Družinsko drevo

Vsi prihajamo iz neke družine. Dobre, malo manj dobre, slabe ali celo iz zelo slabe, kjer je bilo veliko trpljenja. Človek je vedno težil k povečanju sreče in k zmanjšanju trpljenja. Današnje materialno življenje se je v zadnjih petdesetih letih tako zelo močno izboljšalo, da naši stari starši ne bi mogli verjeti očem. Praktično imamo vse za lagodno življenje. Kljub temu pa vemo, da ima vsak izmed nas svoj križ. Pogosto ne vemo, kaj z njim početi. Najslabše je, če ne naredimo nič ali da se pretvarjamo, da je vse v redu. Kje so vzroki, da današnji človek ne uživa sreče v večji meri? Verjetno jih je več. Tako si tudi lažje ustvarimo sliko in razlago lastnega življenja.

Današnja znanost (psihologija, nevrologija, genetika) nedvoumno dokazuje, kako prefinjeno in zagotovo se iz družine v družino medgeneracijsko prenašajo družinska vzdušja, bolezni, nagnjenost k načinu reševanja življenjskih problemov, strahote genocidov naših staršev, vojne izkušnje naših staršev in starih staršev … Hkrati vemo tudi, da podzavestno odigravamo prikrite in neizgovorjene zgodbe svojih prednikov. Zato je tako zelo pomembno, iz kakšnih družin izhajamo. To je naš »material«, kjer smo odraščali, in to je »material«, ki so ga tudi naši starši v veliki večini dobili. Za nas je pomembno, da vemo več o sebi, več o svojem rodu.

Kaj naj bi nas utegnilo zanimati? Predvsem tisto, kar je zamolčano, kar je skrivnost, kajti molk je najbolj zanesljiv način prenosa notranjega trpljenja iz generacije v generacijo. Ali so bile v naši rodbini prezgodnje smrti, ali je bil pri naših prednikih v družini kdo zanemarjen, izoliran, pozabljen? Kdo je to bil? Ali je kdo naredil samomor? Ali je imel kdo od staršev ali starih staršev pred poroko drugo ljubezen, ki mu je bila preprečena? Ali smo imeli v svojem rodu mrtvorojene otroke, splave? Kako so naši starši, stari starši preživeli drugo svetovno vojno? Kje so bili, kaj so delali? Kdo je bil po krivem obsojen? Ali je kdo koga močno prizadel? Ali so nas v vasi zaradi česarkoli obsojali? Koga v družini so izločili? Zakaj? Kdo se je postavil na njegovo stran? Kakšen odnos smo imeli do institucij, tujcev, države, sosedov in kakšnega oni do nas? Kdo izven družine je imel pomemben vpliv na našo družino? Zakaj? Kdo je bil alkoholik? Za temi dogodki so vedno (čustvena) doživljanja prednikov, ki s časom ne izginejo. Prenesejo se na nas. Imajo svoje življenje v nas. Kot bi nekaj v nas živelo. Kar nimamo ozaveščeno, se nam dogaja kot usoda – in mi še vedno mislimo, da na to nimamo vpliva. Čeprav se pogosto zdi, da smo pod vplivom nedokončanih zgodb svojih prednikov, to ni res. Kot da bi imeli dve izbiri – ali nadaljevati zgodbo našega rodu ali zaključiti, predrugačiti, spremeniti, kar je bremenilo prejšnje rodove. Nekako je čutiti, da z leti še bolj vidimo te povezave.

Oddaj svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

17/26

sreda

16/29

četrtek

16/27

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Rateče, 12. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

IZLETI / Šenčur, 13. avgust 2020

Pot pod Storžičem

IZLETI / Kranj, 13. avgust 2020

Na planino Blato, planino Pri jezeru in Kredo

DELAVNICE / Rateče, 13. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

DELAVNICE / Rateče, 14. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

OBVESTILA / Gorenjska, 14. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Bled, 14. avgust 2020

Predšmarni večer na Mlinem

OBVESTILA / Gorenjska, 17. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Razstava Šenčurski dogodki / 13:23, 11. avgust

Šenčur ima skozi zgodovino vedno prava domoljuPna dejanja in tako kot župnik reče..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:17, 11. avgust

Ja, naslednjih 14 dni bo ključnih..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:08, 11. avgust

S tole LGBT majčko je Jelko nekoliko izgubil na svoji ostrini... :)

Več kot sto nesreč kolesarjev / 12:47, 11. avgust

Predlagam, da vsak najbolje pazi sam na sebe. Včasih, tudi, če imaš prednost ni treba vztrajati, ampak se je bolje odpeljati naprej zdrav. P...

Posilstvo tudi, ko ni uporabljena sila / 17:19, 10. avgust

Za huda kazniva in sprevržena dejanja, kot so posilstvo in umor otroka, nosečnice ali nemočne osebe = SMRTNA KAZEN pika.

Smernice za boljšo šolo / 15:26, 10. avgust

Ivka Sodnik, vašemu fantazmiranju ne vidim konca.

Nobene praktične vrednosti nimajo vaši "izdelki" - en sam bla, bla bla......

A se ne zdite sami sami že dolgočasni?

Prva in druge lige / 11:41, 10. avgust

""...toda že leta zagovarjam dejstvo, da za klub, ki v ekipi nima večinoma svojih igralcev, pravzaprav ni pomembno, v kateri ligi igra..."""...