Jutri na prvo čistilno akcijo

V kranjski občini bo jutri potekala tradicionalna čistilna akcija Očistimo Kranj – Kranj ni več usran, katere organizator je Zveza tabornikov občine Kranj.

Zveza tabornikov občine Kranj bo poskrbela za usklajeno izvedbo čiščenja. Kot zagotavlja vodja akcije Klemen Markelj, bodo taborniki poskrbeli za rokavice, vrečke za smeti, odvoz odpadkov in malico.

Kranj – Zaradi epidemije covida-19 sicer še vedno veljajo nekateri ukrepi, vseeno pa so se organizatorji tradicionalne čistilne akcije Očistimo Kranj – Kranj ni več usran odločili, da očistijo mesto in okolico. Akcija tokrat ne bo tako množična kot običajno, saj bo potekala z izbranimi ekipami in v skladu z navodili Štaba Civilne zaščite Mestne občine Kranj (CZ MOK).

Poleg organizatorjev Kranjskih tabornikov, za katere bo to že 18. akcija po vrsti, bodo pri čiščenju sodelovale še druge enote CZ MOK. To so: Jamarsko društvo Carnium, Gorska reševalna služba Kranj, Društvo za raziskovanje jam, Klub vodnikov reševalnih psov in Radio klub Kranj, prostovoljna gasilska društva, sveti krajevnih skupnosti s svojimi že organiziranimi skupinami, udeležbo pa so potrdili tudi Joštarji. Udeleženci bodo čistili v skladu z navodili Komunale Kranj.

Za usklajeno izvedbo čiščenja bo skrbela Zveza tabornikov občine Kranj. Kot zagotavlja vodja akcije Klemen Markelj, bodo taborniki poskrbeli za rokavice, vrečke za smeti, odvoz odpadkov in malico. Pomoč usposobljenih članov bo zagotovila tudi CZ MOK na lokacijah zahtevnega čiščenja in pri varovanju udeležencev ob vodotokih.

Prav Civilna zaščita bo pripravila tudi varnostni protokol in sodelujoče seznanila z njim na čistilni akciji: v posameznih skupinah bo lahko največ pet ljudi, med njimi najmanj 1,5 metra razdalje, obvezna bo zaščitna oprema, pri zahtevnih posegih tudi uporaba posebnega orodja in veščin, ki jih obvladajo enote CZ MOK.

Namen akcije je, da na celotnem območju kranjske občine očistijo drobno nesnago, ki se je nabrala v zadnjih mesecih. Pri tem bo v pomoč tudi digitalni zemljevid črnih točk z odpadki, ki je nastal po uvodni delovni akciji popisa najbolj kritično onesnaženih lokacij konec aprila, občani in krajevne skupnosti pa ga še vedno dopolnjujejo.

»Letošnja pomlad je bila v marsičem posebna: doživeli smo epidemijo covida-19, zaradi tega pa ne tradicionalne čistilne akcije. In posledice obojega so vidne v našem okolju. Povečalo se je število divjih odlagališč in odpadkov pod našimi nogami. Navkljub številnim zbirnim centrom, ekološkim otokom, zabojnikom in košem za odpadke je treba mestne površine in naravo spet razbremeniti tako, da jih ročno poberemo. Pri tem računam na vse vas, ki vam je mar za okolje in ste zato pripravljeni čistiti tudi za drugimi. Bomo pa tokrat delali v manjših skupinah, saj del omejitvenih ukrepov še velja,« je povedal župan Matjaž Rakovec, ki bo s podžupanoma Janezom Černetom in Robertom Nograškom odstranjevali odpadke v kanjonu Kokre.

Jutrišnji čistilni akciji bo jeseni najverjetneje sledila še ena. »Če bodo zdravstvene razmere to dopuščale, jo bomo zapeljali še bolj na široko kot sicer: tudi z ozaveščevalnimi vsebinami po šolah o pomenu čistega okolja za zdravje nas vseh in narave,« je povedal vodja akcije Očistimo Kranj – Kranj ni več usran Klemen Markelj.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

delno oblačno
vlažnost: 73 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

6/22

sreda

6/20

četrtek

10/19

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...

Ob polnoletnosti nov izziv / 14:11, 26. maj

Da me ne bo kdo napačno razumel, tudi sam sem sodeloval v akciji in nabral kar polno vrečo tiste velike rumene vreče, smeti. Prepričan sem, ...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 12:06, 26. maj

Te vrste ljudi je treba strogo kaznovati in z imenom javno objaviti

Za odprte trgovine ob nedeljah / 09:35, 26. maj

Zaprtje prodajaln, trgovin ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, verjetno je zato tudi PV in minister spremenil mnenje in do tega ne bo prišlo !

Za odprte trgovine ob nedeljah / 08:13, 26. maj

Glede na to, da je za odprtje trgovin ob nedeljah tudi Trgovinska zbornica, vlada ne more temu nasprotovati. Na eni strani so papirnati sind...