Polaganje venca ob spominsko obeležje na brniškem letališču

»Ne sramujte se domovine«

»Ne zatajite vsega, v kar ste nekoč verjeli, kajti jutri boste zatajili sami sebe,« je na petkovi slovesnosti ob dnevu državnosti na brniškem letališču povedal slavnostni govornik Vojko Damjan.

»Redki so narodi v Evropi, ki so doživeli in preživeli toliko gorja in slave, kot je je slovenski narod,« je dejal na slovesnosti na Brniku slavnostni govornik Vojko Damjan.

Zgornji Brnik – Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kranj je skupaj z Občino Cerklje, Policijskim veteranskim društvom Sever Gorenjska in družbo Fraport Slovenija na brniškem letališču pripravilo tradicionalno slovesnost ob dnevu državnosti, na kateri so se spomnili napada na tedanji aerodrom in žrtev – dveh avstrijskih poročevalcev in pripadnika Teritorialne obrambe Cerkljana Petra Petriča.

Kot je v pozdravnem nagovoru zbranim gostom povedal predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kranj Anton Rešek, je bil takratni odpor, s katerim smo presenetili agresorja, odraz poguma. »Dnevi, ko smo branili in ubranili Slovenijo, nam morajo biti v ponos in ne smemo dovoliti, da bi bili izbrisani iz zgodovinskih zapisov ali kako drugače izključeni,« je dejal Rešek, ki se je dotaknil tudi nedavne državne proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, ko je »aktualna vlada iz osrednje proslave izključila celo vrsto veteranskih organizacij, ki so tlakovale pot proti samostojnosti«.

Slavnostni govornik na tokratni slovesnosti je bil Vojko Damjan, predsednik Pokrajinskega odbora ZVVS za Gorenjsko in predsednik Območnega združenja vojnih veteranov Tržič, ki je v času vojne za Slovenijo opravljal naloge varnostne in obveščevalne zaščite enot Teritorialne obrambe, ki so se bojevale na Brniku in drugod na Gorenjskem. V svojem govoru je podrobno orisal dogodke, ki so se ob koncu junija in v začetku junija dogajali na slovenskih tleh, in še posebej dogajanje, povezano z napadom na brniško letališče. Dotaknil pa se je tudi aktualnega dogajanja in spomnil, da so voljeni predstavniki ljudstva dolžni zastopati interese volivcev in delovati tako, da bo ljudstvo zadovoljno, česar pa po njegovem danes manjka. Sklenil je z besedami: »Ne sramujmo se svoje domovine. Redki so narodi v Evropi, ki so doživeli in preživeli toliko gorja in slave, kot ju je slovenski narod – in zato je narod postal tudi nacija. Zato ne zatajite vsega, v kar ste nekoč verjeli, kajti jutri boste zatajili sami sebe.«

Kulturni del dogajanja so zaokrožili člani policijskega kvarteta saksofonistov in pevci skupine Klasje iz Cerkelj. Venec sta ob spominsko obeležje položila Anton Rešek in cerkljanski župan Franc Čebulj.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

zmerno oblačno
vlažnost: 100 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

11/16

torek

6/14

sreda

2/15

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

OBVESTILA / Kranj, 27. oktober 2020

Srečanj sekcije za ročna dela ne bo

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. oktober 2020

Sokolski dom zaprt

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

 

 
 

 

 
 
 

Na Gorenjskem včeraj največ okužb v Kranju / 19:45, 27. oktober

ŽELEZNIKI imajo to smolo, da je med hribi
- DOMEL - ki daje kruh domačinom in vsem okoliškim. od LJ do Jesenic in Tržiča.
Čist verjetno, da so oni prinesli virus k nam )) !

Prepoved gibanja med občinami / 15:00, 27. oktober

Število postelj ni problem. Problem je pomanjkanje ustreznega zdravstvenega osebja. Zaradi premajhne plače gredo raje v Avstrijo in Italijo....

Prepoved gibanja med občinami / 14:51, 27. oktober

ja in? a ni fajn doma bit pa še plačan bit za to?

Prepoved gibanja med občinami / 12:15, 27. oktober

Še teden dni, pa bomo ustavili državo. Zato, ker zdravstvo ni zmožno poskrbeti za dodatnih 350 postelj. Banana država.

Rož'ca raste, ko jo potrebujemo / 11:15, 27. oktober

Se opravičujem Miranu Čebašku.
Se mi je zapisalo.
Mislim sem na splošno . Nisem sem se želel spotikat v konkretno osebo.
Se opravičujem, se zgodi.

Angel spomina / 10:14, 27. oktober

Razprava o tej zadevi je brezpredmetna, ker je že zgodovina in se ne da spremeniti. Bolj pomemben je izgubljeni Piranski zaliv in lasten dostop do odprtega morja.

Rož'ca raste, ko jo potrebujemo / 09:34, 27. oktober

Reku eden:
gospod na fotografiji men ne bo pamet solil, je predebu.