Vrnitev šolske rutine

V šolske klopi so se v ponedeljek vrnili tudi učenci osnovnih šol s prilagojenim programom, ki so znan šolski ritem in socialne stike s sošolci v minulih dveh mesecih še zlasti pogrešali.

Radovljica – »Otroci, ki imajo razvojne težave, potrebujejo neko rutino in znan urnik, saj jim to daje občutek varnosti,« je poudarila ravnateljica Osnovne šole Antona Janše Radovljica Jelena Horvat. V njihovo šolo so se v ponedeljek vrnili štirje učenci prvega razreda, prihodnji teden se jim bodo pridružili še učenci devetih razredov in učenci, ki potrebujejo dodatno pomoč.

»Otroci so z veseljem prišli nazaj v šolo, tako da se je ustvarila zelo pozitivna klima. Vsi se zavedamo, da je drugačen čas, da moramo biti skrajno previdni in paziti na zdravje, a življenje gre naprej,« se vrnitve učencev veseli Jelena Horvat, ki se zaveda, da so bili ti otroci v preteklih dveh mesecih za marsikaj prikrajšani. »Še bolj kot drugi namreč potrebujejo znan šolski ritem in socialne stike. To jim v življenje vnaša neko gotovost.« Zato pozdravlja, da se jim bo prihodnji teden lahko v šoli pridružila glavnina njihovih učencev, saj se vračajo tudi otroci iz posebnega programa vzgoje in izobraževanja, to so otroci z zmerno težko in težko motnjo v razvoju. »Starši teh otrok so bili izjemno obremenjeni, saj je bilo treba opraviti vse šolske obveznosti, obenem pa so morali ves dan skrbeti za otroke, zato so izčrpani. Zavedati se je treba, da če so starši še tako skrbni, pa je učitelj povsem drugačna avtoriteta in ima drugačno vzgojno moč.« Tem otrokom se po besedah Jelene Horvat pozna tudi, da več kot dva meseca niso bili deležni obravnave pri strokovnjakih, to je logopedih, nevrofizioterapevtih in specialnih pedagogih. »Potrebujejo namreč kontinuirano delo, da ohranjajo in nadgrajujejo pridobljena znanja in veščine. Ta prekinitev se zato že pozna pri slabši drži, manjši kondiciji, načinu prehranjevanja in dela ... Nekaj časa bo potrebno, da se to vzpostavi nazaj.« Zato resnično upa, da bodo po prvem juniju lahko v šoli obravnave znova izvajali tudi strokovnjaki iz razvojne ambulante.

Otroci so se po besedah Jelene Horvat hitro navadili na nov šolski red, pri katerem veliko pozornosti posvečajo predvsem skrbi za osebno higieno. »Prve dva dni smo veliko časa posvetili učenju pravilnega umivanja rok in čistoči šolskih miz, obenem pa smo se osredotočili na igro ter pogovor o tem, kako se počutijo in kaj si želijo.« Hitro so se tudi navadili, da učitelji v razredu nosijo zaščitne maske. »Našli pa smo tudi rešitev za deklico, ki sodi v rizično skupino in se zato ni mogla vrniti v šolo. Zdaj delo v skupini vsak dan spremlja prek video povezave.« Nekoliko več težav predvsem pri prihodu v šolo pričakujejo prihodnji teden, ko se bo v šolo vrnila glavnina njihovih učencev, saj mnogi za prevoz uporabljajo šolske kombije, v katerih pa so po novem lahko največ trije učenci naenkrat. To bo precejšen organizacijski zalogaj, zato so prosili tudi starše, če bi jih lahko v večji meri sami vozili v šolo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

zmerno oblačno
vlažnost: 91 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/20

ponedeljek

8/19

torek

7/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 21:55, 21. maj

Partizanska bolnica? Jaz bi vam svetoval, da vsi ki so bili v vojni, priznajo svoje zločine, potem pa lahko govorimo o spravi, največ Sloven...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:39, 21. maj

Drugače takim ljudem ne boste prišli do živela.

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:37, 21. maj

A ste že gdaj slišal za Video nadzor,obstajajo Video kamere ki reagirali na premik in snemajo tudi v temi, mislim da bi se izplačalo że v einem tedna.

Bo zdaj spet vse po starem? / 13:36, 20. maj

Res, to da se otroci ne smejo igrati na igralih (tudi v vrtcih) je bedarija. Nekateri ukrepi NIJZ-ja so res birokratska neumnost, ki s strok...

Umrla je dr. Aleksandra Kornhauser Frazer / 11:51, 20. maj

To so Slovenci(ke), na katere smo lahko iskreno ponosni! Počivajte v miru, cenjena Gospa!

Bo zdaj spet vse po starem? / 11:46, 20. maj

Septembra prihaja nova verzija Covid-20 in Covid-20 Pro!

Ena oseba pozitivna, znova brez umrlih / 08:15, 20. maj

Hmm, poročilo NIJZ -ja pravi, da je bilo stanje včeraj : 21 aktivno okuženih od tega 24 v bolnišnici !??
Torej so 3 je preveč al kako?