Skupina Calypso – bend za žur ima gorenjske korenine. V vseh teh letih je že od začetka njen član, tudi ustanovitelj, Domen Kuralt, ki prihaja iz Medvod. Dobro se znajde v vlogi pevca, kitarista in tudi kot vodja skupine. Iz Medvod je še klaviaturist Jure Osmanović. On je v skupini deset let; toliko časa pa je član fantovske ekipe tudi bobnar Goran Poluga. Lansko leto je Calypso zaradi službenih obveznosti zapustil harmonikar Matic Hribar, na njegovo mesto pa je prišel mladi Andraž Štrukelj. / Foto: arhiv skupine

Rojena zame

Skupina Calypso – bend za žur, ki na slovenski glasbeni sceni obstaja že okroglih dvajset let – se je s trdim delom in predanostjo glasbi prebila v sam vrh slovenske zabavne glasbe. Na začetku je letošnje leto obetalo, potem pa so se zaradi covida-19 načrti čez noč spremenili.

Danes sicer štiričlanska zasedba gorenjskih korenin, kar dva njihova člana namreč prihajata iz Medvod, je bila najprej duo. Potem je dvojec po štirih letih igranja dobil še tretjega člana, sedaj skupino Calypso – bend za žur, kot se fantje radi kličejo, sestavljajo: Domen Kuralt, Andraž Štrukelj, Jure Osmanović in Goran Poluga.

Repertoar skupine, ki letos praznuje že dvajsetletnico delovanja, je zelo širok. Publika, ki je željna nepozabne zabave tako nikoli ni razočarana. Fantje poudarjajo, da glasbo vedno izvajajo v živo.

V zadnjih letih ustvarjanja je Calypso predstavila kar nekaj avtorskih skladb, ki smo jih lahko slišali na glasbenih odrih, vrtijo pa se tudi na različnih radijskih postajah. Med uspešnicami na primer izstopa pesem Le rezerva, saj je po gledanosti in poslušanosti podrla vse rekorde na YouTubu in tudi na radijskih postajah.

Ob dvajsetem rojstnem dnevu pa so fantje izdali novo pesem z naslovom Rojena zame, ki je v ritmih ’’reggaetona’’ namenjena predvsem mladim.

Pesem je pozitivna, vesela, zaljubljena. Avtor glasbe in besedila je Rok Lunaček. Zanjo je Calypso posnela tudi že videospot. To je skupini uspelo tik pred razmerami, ki jih je povzročil novi koronavirus, torej v začetku marca. Snemali so na Hočkem Pohorju, glavno vlogo pa je odigrala spletna vplivnica Nika Krmec, ki v videospotu praznuje rojstni dan. V videu je prisotna tudi Nikina slavna psička Skeyti. Domen Kuralt, pevec in vodja skupine Calypso, pa odigra njenega partnerja … »V videospot smo vključili tudi svoje oboževalce, ki nas redno spremljajo na nastopih, tokrat kot Nikine prijatelje, ki pridejo na praznovanje rojstnega dne,« razloži Domen in doda, da so se kljub nastali situaciji odločili, da pesem predstavijo javnosti. Obenem pa so javnost morali tudi obvestiti, da veliko praznovanje za dvajsetletnico svojega delovanja odpovedujejo. Praznovali naj bi jo sredi maja v Komendi, v goste pa so ob tej posebni priložnosti povabili Pop Design. O novem datumu za zdaj ne razmišljajo.

Trenutno se fantje posvečajo izdaji zgoščenke, čeprav še niso rekli zadnje besede o tem, ali jo bodo posneli ali ne.

»V letu 2020 bi praznovali dvajseto obletnico ustanovitve skupine. Prišli smo do rekordnega števila ogledov na YouTubu. Prvič v vseh letih smo izdali tri nove pesmi in posneli zelo uspešen duet s primorskim glasbenikom Urbanom Vidmarjem. Prvič smo posneli balado. Da ne govorim o tem, da smo imeli v letošnjem letu dogovorjenih največ nastopov na veselicah do sedaj – skratka, obetalo se je izjemno bogato leto, a se je zgodila korona in življenje se nam je obrnilo na glavo praktično čez noč,« vodja skupine ne more mimo koronasituacije. Nadaljuje, da se je sicer v podobni situaciji kot on znašlo kar lepo število slovenskih glasbenikov. Domen je namreč živel od glasbe, sedaj je odkrit, da išče službo. Kljub temu da ni nastopov, so fantje publiki predstavili omenjeno pesem Rojena zame in bili glasbeno vseeno dejavni – kolikor se je dalo, torej na prilagojen način, s pomočjo spleta. Do danes so posneli tudi že dve novi pesmi, še pove Domen, ki pa bosta izšli takoj, ko bodo dovoljeni večji javni dogodki.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

jasno
vlažnost: 89 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

14/31

sobota

15/30

nedelja

15/30

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 8. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kokrica, 8. avgust 2020

Pohod na Krvavec

IZLETI / Kranj, 8. avgust 2020

Planinski izlet na Kamniški vrh

PREDAVANJA / Kranj, 8. avgust 2020

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Gorenjska, 9. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 10. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 11. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 11. avgust 2020

Kolesarski izlet na Jezersko

 

 
 

 

 
 
 

Kmetijska ministrica pod drobnogledom / 17:53, 8. avgust

in ja, večna slava in večni mir tov. Stanovniku !!

Kmetijska ministrica pod drobnogledom / 17:52, 8. avgust

Vroče je ja... Dej si mrzlo brisačo na glavo !

Kmetijska ministrica pod drobnogledom / 08:54, 8. avgust

Janez Stanovnik ima svoj kip res samo v LJ, ki postaja država znotraj države. Drugje po Sloveniji ni prostora za izdajalce Slovenskega naroda.

Po ocenah NIJZ epidemiološke razmere v Sloveniji trenutno relativno ugodne / 07:09, 8. avgust

Pričakujem in higienično bi bilo, da se prvi cepijo tisti, kateri največ hodijo po svetu, torej politiki vključno z prvo epidemiologinjo v d...

Otrokom približali klasiko / 16:35, 6. avgust

"Otrokom približali klasiko"
-------------------
Način kako otroke čimprej zamorit.

Delavski most obnovljen / 23:57, 5. avgust

Se je župan že peljal čez "prenovljene" luknje?

Iz tržiškega v jeseniški dom? / 21:02, 5. avgust

Povsem se strinjam z radovednežem. K temu bi dodala še sledeče. Ga Arko nima prav nobenih izkušenj z vodenjem DSO, razen enoletnega direktor...