Foto: Gorazd Kavčič

Od polnoči nov režim na mejah

Minister za notranje zadev v odstopu Aleš Hojs poziva Slovence, naj čim manj potujejo na Hrvaško. Odločbe o karanteni bodo potnikom vročali že na meji, za nespoštovanje karantene je zagrožena tudi kazen.

Ljubljana, Kranj – Vlada je na današnji dopisni seji sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije, s tem bodo lahko odločbe o karanteni potnikom vročene že na meji. Potnik bo ob vstopu v državo moral podati naslov stalnega ali začasnega prebivališča oz. kraja bivanja, kjer bo prestajal karanteno. Kot je dejal minister za notranje zadeve v odstopu Aleš Hojs, bodo potnikom, ki ne bodo mogli zagotoviti mesta, kjer bodo prestajali karanteno, vstop v Slovenijo zavrnili že na meji.

Sprememba odloka je bila po Hojsovih besedah nujna zaradi izigravanja oziroma neupoštevanja dozdajšnjega odloka, saj so ugotavljali, da številni delavci, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji in prihajajo iz tretjih držav, pa tudi slovenski državljani »varajo« slovenske mejne organe in jim posredujejo zavajajoče podatke, da v državo vstopajo iz Hrvaške, ne pa iz tretjih držav, torej Bosne in Hercegovine ali Srbije.

Nov režim velja od polnoči, ko bo Slovenija tudi Hrvaško skupaj s Francijo in Češko uvrstila na rumeni seznam, na t. i. zeleni seznam pa se po novem uvrščata Belgija in Nizozemska.

Z novim režimom ne zmanjšujejo števila mejnih prehodov, na katerih se prestopa meja s Hrvaško, pravi Hojs. So pa določili mejne prehode, na katerih lahko vstopajo tisti potniki, ki vedo, da jih ob vstopu v Slovenijo čaka karantena. Na meji s Hrvaško so to mejni prehodi Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane, sicer pa tudi notranja kontrolna točka na Letališču Jožeta Pučnika.

Da niso bivali v tretji državi, lahko potniki dokazujejo na različne načine. Kot pravi Hojs, denimo tako, da se izkaže lastništvo nepremičnine ali plovila ali z računom iz hotela, pa tudi z računom iz gostinskega lokala ali za plačilo parkirnine. A kot dodaja notranji minister, lahko policist preveri verodostojnost dokumentov in v primeru, da oceni, da ne potrjujejo navedb vstopajočih ali delujejo sumljivi, odredi karanteno.

Za nespoštovanje karantene je lahko oseba tudi kazensko odgovorna. Denarne kazni ostajajo nespremenjene. Nadzor karantenskih odločb izvaja inšpektorat za zdravje, pomoč pa mu bo nudila tudi policija, ki pa se ne more zglasiti na domu osebe v karanteni. Hojs sicer meni, da je treba nadzor nad upoštevanjem karantenskih odločb zaostriti.

Po besedah Nuške Čakš Jager, namestnice predstojnika centra za nalezljive bolezni na NIJZ, je sicer stanje na Hrvaškem »precej burno«, z obsežnim izbruhom virusa v Zagrebu, izjemno velik obseg primerov je tudi v Slavoniji, kjer so najbolj izpostavljene ranljive skupine, tudi v domovih za starejše. Kot je dejala, je veliko izbruhov posledica druženj, porok …

Čakš Jagrova sicer odsvetuje vsako potovanje v države, ki niso na t. i. zelenem seznamu. Takšnega mnenja je tudi Hojs. »Mislim, da je treba Slovence pozvati, da v čim manjši meri potujejo na Hrvaško,« pravi in ob tem dodaja, da je treba uporabljati zdravo pamet in ne ogrožati zdravja sebe in drugih. Naslednja stopnja je po njegovih besedah sicer zaprtje meja, česar »si nihče ne želi«.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

17/26

sreda

16/29

četrtek

16/27

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Rateče, 12. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

IZLETI / Šenčur, 13. avgust 2020

Pot pod Storžičem

IZLETI / Kranj, 13. avgust 2020

Na planino Blato, planino Pri jezeru in Kredo

DELAVNICE / Rateče, 13. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

DELAVNICE / Rateče, 14. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

OBVESTILA / Gorenjska, 14. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Bled, 14. avgust 2020

Predšmarni večer na Mlinem

OBVESTILA / Gorenjska, 17. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Razstava Šenčurski dogodki / 13:23, 11. avgust

Šenčur ima skozi zgodovino vedno prava domoljuPna dejanja in tako kot župnik reče..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:17, 11. avgust

Ja, naslednjih 14 dni bo ključnih..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:08, 11. avgust

S tole LGBT majčko je Jelko nekoliko izgubil na svoji ostrini... :)

Več kot sto nesreč kolesarjev / 12:47, 11. avgust

Predlagam, da vsak najbolje pazi sam na sebe. Včasih, tudi, če imaš prednost ni treba vztrajati, ampak se je bolje odpeljati naprej zdrav. P...

Posilstvo tudi, ko ni uporabljena sila / 17:19, 10. avgust

Za huda kazniva in sprevržena dejanja, kot so posilstvo in umor otroka, nosečnice ali nemočne osebe = SMRTNA KAZEN pika.

Smernice za boljšo šolo / 15:26, 10. avgust

Ivka Sodnik, vašemu fantazmiranju ne vidim konca.

Nobene praktične vrednosti nimajo vaši "izdelki" - en sam bla, bla bla......

A se ne zdite sami sami že dolgočasni?

Prva in druge lige / 11:41, 10. avgust

""...toda že leta zagovarjam dejstvo, da za klub, ki v ekipi nima večinoma svojih igralcev, pravzaprav ni pomembno, v kateri ligi igra..."""...