Zadnji prihod v cilj Vesne Fabjan

Vesna Fabjan odtekla svoj zadnji krog

V soboto je v Planici tekmovalno pot uradno zaključila smučarska tekačica, bronasta olimpijka iz Sočija Vesna Fabjan. Po koncu kariere 35-letna Besničanka ostaja v športu. Postala je tudi ambasadorka Nordijskega centra Planica.

Planica – »Prišel je čas, da zaključim pomembno poglavje v svojem življenju in odprem nov list,« je smučarska tekačica Vesna Fabjan zapisala v povabilu na dogodek ob zaključku športne kariere. Potekal je v soboto v Nordijskem centru Planica.

Zadnji krog v številki in na smučeh iz Sočija

»Veseli me, da lahko piko na i naredim prav v Planici, ki je bila zadnja leta moj drugi dom,« je dejala in zbrane povabila v podzemni snežni tunel, kjer je odtekla svoj zadnji uradni krog na tekaških smučeh. »Po eni strani ni bilo težko, po drugi pač. Vse skupaj je bilo zelo čustveno. Zavedam se, da tega ne bo več, da so se zbrali tisti, ki so mi stali ob strani in so mi blizu. Zadnjič sem ciljno črto prečkala s startno številko na prsih, in to s tisto iz Sočija, tudi na smučeh, s katerimi sem tam na olimpijskih igrah osvojila bronasto medaljo. Smuči bom sedaj odložila v planiški muzej,« je bila polna čustev ob svojem zadnjem prihodu skozi cilj. Smuči je še podpisala, nato pa jih izročila Juretu Žerjavu, vodji Nordijskega centra Planica. Obiskovalcem bodo na ogled v planiškem muzeju, ki je v osrednjem objektu centra. Vesna Fabjan bo odslej tudi ambasadorka Nordijskega centra Planica. »V Planici znajo vedno presenetiti. Tudi tokrat so me – do solz. Res sem ganjena,« je dejala. Sledile so čestitke številnih, tudi vodilnih na Smučarski zvezi Slovenije, za njeno uspešno športno pot.

Vrhunec olimpijska medalja

Športno pot je začela pred nekaj manj kot tridesetimi leti. »Vse, kar je bilo, bo ostalo in rada se bom tega spominjala. Spominjala se bom predvsem lepih stvari. Te so najpomembnejše. Bilo pa je tudi veliko težkega, predvsem v zadnjih letih. Vsega skupaj se je v karieri nabralo toliko, da bi lahko spisala kar debelo knjigo,« je povedala. Spomine, tiste najlepše, je obujala skozi posnetke, začenši s prvo zmago v svetovnem pokalu leta 2010 v sprintu v prosti tehniki v Ribinsku v Rusiji. Ponovila jo je tudi leto kasneje, ko sta s Katjo Višnar dosegli zgodovinsko dvojno slovensko zmago. Na tekmah svetovnega pokala je startala 209-krat. Poleg dveh zmag je na stopničkah stala še trikrat za tretje mesto, prav tako v sprintu v prosti tehniki, enkrat pa je bila druga v ekipnem sprintu. Je udeleženka štirih olimpijskih iger, vrhunec njene kariere pa je bil v Sočiju, kjer je v sprintu v prosti tehniki osvojila bronasto olimpijsko medaljo. »Vedno moraš gledati proti zvezdam, a hkrati ostati na realnih tleh. Ko veš, kaj si želiš, boš naredil vse, da z obema rokama zagrabiš priložnost, ko se pokaže. Vedno sem sanjala in si srčno vse to želela,« je tekačica TSK Triglav Kranj obujala spomine. Njeni najboljši dosežki so iz sprintov v prosti tehniki, tudi četrto mesto s svetovnega prvenstva v Oslu leta 2011. »Na to gledam kot na zelo dobro šolo. V predzadnjem zavoju sem izgubila medaljo. Zanjo tedaj še nisem bila zrela, psihično nisem bila dovolj pripravljena. Napake v Sočiju nato nisem ponovila. Na take trenutke sem se pripravljala, temu sem se bistveno več posvečala, tudi s pomočjo psihologa Mateja Tušaka.« Olimpijske igre v Sočiju so bile vrhunec njene kariere. »To je bila posebna zgodba, velika želja od otroških let. To so bile sanje. Vedela sem, da je v ključnih trenutkih pomembna odločnost, da verjameš vase in narediš vse. Vse to mi je uspelo, svoje pa je dodala še ekipa. Bila pa je to zelo stresna tekma,« je pojasnila.

Odhaja v trenerske vode

V zadnjih letih ji ni šlo po načrtih, vseskozi pa ji je ob strani stala ekipa na čelu s trenerjem Markom Gracerjem. »Vse borbe samo za normalne pogoje, za mirno okolje so pustile posledice. Že sezono prej se je to začelo kazati na živčnem sistemu, ki ni več deloval, kot bi moral. Še vedno pa sem bila motivirana. Kariero sem želela zaključiti vsaj s kakšnim dobrim rezultatom. Na koncu ugotoviš, da so določene posledice prehude, se sprijazniš in si priznaš, da je najbolje, da zaključiš. Ko se je ponudila priložnost, da prestopim na trenersko stran, sem jo z veseljem sprejela,« je pojasnila Fabjanova in sporočila, v kakšni vlogi bo v prihodnje: »Vključena sem že v projekt Razvoja kadrov v športu. Izobraževala se bom za trenerja in hkrati pomagala mladinski ekipi. Lahko rečem, da le menjam položaj in iz aktivne tekmovalke prestopam na drugo stran med trenerje. Ostajam v smučarskem teku in teh izzivov se zelo veselim. Fante, s katerimi delamo, poznam in mislim, da bo to lahko uspešna zgodba. Imam veliko izkušenj in tudi znanja in vse to bom z veseljem delila naprej.« Tudi sama bo ostala športno aktivna. »Če si že celo življenje v športu, sploh za telo ni dobro, da bi kar opustil gibanje. Morda me boste še večkrat videvali na rolkah, v hribih, še posebej pa na kolesu, na katerem zelo uživam. Vse to pa bom počela bolj za lastno veselje.«

Po uradnem delu njenega slovesa je sledilo še druženje, manjkala ni niti torta. Fabjanova se je ob tem zahvalila vsem, ki so ji v karieri smučarske tekačice stali ob strani tako v lepih kot v težkih trenutkih.

Oddajte svoj komentar

Kranj 24°

pretežno jasno
vlažnost: 66 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/29

petek

14/31

sobota

15/30

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 7. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Tržič, 7. avgust 2020

Glasbeni večer

OBVESTILA / Gorenjska, 8. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kokrica, 8. avgust 2020

Pohod na Krvavec

IZLETI / Kranj, 8. avgust 2020

Planinski izlet na Kamniški vrh

OBVESTILA / Gorenjska, 9. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 10. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 11. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Otrokom približali klasiko / 16:35, 6. avgust

"Otrokom približali klasiko"
-------------------
Način kako otroke čimprej zamorit.

Delavski most obnovljen / 23:57, 5. avgust

Se je župan že peljal čez "prenovljene" luknje?

Iz tržiškega v jeseniški dom? / 21:02, 5. avgust

Povsem se strinjam z radovednežem. K temu bi dodala še sledeče. Ga Arko nima prav nobenih izkušenj z vodenjem DSO, razen enoletnega direktor...

Triglav izpadel iz nogometne elite / 14:53, 4. avgust

S takim pristopom ja, dobrodošli v 3. ligi !

V ponedeljek devet potrjenih okužb s koronavirusom in ena smrt / 14:50, 4. avgust

Naslednjih 14 dni bo ključnih, da bomo videli, če bo po tem roku naslednjih 14 dni ključnih... Hahaha, bulšit!!

Med počitnicami se zabavajo / 10:57, 3. avgust

Ej deca, vas Jelko ali Beovićka vidi takole brez mask bo zabave konec po hitrem postopku....

V soboto devet okužb z novim koronavirusom in ena smrt / 20:32, 2. avgust

Koliko časa boste še napenali Narod o nekakšni koroni, v Bolgariji na zlati plaži povno tutistov pa vse zdravo v Nemčiji na Baltiku vse zavz...