Splošno bolnišnico Jesenice so zaradi okužbe ene od medicinskih sester takoj zaprli za obiskovalce. / Foto: Gorazd Kavčič (arhiv)

Na Jesenicah manjše žarišče okužb

Potem ko so v četrtek pri medicinski sestri v Splošni bolnišnici Jesenice odkrili okužbo s koronavirusom, so testi pokazali, da je okužena tudi njena hčerka. Na Jesenicah je tako nastalo manjše žarišče okužb, testi so bili pozitivni pri skupaj šestih osebah.

Iz Splošne bolnišnice Jesenice obveščajo vse, ki so bili v zadnjih dneh v njihovi bolnišnici hospitalizirani, na pregledih ali na obisku in jih niso poklicali iz območne epidemiološke službe, da se pričakuje, da do prenosa na podlagi omenjene okužbe ni prišlo. Ker je virus še vedno prisoten v našem vsakdanu, pa še vedno svetujejo vsem, da so pozorni na znake, kot so povišana telesna temperatura, kašelj in bolečine v grlu, ter se v primeru težav posvetujejo z zdravnikom.

Jesenice – Na Jesenicah se je pojavilo manjše žarišče okužb z novim koronavirusom. V četrtek so okužbo odkrili pri medicinski sestri, zaposleni v Splošni bolnišnici Jesenice, dan kasneje pa tudi pri njeni hčerki, učenki Osnovne šole Prežihovega Voranca Jesenice. Bolnišnico so takoj zaprli za obiskovalce in sprejeli vse druge ukrepe za zajezitev širjenja virusa, prav tako je doma ostalo 19 učencev in razredničarka drugošolke, ki bodo ostali v štirinajstdnevni karanteni. Epidemiologinja je začela iskati tudi kontakte okužene, od četrtka so tako na Jesenicah potrdili šest okužb (eno v četrtek, štiri v petek, eno v soboto, v nedeljo pa nobene).

Kot je povedal v. d. direktorja bolnišnice Miran Rems, se je medicinska ses­tra slabo počutila in kašljala, zato je v četrtek sporočila, da je ne bo na delo. Test na koronavirus je bil pozitiven, po mnenju epidemiologinje pa najverjetneje do okužbe ni prišlo zaradi prenosa z bolnika, temveč se je okužila v družinskem krogu; imeli so namreč obisk iz tujine. Ker je bila prej na dopustu, je delala samo en dan, preden je zbolela, kljub temu je bila tisti dan v stiku s pacienti na gastroenterološkem oddelku.

Po Remsovih besedah so takoj sklicali krizni sestanek, zaprli bolnišnico za obiskovalce, oddelek spremenili v »izolativnega« in odvzeli brise 48 zaposlenim in 18 bolnikom, vsi vzorci pa so bili k sreči negativni. Teste bodo ponovili jutri.

V skladu z navodili epidemiologinje so takoj ukrepali tudi na Osnovni šoli Prežihovega Voranca, ki jo obiskuje hčerka okužene medicinske sestre. Po besedah ravnatelja šole Roberta Kerštajna ga je razredničarka 2. b razreda v četrtek zvečer obvestila, da ji je eden od staršev poslal sporočilo, da je bil pozitiven na testiranju za koronavirus. Kerštajn je takoj stopil v stik z epidemiologinjo, ki mu je svetovala, naj še isti večer pokliče vse starše otrok iz oddelka in jim sporoči, naj otroci ostanejo doma. Ker se je v petek popoldne izkazalo, da je okužena tudi deklica, bo zdaj 19 otrok in razredničarka ostalo v štirinajstdnevni karanteni. Panike na šoli ni.

»Takoj smo temeljito prezračili in razkužili učilnico. V šoli imamo seveda tako kot vse šole v Sloveniji sprejete vse preventivne ukrepe in jih izvajamo že od vstopa prvih učencev v šolo 18. maja. Gre za ukrepe, kot so uporaba zaščitne maske za otroke nad 12 let, socialna distanca, razkuževalna sredstva. V šolo ne prihajajo starši, pri kosilih imamo poseben protokol. Po besedah epidemiologinje smo lahko vzor in glede tega ni težav,« je dejal Kerštajn.

Pouk v vseh ostalih oddelkih tako poteka normalno, ravnatelj pa je včeraj povedal, da niso dobili informacije o nobeni novi okužbi med učenci.

Oddajte svoj komentar

Kranj 27°

jasno
vlažnost: 58 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/31

sobota

15/30

nedelja

15/30

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 8. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kokrica, 8. avgust 2020

Pohod na Krvavec

IZLETI / Kranj, 8. avgust 2020

Planinski izlet na Kamniški vrh

PREDAVANJA / Kranj, 8. avgust 2020

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Gorenjska, 9. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 10. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 11. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 11. avgust 2020

Kolesarski izlet na Jezersko

 

 
 

 

 
 
 

Kmetijska ministrica pod drobnogledom / 08:54, 8. avgust

Janez Stanovnik ima svoj kip res samo v LJ, ki postaja država znotraj države. Drugje po Sloveniji ni prostora za izdajalce Slovenskega naroda.

Po ocenah NIJZ epidemiološke razmere v Sloveniji trenutno relativno ugodne / 07:09, 8. avgust

Pričakujem in higienično bi bilo, da se prvi cepijo tisti, kateri največ hodijo po svetu, torej politiki vključno z prvo epidemiologinjo v d...

Otrokom približali klasiko / 16:35, 6. avgust

"Otrokom približali klasiko"
-------------------
Način kako otroke čimprej zamorit.

Delavski most obnovljen / 23:57, 5. avgust

Se je župan že peljal čez "prenovljene" luknje?

Iz tržiškega v jeseniški dom? / 21:02, 5. avgust

Povsem se strinjam z radovednežem. K temu bi dodala še sledeče. Ga Arko nima prav nobenih izkušenj z vodenjem DSO, razen enoletnega direktor...

Triglav izpadel iz nogometne elite / 14:53, 4. avgust

S takim pristopom ja, dobrodošli v 3. ligi !

V ponedeljek devet potrjenih okužb s koronavirusom in ena smrt / 14:50, 4. avgust

Naslednjih 14 dni bo ključnih, da bomo videli, če bo po tem roku naslednjih 14 dni ključnih... Hahaha, bulšit!!