Gašper Špec je vstopil v peto desetletje tik pred razglasitvijo letošnje epidemije covida-19.

Štiridesetletnik in njegova zgodba o vinu

Gašper Špec je 10. marca 2020 dopolnil štirideset let. Ker je šlo za okroglo obletnico, je seveda načrtoval zabavo, a jo je zaradi situacije, ki jo je povzročil novi koronavirus, prestavil.

Dan pred rojstnim dnem so ga prijatelji in kolegi vseeno presenetili, tako da so »ofiranje« še izpeljali, potem je bila razglašena epidemija. Rojstnodnevno zabavo za štirideset let je tako Gašper pripravil po končani epidemiji. »Ljudje so pogrešali druženje, res nas ni bilo veliko, imeli smo se pa fino,« pove novopečeni štiridesetletnik.

Gašper Špec in Tanja Švigelj se zadnje čase precej posvečata starševski vlogi. Živita na Bledu, kjer sta začela tudi svojo turistično zgodbo, pred njo pa je bila že vinska. Gašper je namreč eden redkih Gorenjcev, ki se je pred leti tako zaljubil v vino, da ima danes svojo vinsko znamko.

Vina so Gašperja vedno zanimala. Pred kakšnimi 15 leti pa sta s Tanjo začela zahajati v Goriška brda, obiskovala sta kleti, spoznavala vinarje in z nekaterimi so se spletla pristna prijateljstva. Potem je naredil šolo za sommeliera, nadaljeval z WSET 2. stopnjo pri Robertu Gorjaku, ustanovila sta simpatično društvo za ljubitelje vina Vinergija, kjer so organizirali kar lepo število zanimivih dogodkov. In tako se je počasi v Gašperju rojevala ideja, da bi delal svoje vino. Želel se je naučiti razmišljati na način, kot razmišljajo vinarji, gledati vino skozi njihove oči. Namreč, kljub nekaj znanja, ki ga je imel, ko se je znašel v njihovi družbi, načeloma ni vedel, o čem govorijo. Tako je pač hotel priti stvari do dna, pravi. Ker tako potem gledaš vino skozi drugačne oči kot neki okuševalec, poznavalec, pivec, nadaljuje.

Z Andrejem Erzetičem iz Višnjevika sta se dogovorila, da njegovo idejo izpeljeta, in z njegovo pomočjo ter prijateljstvom je zgodba o Gašperjevem vinu dejansko zaživela.

Gašper ima najraje sivi pinot in maceracije, vendar take, da ti ostanejo v spominu. Tako se je seveda odločil za sivi pinot; pa tudi iz razloga, ker gre za edino sorto, s katero lahko dobiš take barve vino, da ga ta dela posebnega, specialnega. Nadaljuje: »Moja prvotna želja je bila, da bo vino imelo tako barvo, da se bo že na daleč vedelo, da je posebno. Malce se ujema z mojim karakterjem, ker sem rad drugačen in sem res želel, da je vino drugačno.«

Letos teče že peto leto, kar so polnili prve steklenice. Paleto vin je vmes razširil in ta danes obsega pet različnih vzorcev. »Od rebule, rdečega, do oranžnega, na katerega sem res najbolj ponosen, ker je to stil vina, pri katerem je zelo težko doseči, da je res dober, brez filtracije, brez žvepla,« poudari.

In potem se je iz vinske zgodbe razvil še turizem. »Ime Special se je rodilo z vini, obenem pa se je pokazala neka možnost za širšo in večjo zgodbo.« Tako je Bled dobil še Design and Wine Vilo Special. »Iz neke šale – kaj, če bi začeli delati vino, ker me je to zanimalo, se je skozi leta in prijateljstvo z vinarji na koncu stvar zapeljala do te mere, da je Special danes že prava blagovna znamka,« se nasmehne slavljenec, ki si nikoli ni mislil, da bo v peto desetletje vstopil v času, ko se je svet ustavil zaradi pandemije covida-19.

Oddajte svoj komentar

Kranj 27°

jasno
vlažnost: 58 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/31

sobota

15/30

nedelja

15/30

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 8. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kokrica, 8. avgust 2020

Pohod na Krvavec

IZLETI / Kranj, 8. avgust 2020

Planinski izlet na Kamniški vrh

PREDAVANJA / Kranj, 8. avgust 2020

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Gorenjska, 9. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 10. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 11. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 11. avgust 2020

Kolesarski izlet na Jezersko

 

 
 

 

 
 
 

Kmetijska ministrica pod drobnogledom / 08:54, 8. avgust

Janez Stanovnik ima svoj kip res samo v LJ, ki postaja država znotraj države. Drugje po Sloveniji ni prostora za izdajalce Slovenskega naroda.

Po ocenah NIJZ epidemiološke razmere v Sloveniji trenutno relativno ugodne / 07:09, 8. avgust

Pričakujem in higienično bi bilo, da se prvi cepijo tisti, kateri največ hodijo po svetu, torej politiki vključno z prvo epidemiologinjo v d...

Otrokom približali klasiko / 16:35, 6. avgust

"Otrokom približali klasiko"
-------------------
Način kako otroke čimprej zamorit.

Delavski most obnovljen / 23:57, 5. avgust

Se je župan že peljal čez "prenovljene" luknje?

Iz tržiškega v jeseniški dom? / 21:02, 5. avgust

Povsem se strinjam z radovednežem. K temu bi dodala še sledeče. Ga Arko nima prav nobenih izkušenj z vodenjem DSO, razen enoletnega direktor...

Triglav izpadel iz nogometne elite / 14:53, 4. avgust

S takim pristopom ja, dobrodošli v 3. ligi !

V ponedeljek devet potrjenih okužb s koronavirusom in ena smrt / 14:50, 4. avgust

Naslednjih 14 dni bo ključnih, da bomo videli, če bo po tem roku naslednjih 14 dni ključnih... Hahaha, bulšit!!