Ivan Meglič / Foto: Tina Dokl

Veselimo se vseh uspehov

Ob letošnjem prazniku Občine Naklo bo poudarek tudi na 25. obletnici ustanovitve občine. Praznovanje bo zaradi covida-19 potekalo v nekoliko manjšem obsegu kot pretekla leta, a ob sproščanju ukrepov župan Ivan Meglič pravi, da nekaj dogodkov pa vendarle bo.

Občina Naklo je začela delovati s prvim januarjem leta 1995. Kako gledate na prehojeno pot in kako boste praznovali?

Kakšna prireditev bo manj kot v preteklih letih, vendar bo občinski praznik ravno tako slovesen. Akademija s podelitvijo občinskih priznanj bo 23. junija v Osnovni šoli Naklo. Veselimo se vseh uspehov, ki smo jih v teh 25 letih dosegli v občini – in teh ni malo. Prepričan sem, da so tudi občani z napredkom zadovoljni. V uspešni občini je življenje njenih prebivalcev prijetnejše. Epidemija, ki smo jo v občini dobro prestali, in uspešno zajezili širjenje virusa v Domu starejših Naklo, je prinesla tudi nekaj pozitivnih izkušenj. Še bolje smo lahko spoznali občino, ugotovili njene prednosti in se še bolj povezali.

Epidemija načrtovanih investicij po občini ni ustavila.

V naselju Okroglo se je zasebni investitor odločil za menjavo srednjenapetostnega kablovoda, za občino pa je bila to priložnost, da sočasno obnovimo še vse drugo – kanalizacijo, vodovod, elektriko, javno razsvetljavo, odvodnjavanje meteornih voda in komunikacijske vode. Gradnja v centru naselja bo kmalu zaključena, še letos bomo nadaljevali gradnjo pločnika ob Dinosu proti Okroglemu, obenem bomo vgradili fekalni kanal. Potem manjka samo še odsek kanalizacije do križišča za Dom slepih in slabovidnih na Okroglem, to načrtujemo prihodnje leto, ko naj bi bila investicija na tem območju v celoti zaključena in se bodo prebivalci lahko priključili na javno kanalizacijo.

Največji letošnji projekt v občini, vreden blizu sedemsto tisoč evrov, pa je gradnja kanalizacije v Podbrezjah sočasno z rekonstrukcijo ceste in ureditvijo varne poti v šolo. Zahvaljujem se občanom, ki so omogočili gradnjo pločnika za boljšo prometno varnost in v skupno dobro. Dosegli smo tudi dogovor z republiško direkcijo za infrastrukturo, ki bo v celoti uredila odsek regionalne ceste, vključno z odvodnjavanjem in podpornimi zidovi. Kot so zagotovili na direkciji, bodo predvidoma že jeseni začeli rekonstruirati še cesto od Grmača v Podbrezjah do podvoza pod avtocesto, s pridobivanjem soglasij za zemljišča so pri koncu.

V občini je položene okrog 85 odstotkov sekundarne kanalizacije (priklopi objektov na javno kanalizacijo), v naslednjih letih nas to čaka še v preostalem delu Podbrezij, v Zadragi, na Polici in kot sem že omenil, tudi na Okroglem.

Morda v kakšnem naselju namesto javne kanalizacije, npr. zaradi oddaljenosti od javnega sistema, iščete rešitev z malimi komunalnimi čistilnimi napravami?

Naselje Gobovce je glede tega še odprto. V Gobovcah se pojavlja možnost prehoda čez most in povezava z občino Radovljica. To je še stvar dogovora. Druga možnost so seveda male čistilne naprave.

Kateri so še drugi aktualni manjši projekti po občini, a za prebivalce ravno tako pomembni?

Zaključujemo sanacijo Ulice Toma Zupana v Naklem. Še letos bomo preplastili cesto na območju Pivke v Naklem, kjer manjka še en krajši odsek meteorne kanalizacije. Na obeh odsekih se še dodatno vgrajujejo potrebni komunalni vodi.

Pravnomočen je izbor izvajalca za sanacijo ceste v Zadrago; investicija obsega obnovo dotrajane ceste na klancu iz smeri Dupelj. Začeli bomo predvidoma julija, bo pa to zahteven poseg z izgradnjo vodovoda, kanalizacijskega voda, razširitvijo vozišča in ureditvijo podpornega zidu. Če bodo le finance dopuščale, bomo še letos sanirali dotrajano vstopno cesto v Spodnje Duplje.

Kako daleč ste s pripravo Občinskega prostorskega načrta (OPN)?

Zares upam, da smo končno v zaključni fazi. S pripravljavcem OPN kranjskim Domplanom smo zadeve pospešili, imamo redne sestanke vsakih 14 dni in sproti usklajujemo potrebne dopolnitve. Imeli smo že zadnja usklajevanja z zavodom za varstvo narave, pričakujemo še eno manjšo uskladitev z zavodom za varstvo kulturne dediščine, tako da zapremo odprta vprašanja glede krajinskega parka Udin boršt. Pri pripravi OPN smo prejeli veliko vlog občanov, čez tristo jih je bilo, in že v fazi priprave smo jih morali veliko izločiti, ker niso ustrezale zahtevnim pogojem, ki so jih posredovali vsi udeleženci v postopku. Nekje med petdeset in sedemdeset je takšnih, ki gredo v nadaljnjo obravnavo. Zdaj se pripravljata tudi presoja vplivov na okolje, poplavna študija, zaključuje se prometna študija. Če hočemo en del stavbnih zemljišč širiti na kmetijska, ministrstvo za kmetijstvo zahteva nadomestna zemljišča, da se nekaj gozdne površine spremeni v kmetijske.

Uvod v občinsko praznovanje bo današnje odprtje medgeneracijskega centra v večnamenski občinski stavbi v Naklem. Predstavili boste tudi prostovoljski projekt Prostofer za mobilnost starejših in projekt Hitro s kolesom ...

Vse občane lepo vabim na nocojšnje odprtje medgeneracijskega centra, ki smo ga vzpostavili s pomočjo projekta LAS Gorenjska košarica. V letošnjem letu bo program centra pod okriljem Ljudske univerze Kranj, ki bo organizirala delavnice, potem pa računam na sodelovanje skupine Starejši za starejše, ki deluje pri Društvu upokojencev Naklo, kakor tudi na sodelovanje podobnih skupin. Želja je, da to postane center za druženje, izobraževanje in izmenjavo medgeneracijskih izkušenj. V sodelovanju z domom starejših, ki je v neposredni bližini, vidim možnost nadgradnje dnevnega varstva starejših ...

Prostofer je v občini zaživel 8. junija in občani so že naročili prve brezplačne prevoze do zdravstvenih zavodov in drugih javnih ustanov. Projekt Hitro s kolesom pa želimo še razširiti, da bodo vanj vključene vse tri vasi (Naklo, Duplje, Podbrezje). Postajališče za kolesa pri mladinskem športnem parku v Naklem že imamo, zdaj postavljamo dve polnilnici za električna kolesa na turistično zanimivih točkah – v Podbrezjah pri Jegliču in pri Trnovcu v Dupljah.

Kaj novega zagotavljate mlajši generaciji?

Zagotovo bo to novo nogometno igrišče pri šoli v Naklem. Te dni že selimo umetno travo z nekdanjega začasnega igrišča pri Merkurju in usklajujemo projektno dokumentacijo za novo igrišče. Na umetni travi bodo mlajše selekcije lahko igrale že jeseni, starejši pa bodo v tem vmesnem času trenirali v Podbrezjah in na bližnjih igriščih. V končni obliki to ne bo samo nogometno igrišče, ampak nov večnamenski objekt za različne športe.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

jasno
vlažnost: 89 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

14/31

sobota

15/30

nedelja

15/30

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 8. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kokrica, 8. avgust 2020

Pohod na Krvavec

IZLETI / Kranj, 8. avgust 2020

Planinski izlet na Kamniški vrh

PREDAVANJA / Kranj, 8. avgust 2020

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Gorenjska, 9. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 10. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 11. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 11. avgust 2020

Kolesarski izlet na Jezersko

 

 
 

 

 
 
 

Kmetijska ministrica pod drobnogledom / 17:53, 8. avgust

in ja, večna slava in večni mir tov. Stanovniku !!

Kmetijska ministrica pod drobnogledom / 17:52, 8. avgust

Vroče je ja... Dej si mrzlo brisačo na glavo !

Kmetijska ministrica pod drobnogledom / 08:54, 8. avgust

Janez Stanovnik ima svoj kip res samo v LJ, ki postaja država znotraj države. Drugje po Sloveniji ni prostora za izdajalce Slovenskega naroda.

Po ocenah NIJZ epidemiološke razmere v Sloveniji trenutno relativno ugodne / 07:09, 8. avgust

Pričakujem in higienično bi bilo, da se prvi cepijo tisti, kateri največ hodijo po svetu, torej politiki vključno z prvo epidemiologinjo v d...

Otrokom približali klasiko / 16:35, 6. avgust

"Otrokom približali klasiko"
-------------------
Način kako otroke čimprej zamorit.

Delavski most obnovljen / 23:57, 5. avgust

Se je župan že peljal čez "prenovljene" luknje?

Iz tržiškega v jeseniški dom? / 21:02, 5. avgust

Povsem se strinjam z radovednežem. K temu bi dodala še sledeče. Ga Arko nima prav nobenih izkušenj z vodenjem DSO, razen enoletnega direktor...