Foto: Gorazd Kavčič

Še ena potrjena okužba na Jesenicah

Po zadnjih podatkih so v soboto, 6. junija, v Sloveniji potrdili eno novo okužbo z novim koronavirusom. Zadnja Valiconova javnomnenjska raziskava kaže na nekoliko nižjo skrb za posledice v gospodarstvu, po drugi strani pa je več kot polovica vprašanih zaskrbljenih glede možnosti drugega vala okužb.

Ljubljana, Jesenice – V soboto, 6. junija, je bila med 229 odvzetimi brisi v Sloveniji potrjena ena okužba z novim koronavirusom, in sicer na Jesenicah, kjer so že v četrtek potrdili najprej okužbo pri medicinski sestri v jeseniški bolnišnici, kasneje tudi pri njeni osnovnošolski hčerki. Epidemiologi so nato začeli preverjati vse njune stike, tako bolnišnica (s ponovnim zaprtjem za obiske, razen izjem) in šola (razred je šel v 14-dnevno karanteno) sta ustrezno ukrepali. V zadnjih treh dneh so na Jesenicah skupaj potrdili pet okužb.

V soboto je bilo v Sloveniji zaradi covida-19 hospitaliziranih še pet oseb, od tega ni nihče v intenzivni negi. Nihče tudi ni umrl.

Družba Valicon je v javnomnenjski raziskavi #Novanormalnost, ki so jo opravili med 2. in 4. junijem na vzorcu 516 vprašanih, ugotovila občutno olajšanje prebivalcev ob doživljanju razmer po koncu epidemije, višjo naklonjenost ukrepom vlade, a po drugi strani zopet tudi malo višjo zaskrbljenost, ki jo spremlja sproščanje ukrepov; nekaj več kot polovica vprašanih je zaskrbljena.

Iz odgovorov sodeč je prvič po 23. marcu delež zaposlenih, ki so na čakanju, padel pod deset odstotkov – na čakanju je zdaj še eden od dvanajstih zaposlenih (prej eden od osmih). Nižja je izražena skrb za delovno mesto med zaposlenimi (19 odstotkov, prej 26 odstotkov), nižja je tudi izražena skrb za posledice v gospodarstvu nasploh (62 odstotkov, prej 69 odstotkov). Valiconova raziskava je tudi pokazala, da konec epidemije in tretji državni protikoronski sveženj ukrepov zaznamujeta tudi rahlo višji optimizem potrošnikov glede pričakovanega finančnega stanja in obsega potrošnje – segment »prikrajšanih« se je znižal z 19 na 15 odstotkov, segment »preskrbljenih« na drugi strani pa zvišal s 23 na 28 odstotkov, kar v družbi ocenjujejo kot spodbuden indikator za potrošnjo v prihajajočih mesecih.

Več kot dve tretjini vprašanih v Valiconovi javnomnenjski raziskavi (68 odstotkov) pričakujeta, da bomo priča drugemu valu okužb še letos ali na začetku prihodnjega leta (4 odstotki), ena desetina jih meni, da sledi že v mesecu ali dveh (9 odstotkov). Dobra petina (22 odstotkov) je bolj optimistično razpoložena in meni, da ga bolj verjetno ne bo, 6 odstotkov vprašanih pa je povsem prepričanih, da drugega vala ne bo.

V tokratni meritvi so preverjali še, v kolikšni meri javnost pozna pravila in ukrepe za zajezitev širjenja virusa SARS-CoV-2, ki ostajajo v veljavi tudi po uradnem koncu epidemije. Tri četrtine jih pravi, da so vsaj delno seznanjeni s pravili in ukrepi, ki ostajajo v veljavi – ena petina v celoti, dobra polovica vsaj z večino. Slaba petina ni prepričana, ali so ali niso seznanjeni, skupaj pa le sedem odstotkov vprašanih pravi, da sploh niso seznanjeni.

V dnevih po koncu epidemije je bilo izraženih nekaj nejasnosti v zvezi z nošenjem mask. Rezultati Valiconove meritve nakazujejo, da v javnosti prevladuje relativno visoka stopnja zavedanja in poznavanja pravil uporabe zaščitnih mask. Osnovno pravilo, ki velja za zaprte javne prostore, poznajo štiri petine vprašanih (80 odstotkov). Iz podatkov sicer ne morejo preprosto sklepati na dejansko stopnjo uporabe, obstaja pa visoka verjetnost, da je delež dejanske uporabe temu precej blizu. Le trije odstotki vprašanih menijo, da maske niso potrebne nikjer več, 13 odstotkov pa, da je uporaba zaščitnih mask stvar lastne presoje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

pretežno jasno
vlažnost: 79 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

14/29

petek

14/31

sobota

15/30

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 7. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Tržič, 7. avgust 2020

Glasbeni večer

OBVESTILA / Gorenjska, 8. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kokrica, 8. avgust 2020

Pohod na Krvavec

IZLETI / Kranj, 8. avgust 2020

Planinski izlet na Kamniški vrh

OBVESTILA / Gorenjska, 9. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 10. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 11. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Otrokom približali klasiko / 16:35, 6. avgust

"Otrokom približali klasiko"
-------------------
Način kako otroke čimprej zamorit.

Delavski most obnovljen / 23:57, 5. avgust

Se je župan že peljal čez "prenovljene" luknje?

Iz tržiškega v jeseniški dom? / 21:02, 5. avgust

Povsem se strinjam z radovednežem. K temu bi dodala še sledeče. Ga Arko nima prav nobenih izkušenj z vodenjem DSO, razen enoletnega direktor...

Triglav izpadel iz nogometne elite / 14:53, 4. avgust

S takim pristopom ja, dobrodošli v 3. ligi !

V ponedeljek devet potrjenih okužb s koronavirusom in ena smrt / 14:50, 4. avgust

Naslednjih 14 dni bo ključnih, da bomo videli, če bo po tem roku naslednjih 14 dni ključnih... Hahaha, bulšit!!

Med počitnicami se zabavajo / 10:57, 3. avgust

Ej deca, vas Jelko ali Beovićka vidi takole brez mask bo zabave konec po hitrem postopku....

V soboto devet okužb z novim koronavirusom in ena smrt / 20:32, 2. avgust

Koliko časa boste še napenali Narod o nekakšni koroni, v Bolgariji na zlati plaži povno tutistov pa vse zdravo v Nemčiji na Baltiku vse zavz...