Matjaž Zorman v Slovenia Eco resortu, ki po osmih mesecih, ko je bil za javnost zaprt, znova obratuje / Foto: Gorazd Kavčič

Eko resort je znova odprt

Slovenia Eco resort v Godiču z današnjim dnem, 22. maja, po osmih mesecih, ko so bili brez elektrike, znova odpira vrata. Upravno sodišče je namreč ugodilo zahtevi za izdajo začasne odredbe. Lastnik je že napovedal kazensko in odškodninsko tožbo.

Godič – Slovenia Eco resort bi lahko bila turistična zgodba o uspehu, saj navdušuje s svojo urejenostjo in domiselnostjo, a kaj, ko projekt že od samega začetka spremljajo inšpekcijske odločbe; turistično naselje, ki je sestavljeno iz hišk po vzoru t. i. planinskih bajt na Veliki planini in vrste drugih stavb, z izjemo enega objekta nima gradbenega dovoljenja in drugih potrebnih dovoljenj za obratovanje. Zato je gradbeni inšpektor oktobra lani odredil odklop elektrike, zaradi česar so morali naselje zapreti, zaposlene pa poslati na zavod za zaposlovanje.

Lastnik Matjaž Zorman se je na sklep inšpektorja pritožil; februarja njegovi zahtevi za izdajo začasne odredbe ni bilo ugodeno, v začetku maja pa – delno in do pravnomočnosti odločbe. Sklep upravnega sodišča mu dovoljuje, da do pravnomočne odločitve paviljon, v katerem je recepcija (edini legalni objekt), znova priključi na električno omrežje. V predlogu za izdajo začasne odredbe, ki ga je Zorman na sodišče vložil konec aprila, je namreč navedel, da ima za paviljon vsa potrebna dovoljenja in vse potrebne akte za priklop na električno omrežje. Na to merilno mesto so priključeni vsi objekti oz. naprave v naselju, in sicer poleg paviljona še več hiš, v katerih delujejo na elektriko kuhinje, gretje in osvetlitev, objekt za velnes in bazen, ki za čiščenje in vzdrževanje tudi potrebuje elektriko. Navedel je še, da se tam odvijajo pikniki, poroke in druga praznovanja, za kar je potrebna elektrika, na svojih zemljiščih pa goji tudi živali ter vzgaja sadje in zelenjavo. Zato je z odklopom paviljona in odstranitvijo števca za to merilno mesto – kot je pojasnil v pritožbi – onemogočeno opravljanje celotne dejavnosti, odpustiti je moral nekaj zaposlenih in odpovedati 81 rezervacij, izpad dohodka na segmentu turizma je tako stoodstoten.

Sodišče je v svojem sklepu med drugim zapisalo, da je tožnik dokazal, da dejavnosti ne more opravljati brez elektrike in da mu odklop iz omrežja povzroča težko popravljivo škodo. »Iz podatkov spisa ni mogoče razbrati, da bi bila javna korist v primeru, če bi imeli objekti na lokaciji elektriko, do te mere prizadeta, da začasne odredbe ne bi bilo mogoče izdati,« so še zapisali v sklepu, izdanem 7. maja, ki sicer obsega osem strani dolgo obrazložitev.

Matjaž Zorman nam je pojasnil, da sklep sodišča po njegovem mnenju dokazuje nezakonito ravnanje inšpektorja, ki naj bi bilo namerno, zato bo državo tožil, prav tako dotičnega gradbenega inšpektorja zaradi osebne vpletenosti in soodgovornosti. Poslovno škodo, ki je zaradi odklopa elektrike nastala v zadnjih osmih mesecih, namreč ocenjuje na milijon evrov, natančno pa jo bo navedel v kazenskem in odškodninskem zahtevku.

Na ministrstvu za okolje in prostor, kamor sodi tudi gradbeni inšpektorat, poudarjajo, da sklep sodišča spoštujejo in da ne vpliva na druge postopke, ki jih še vodijo v Slovenia Eco Resortu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

pretežno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

6/19

petek

6/18

sobota

6/19

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

 

 
 

 

 
 
 

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 10:20, 27. maj

Pa dobr, če vas je Tito tolk sovražil pa tolk potamanil, kdaj se vas je tolk nakotil?

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 08:04, 27. maj

gledam; pravilno si ocenil, da so Nemci dobrodošli, Slovenci so pa sprti za vse večne čase. Nemci niso nikoli bili problem za komuniste; Slo...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...