Anita Šumer je v droži zaljubljena že od leta 2012.

Sladka in slana drožomanija

Izšla je nova knjiga Anite Šumer z naslovom Slana in sladka drožomanija, nadaljevanje svetovne knjižne uspešnice Drožomanija, ki jo je izdala leta 2017.

Anita Šumer je povabila v Restavracijo Evergreen priljubljenega golfskega igrišča v Smledniku, kjer je predstavila svojo novo knjigo Slana in sladka drožomanija, postregla pa tudi z dobrotami: pogačo s češnjevimi paradižniki in rožmarinom, pičiče ter čebulno korenino.

Sicer prevajalka in profesorica angleščine je odkrila ljubezen do ustvarjanja z drožmi pred dobrimi osmimi leti. Danes jo poznajo tako doma kot v tujini, sedaj pa je luč sveta ugledala njena druga knjiga Slana in sladka drožomanija. Pravi, da je knjiga namenjena vsem tistim, ki že poznajo osnove peke z drožmi. »V knjigi je 77 novih in posodobljenih receptov za slane in sladke dobrote, večkrat preskušenih in pripravljenih z drožmi. Z vsemi zamislimi, kje vse lahko uporabimo droži, pa je receptov še veliko več. Posebno poglavje je namenjeno pripravi sladkega drožnega nastavka za peko sladkih dobrot, ki je v moji prvi knjigi samo na kratko opisan. Zadnje poglavje v knjigi pa je namenjeno porabi starega kruha za pripravo različnih jedi,« še pove Šumerjeva. Tako lahko v knjigi najdete recepte za semenko z oreščki, krompirjeve bombetke, ploščate kruhke s česnom, drožasti langoš, črne mini bagetke, štručke droždog, pehtranko, pinco, drožaste medenjake in princeske, za čokoladni biskvit za torto, korenčkovo torto, bananino pecivo, hrustljave kruhove kocke, kruhov čips, hren in cmoke, šnite po njeno, drožmisu in še in še. Zanimivi so tudi prikazi priprav nekaterih slanih in sladkih »drožbrot«, kakor avtorica knjige imenuje svoje dobrote.

Knjiga je izšla v samozaložbi in pri prodaji avtorica ponovno ohranja dobrodelnost, saj bosta od vsake prodane knjige dva evra namenjena društvu Humanitarček za projekt Vida, ki omogoča starostnikom lepše življenje.

Na dogodku so si prisotni lahko ogledali še 11-minutni dokumentarec Pozabljeni recept (The Forgotten Recipe), ki predstavlja zgodbo o kruhu, ljubezni in poslanstvu Anite Šumer. Posnela sta ga nadarjena filmska umetnika Rene Strgar in Jose Prada – v štirih dneh na dveh idiličnih lokacijah: Sorževem mlinu v Polžah pri Novi Cerkvi in na Ekološki turistični kmetiji Lešnik v Golavabuki nad Slovenj Gradcem.

Anita je predstavila še Klub Drožomanija. »Zamisel za ustanovitev kluba drožomanov in drožomank se mi je porodila med karanteno, ko so ljudje začeli kruh z drožmi množično peči doma,« pravi. In zamisel se je prijela.

Oddajte svoj komentar

Kranj 25°

jasno
vlažnost: 63 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/31

sobota

15/30

nedelja

15/30

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 8. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kokrica, 8. avgust 2020

Pohod na Krvavec

IZLETI / Kranj, 8. avgust 2020

Planinski izlet na Kamniški vrh

PREDAVANJA / Kranj, 8. avgust 2020

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Gorenjska, 9. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 10. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 11. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 11. avgust 2020

Kolesarski izlet na Jezersko

 

 
 

 

 
 
 

Kmetijska ministrica pod drobnogledom / 08:54, 8. avgust

Janez Stanovnik ima svoj kip res samo v LJ, ki postaja država znotraj države. Drugje po Sloveniji ni prostora za izdajalce Slovenskega naroda.

Po ocenah NIJZ epidemiološke razmere v Sloveniji trenutno relativno ugodne / 07:09, 8. avgust

Pričakujem in higienično bi bilo, da se prvi cepijo tisti, kateri največ hodijo po svetu, torej politiki vključno z prvo epidemiologinjo v d...

Otrokom približali klasiko / 16:35, 6. avgust

"Otrokom približali klasiko"
-------------------
Način kako otroke čimprej zamorit.

Delavski most obnovljen / 23:57, 5. avgust

Se je župan že peljal čez "prenovljene" luknje?

Iz tržiškega v jeseniški dom? / 21:02, 5. avgust

Povsem se strinjam z radovednežem. K temu bi dodala še sledeče. Ga Arko nima prav nobenih izkušenj z vodenjem DSO, razen enoletnega direktor...

Triglav izpadel iz nogometne elite / 14:53, 4. avgust

S takim pristopom ja, dobrodošli v 3. ligi !

V ponedeljek devet potrjenih okužb s koronavirusom in ena smrt / 14:50, 4. avgust

Naslednjih 14 dni bo ključnih, da bomo videli, če bo po tem roku naslednjih 14 dni ključnih... Hahaha, bulšit!!