Za kulturno dejavnost Slovencev na Koroškem sta poleg društev najbolj odgovorni obe kulturni zvezi: Krščanska kulturna zveza in Slovenska prosvetna zveza. Njuni predstavniki so se pretekli teden pogovarjali tudi s slovensko ministrico dr. Heleno Jaklitsch, odgovorno za Slovence v zamejstvu in po svetu. Na sliki (od leve): Avgust Brumnik, predsednik Slovenske prosvetne zveze, Zalka Kelih - Olip, tajnica Krščanske kulturne zveze, Janko Krištof, predsednik Krščanske kulturne zveze, in Mitja Rovšek, poslovodja Slovenske prosvetne zveze.

Umetnost povezuje in premaguje razlike

V občinski hiši v Bilčovsu/ Ludmannsdorf bo v nedeljo, 28. junija, ob 19. uri spominski večer, na katerem bo nekdanji novinar in tajnik Zveze koroških partizanov Andrej Mohar bral in dokumentiral, kako priče časa pripovedujejo o letih nacizma v občini Bilčovs.

Včeraj sta bila na Koroškem dva za Slovence in za ohranitev dvojezične Koroške pomembna dogodka. V K&K centru v Šentjanžu (St. Johann) v Rožu so predstavili literarno-likovno monografijo Naša Koroška (Unser Kärnten), ki sta jo skupaj pripravila in izdala Zveza koroških pisateljev in pisateljic ter Društvo slovenskih pisateljev na Koroškem. V monografiji je objavljenih po dvajset literarnih del iz vsakega društva in prav toliko likovnih del. Predsednik Društva slovenskih pisateljev na Koroškem Niko Kupper je povedal, da pred desetimi leti izdaja take monografije ne bi bila mogoča, danes pa je bilo to storjeno brez oviranja. Predsednica Zveze koroških pisateljev in pisateljic Gabriele Russwurm Biro pa je v uvodu zapisala, da je knjiga literarni poskus obdelave Koroške in opozorila na aktualni pomen v politiki pogosto uporabljenega in zlorabljenega gesla Pazite na Koroško. Nekdaj so imeli govorci v mislih predvsem ohranitev nemške Koroške, danes pa je pomembno za ohranitev dvojezične Koroške.

V Mohorjevi hiši v Celovcu pa se je včeraj začela četrta konferenca na temo Prihodnost koroških Slovencev in Slovenk 100 let po plebiscitu. Pod geslom Gemeinsam 2020 Skupno tako potekajo od leta 2017 naprej pogovorna omizja, konference, simpoziji in čezmejni pohodi. Tudi na letošnji konferenci, ki bi morala biti že spomladi, pa je bila zaradi epidemije prestavljena na začetek julija, bodo sodelovali politiki in raziskovalci obeh narodnosti na Koroškem. Direktor Mohorjeve dr. Karl Hren pričakuje zanimivo in koristno razpravo, ki bo odgovarjala na vprašanja o prihodnosti dvojezičnosti, o jezikovnih možnostih in o pravnem varstvu manjšin. Tako kot doslej se bo tudi letošnja konferenca zaključila s sobotnim (jutrišnjim) čezmejnim pohodom. Pohodniki, med katerimi bodo tudi župani iz sosednjih občin na obeh straneh meje, se bodo zjutraj zbrali v Pliberku in prehodili pot od Komlja na avstrijski strani meje do Strojne na slovenski strani.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

delno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

17/26

sreda

16/29

četrtek

16/27

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Rateče, 12. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

IZLETI / Šenčur, 13. avgust 2020

Pot pod Storžičem

IZLETI / Kranj, 13. avgust 2020

Na planino Blato, planino Pri jezeru in Kredo

DELAVNICE / Rateče, 13. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

DELAVNICE / Rateče, 14. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

OBVESTILA / Gorenjska, 14. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Bled, 14. avgust 2020

Predšmarni večer na Mlinem

OBVESTILA / Gorenjska, 17. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Razstava Šenčurski dogodki / 13:23, 11. avgust

Šenčur ima skozi zgodovino vedno prava domoljuPna dejanja in tako kot župnik reče..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:17, 11. avgust

Ja, naslednjih 14 dni bo ključnih..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:08, 11. avgust

S tole LGBT majčko je Jelko nekoliko izgubil na svoji ostrini... :)

Več kot sto nesreč kolesarjev / 12:47, 11. avgust

Predlagam, da vsak najbolje pazi sam na sebe. Včasih, tudi, če imaš prednost ni treba vztrajati, ampak se je bolje odpeljati naprej zdrav. P...

Posilstvo tudi, ko ni uporabljena sila / 17:19, 10. avgust

Za huda kazniva in sprevržena dejanja, kot so posilstvo in umor otroka, nosečnice ali nemočne osebe = SMRTNA KAZEN pika.

Smernice za boljšo šolo / 15:26, 10. avgust

Ivka Sodnik, vašemu fantazmiranju ne vidim konca.

Nobene praktične vrednosti nimajo vaši "izdelki" - en sam bla, bla bla......

A se ne zdite sami sami že dolgočasni?

Prva in druge lige / 11:41, 10. avgust

""...toda že leta zagovarjam dejstvo, da za klub, ki v ekipi nima večinoma svojih igralcev, pravzaprav ni pomembno, v kateri ligi igra..."""...