Prof. dr. Bojana Beović / Foto: Gorazd Kavčič

Virusu sapa ne pojenjuje

Število okuženih s koronavirusom narašča, v sredo je bilo v Sloveniji 21 novih okužb. Prof. dr. Bojana Beović pravi, da je že petnajst okužb na dan znak za alarm. Po prvem valu epidemije nam je pojenjala sapa, opozarja, od vseh nas pa je odvisno, kakšne bodo znova razsežnosti. Vlada je omejila število obiskovalcev javnih prireditev, organizatorji bodo z naslednjim tednom potrebovali tudi soglasje NIJZ.

Konec prejšnjega tedna so zaznali po eno okužbo v Osnovni šoli Cvetka Golarja Škofja Loka in Pedenjpedu, enoti Vrtca Škofja Loka. Ukrepali so takoj, novih primerov zaradi morebitnega prenosa okužbe do zdaj uradno niso zabeležili.

Ljubljana – Ugodna epidemiološka slika je v Sloveniji trajala samo dober mesec dni, od začetka maja do prvih junijskih dni. Bili so zaporedoma dnevi, ko nismo imeli nobenega potrjenega primera. V Sloveniji opravijo veliko testiranj na dan, samo v sredo so jih 1198, med njimi je bilo 21 pozitivnih, kar je največ po 16. aprilu. Eno okužbo so potrdili tudi v Mengšu. V torek je bilo zaznanih 13 novih primerov, od tega eden v Radovljici.

Konec prejšnjega tedna so zaznali po eno okužbo v Osnovni šoli Cvetka Golarja Škofja Loka in Pedenjpedu, enoti Vrtca Škofja Loka. Ukrepali so takoj, novih primerov zaradi morebitnega prenosa okužbe do zdaj uradno niso zabeležili.

Aplikacija za spremljanje stikov z okuženimi

Vodja strokovne skupine za obvladovanje širjenja covida-19 pri ministrstvu za zdravje prof. dr. Bojana Beović je poudarila, da število okuženih v Sloveniji narašča po eksponencialni krivulji. »Nimamo več samo uvoženih primerov, ampak vse več sekundarnih. Kar nekaj je primerov, kjer je izvor okužbe neznan. V zadnjem tednu imamo v povprečju več kot deset novoodkritih okužb na dan, 15 okužb na dan pa bi bilo že kar alarmantno število,« je pojasnila. Zelo podobno sliko imajo v srednje- in vzhodnoevropskih državah, v Severni Makedoniji pa je bil drugi val še močnejši kot prvi. Beovićeva tudi meni, da nam morda ni uspelo spodbuditi sistema, kako epidemijo obvladovati naprej. »Ponuja se nam tehnološka možnost, da za zaščito zdravja in kapacitet zdravstva uvedemo aplikacijo za beleženje stikov. Če vemo, da smo prišli v stik z okuženim, bomo tudi vedeli, kako ravnati.« O uvedbi aplikacije bodo odločali poslanci. Po njenem mnenju bi morali tudi bolj nadzorovati in sankcionirati nočne lokale, ki so se prekvalificirali v gostinske, saj so tam potencialna žarišča okužb.

Več bi se morali naučiti iz prvega vala

Glede prehajanja meje s Hrvaško so tudi znotraj omenjene strokovne skupine mnenja deljena. Prof. dr. Beovićevo glede na slabšanje stanja v državah južno od nas skrbi, da ne bomo z omejitvijo prehajanja meje prepozni. Da bi se lahko že iz prvega vala epidemije naučili, da bi takrat morali mejo z Italijo zapreti prej. Ne strinja se z dvojnimi merili (primer Hrvaške, ko bi morala po slovenskih strokovnih merilih preiti z zelenega varnega seznama držav na rumenega). Če pa se bo stanje pri naši južni sosedi še naprej slabšalo, bo strokovna skupina predlagala tudi karanteno ob vračanju v Slovenijo za slovenske državljane.

Za prireditve tudi soglasje NIJZ

Z vladnim odlokom, ki je začel veljati 30. junija, so prepovedana javna in zasebna zbiranja z več kot petdesetimi ljudmi, dovoljena pa ostajajo zbiranja na javnih prireditvah do petsto ljudi, če organizatorji pridobijo odločbo upravne enote, soglasje Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in seveda zagotovijo vse varnostne ukrepe (minimalno razdaljo med ljudmi, razkuževanje rok, v zaprtih prostorih nošenje mask). Pomembno je, da se dogodkov ne udeležujejo osebe, ki kažejo znake okužbe. Za javne prireditve bo od naslednjega tedna potrebno tudi soglasje NIJZ, obrazec bo dostopen na spletu, prijave bodo možne tudi na klasičen način po pošti.

Za javno prireditev gre v primerih, ko je ta organizirana zaradi izvajanja kulturne, športne, zabavne ali druge aktivnosti. Sem se ne štejejo verski obredi, slovesnosti ob rojstvu in poroki, jubileji, družinski prazniki, žalne slovesnosti, kongresi, občni zbori in drugi zbori, ki predstavljajo način dela državnih organov, občin, društev, spontani ulični nastopi ... Uradni vladni govorec Jelko Kacin je poudaril, da z ukrepi poskušajo ostati čim bolj življenjski, v vsakem primeru pa veljajo upoštevanje 1,5 metra razdalje, higiena kašlja in uporaba zaščitnih mask.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

jasno
vlažnost: 89 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

14/31

sobota

15/30

nedelja

15/30

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 8. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kokrica, 8. avgust 2020

Pohod na Krvavec

IZLETI / Kranj, 8. avgust 2020

Planinski izlet na Kamniški vrh

PREDAVANJA / Kranj, 8. avgust 2020

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Gorenjska, 9. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 10. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 11. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 11. avgust 2020

Kolesarski izlet na Jezersko

 

 
 

 

 
 
 

Kmetijska ministrica pod drobnogledom / 17:53, 8. avgust

in ja, večna slava in večni mir tov. Stanovniku !!

Kmetijska ministrica pod drobnogledom / 17:52, 8. avgust

Vroče je ja... Dej si mrzlo brisačo na glavo !

Kmetijska ministrica pod drobnogledom / 08:54, 8. avgust

Janez Stanovnik ima svoj kip res samo v LJ, ki postaja država znotraj države. Drugje po Sloveniji ni prostora za izdajalce Slovenskega naroda.

Po ocenah NIJZ epidemiološke razmere v Sloveniji trenutno relativno ugodne / 07:09, 8. avgust

Pričakujem in higienično bi bilo, da se prvi cepijo tisti, kateri največ hodijo po svetu, torej politiki vključno z prvo epidemiologinjo v d...

Otrokom približali klasiko / 16:35, 6. avgust

"Otrokom približali klasiko"
-------------------
Način kako otroke čimprej zamorit.

Delavski most obnovljen / 23:57, 5. avgust

Se je župan že peljal čez "prenovljene" luknje?

Iz tržiškega v jeseniški dom? / 21:02, 5. avgust

Povsem se strinjam z radovednežem. K temu bi dodala še sledeče. Ga Arko nima prav nobenih izkušenj z vodenjem DSO, razen enoletnega direktor...