Seja občinskega sveta je bila skladno s previdnostnimi ukrepi zaradi novega virusa v dvorani Ljudskega doma v Kranjski Gori.

Podaljšali rok oprostitve najemnin

Najemniki občinskih poslovnih prostorov in občinskih javnih površin v občini Kranjska Gora so oproščeni plačila za skoraj tri mesece. Potrjena je tudi občinska subvencija uporabnikom določenih komunalnih storitev.

Naslednja seja občinskega sveta bo predvidoma 17. junija, na dnevnem redu bo rebalans proračuna.

Kranjska Gora – Nedavna seja občinskega sveta v Kranjski Gori je bila v precejšnji meri posvečena zagotavljanju pomoči občine pri odpravljanju gospodarskih posledic epidemije covida-19. Kot je povedal župan Janez Hrovat, večjih zdravstvenih zapletov zaradi novega koronavirusa v občini niso imeli (potrjeni so bili trije oboleli, vsi so ozdraveli), epidemija pa jih je prizadela predvsem na gospodarskem področju. Kar 58 odstotkov delovnih mest v občini je v turizmu in dejavnostih, povezanih z njim. Svetniki so se strinjali z oprostitvijo plačila najemnin za občinske poslovne prostore in znižanjem plačila letne občinske takse za uporabo javnih površin v lasti občine (kot so parkirišča, terase gostinskih lokalov ...). Tako so najemnike občinskih prostorov v celoti oprostili plačila najemnin za čas od 13. marca, ko so v Sloveniji razglasili epidemijo, in vse do 31. maja. Svetniki so namreč podprli predlog članov občinskega odbora za prostorsko planiranje in gospodarjenje z nepremičninami, da se oprostitev plačila najemnin podaljša za en mesec, s prvotno predvidenega datuma 30. april na 31. maj – ne glede na to, da so nekateri medtem že (vsaj deloma) začeli opravljati dejavnost. Obratovalni stroški pa ostanejo stroški najemnikov. Tudi plačilo letne občinske takse za uporabo javnih površin bodo v ustreznem odstotku znižali za čas od 13. marca do 31. maja. Društva, ki delujejo v javnem interesu, pa so že sicer oproščena najemnine in plačujejo samo obratovalne stroške. So pa člani omenjenega odbora še predlagali občini, da letno preverja in izmeri dejansko površino uporabe javnih površin na terenu in v zvezi s temi ugotovitvami tudi zaračunava plačilo takse, da ne bi prihajalo do širitev uporabe javnega prostora brez dovoljenja občine.

Svetniki so potrdili tudi subvencioniranje storitve obvezne občinske gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo ter odvajanje in čiščenje komunalne in padavinske odpadne vode za maj in junij. Potreba po subvenciji se je ravno tako pojavila zaradi epidemije. Na področju oskrbe s pitno vodo se bo cena znižala v delu, ki predstavlja omrežnino za vodovod. Ta se zaračunava glede na velikost priključka, v povprečju pa bo nižja za okrog pet evrov. Po enakem principu se bo znižala cena pri odvajanju in čiščenju komunalne in padavinske vode v delu, ki predstavlja omrežnino za kanal in čistilno napravo, tudi ta bo v povprečju nižja za okrog pet evrov. Subvencija se bo uporabnikom na položnicah znižala z enomesečnim zamikom. Ker je za zagotovitev obeh subvencij treba iz proračuna zagotoviti sedemdeset tisoč evrov, so ta denar prerazporedili na postavki vodovodne oskrbe.

Zaradi posledic epidemije (manj prihodka v občinski proračun iz turističnih pristojbin) bo letos tudi nekaj manj investicij, je napovedal župan Hrovat. Med drugim se gradnja novega vrtca v Mojstrani, za katerega že imajo gradbeno dovoljenje, zamika v prihodnje leto. Kot je še dodal župan, pa se bo šele med letom dejansko videlo, ali bo ocenjenih dvajset odstotkov prihranka z zmanjšanjem investicij dovolj za vzdržnost občinskega proračuna.

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

pretežno jasno
vlažnost: 83 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

14/30

ponedeljek

12/24

torek

10/26

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 18. julij 2020

Pohod na Gradovec

IZLETI / Kranj, 25. julij 2020

Izlet na Grosser Rosennock

IZLETI / Kranj, 29. julij 2020

Letovanje na Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:22, 3. julij

A pa ti je treba trikrat na dan hodit v trgovino?

Potrjenih 16 okužb z novim koronavirusom / 13:21, 3. julij

Kakšno zaščito pred korono uporabljajo politiki? Vsi zdravi, nihče ne zboli, niti levi, niti desni !