Lastniki plovil in nepremičnin lahko na Hrvaško potujejo z dokazilom. Fotografija je simbolična. / Foto: Gorazd Kavčič

Kdo gre lahko na Hrvaško

Ob postopnem odpiranju mej je bila že minuli konec tedna na nekaterih mejnih prehodih s Hrvaško precejšnja gneča. A nekatere omejitve ostajajo. Kdo in pod kakšnimi pogoji lahko potuje k južnim sosedom?

Omejitve prehajanja meje s Hrvaško se v teh dneh sproščajo, a vse še niso odpravljene.

Kranj – Ob sproščanju ukrepov na mejah se je minuli konec tedna precej Slovencev odpravilo na Hrvaško, zaradi česar je prihajalo tudi do zastojev na mejah. Prehajanje meja je omogočeno čezmejnim delavcem, mejnim migrantom, diplomatom in drugim, ki iz takšnega ali drugačnega razloga dnevno prehajajo državne meje. Drugače je za vsa turistična in druga nenujna potovanja v tujino.

Za razliko od preostalih sosednjih držav se prehajanje meje s Hrvaško v teh dneh sprošča. Notranja ministra obeh držav sta se že v soboto zavzela za hitrejše prehajanje državnih meja, južna soseda pa je za zdaj edina država, ki jo je slovenska vlada uvrstila na seznam držav za prehajanje državne meje brez omejitev. V praksi pa je vsaj v minulih dneh za slovenske državljane, ki so želeli prestopiti hrvaško mejo, ostajalo precej omejitev.

Že nekaj časa je obisk na Hrvaškem sicer dovoljen za lastnike nepremičnin in plovil, čeprav, po poročanju nekaterih lastnikov, hrvaška mejna policija zahteva potrdilo o lastništvu, ki je praviloma napisano na eno osebo, zato imajo lahko ob prestopu meje težave ostali družinski člani, če lastnika ni v avtomobilu. Kot je včeraj povedal vladni govorec Jelko Kacin, naj bi bil še do konca tedna parafiran protokol med slovensko in hrvaško policijo, kako čim učinkoviteje urediti prehajanje meje. Tako naj tistih, ki se zaradi lastništva nepremičnine ali plovila večkrat vračajo na Hrvaško, tamkajšnja policija ne bi dlje časa zadrževala, saj bodo že imeli podatke o tem, kje se nahajajo.

Kot je povedala vodja sektorja mejne policije v upravi uniformirane policije Melita Močnik, je prestopanje meje sproščeno tudi na podlagi potrdil oz. vavčerjev turističnih organizacij, ki dokazujejo, da imate na Hrvaškem rezerviran turistični aranžma oz. namestitev. Hrvaški obmejni policisti potnike ob prestopu meje prosijo za tovrstna potrdila, kakor tudi za podatke, na katerem naslovu bodo bivali. Na vprašanje, ali gremo lahko v sosednjo državo po nakupih ali brez kakšnega drugega posebnega razloga, pa je Močnikova odgovorila, da to za zdaj še ni možno.

Na hrvaškem notranjem ministrstvu so sicer za tujce, ki bi želeli vstopiti v državo, vzpostavili poseben elektronski naslov uzg.covid@mup.hr, kamor lahko pošljejo vprašanje v primeru, da ne vedo, ali imajo upravičen razlog za potovanje ali ne.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

pretežno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

6/19

petek

6/18

sobota

6/19

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

 

 
 

 

 
 
 

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 10:20, 27. maj

Pa dobr, če vas je Tito tolk sovražil pa tolk potamanil, kdaj se vas je tolk nakotil?

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 08:04, 27. maj

gledam; pravilno si ocenil, da so Nemci dobrodošli, Slovenci so pa sprti za vse večne čase. Nemci niso nikoli bili problem za komuniste; Slo...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...