniji, kar bo imelo nekoč zgodovinsko vlogo, tudi z vidika umetnosti.«

Najprej so se ustvarjalci znotraj teme največkrat lotevali poziva #ostanidoma, potem se je zgodba, ki jo pripoveduje plakat, glede na stanje v družbi spreminjala. Smolejeva nadaljuje: »Na začetku epidemije je bil strah bolj prisoten in zaradi splošnega poziva, naj ostanemo doma, je velika večina prvih plakatov dejansko vsebovala napis #ostanidoma. Maska, fotelj, kavč, ilustracija hiše, premikanje s kavča na kavč, ideje, kaj vse lahko počnemo doma, napisi, kot je ''Z ležanjem lahko rešiš svet'' ... – na začetku so prevladovale takšne rešitve. In da Kip svobode še stoji, Eifflov stolp bo tudi počakal. Bilo je precej kreativnosti na temo varnostne razdalje, umivanja rok, rokavic. Ko se je začela situacija umirjati in smo se prisotnosti koronavirusa že malo navadili, pa so nastajali plakati, kjer sta bila poudarjena še okoljevarstveni vidik in pomoč sočloveku. Avtorji so se precej ukvarjali tudi s prikazovanjem bližine, vendar ne fizične, temveč kako jo pretvoriti v virtualno. Pojavile so se kreativne rešitve, ki so prikazovale novi svet komuniciranja.« 

Avtorji plakatov so bili prijetno presenečeni, ko so izvedeli, da bodo šla njihova dela s spleta na ulico. Nihče namreč ni pričakoval, da bo njegovo delo vidno na mestnem plakatu, na formatu 140 krat 200 centimetrov nekje na ulici. Pri izbiri, kateri plakat bo šel na ulice prej oziroma kasneje, v TAM-TAM-u niso uporabljali nekega določenega ključa. Želijo namreč, da so javnosti predstavljena vsa dela – in v določenem obdobju se bo to tudi zgodilo. Zagotovo pa bodo plakati na ogled do junija; predvidevajo celo, da nekateri verjetno še malce dlje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

zmerno oblačno
vlažnost: 84 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

9/23

torek

10/24

sreda

14/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?