Zbrane na posvetu je nagovoril podpredsednik PZS Martin Šolar, ki je tudi moderiral prvi sklop predavanj.

Podnebje, gore in ljudje

Obiskovanje gora v zadnjih desetletjih vse bolj krojijo podnebne spremembe, vprašanje pa je, koliko se teh pri izbiri svojih ciljev zavedajo sami obiskovalci. V Slovenskem planinskem muzeju je bil posvet na temo Obisk gora v času podnebnih sprememb.

»Pa varen korak, radoveden pogled in pamet v roke – gore so nas in nas bodo zagotovo še čakale, zaradi podnebnih sprememb nekoliko drugačne, pa vendarle 'prilagojene', 'uravnotežene'. Le kdaj jim bo sledil tudi človek?« (Miha Pavšek, Matija Zorn, urednika knjižice Obisk gora v času podnebnih sprememb)

»Ob pomenu, ki ga ima Triglav za narod, ki živi pod njim, tako ni čudno, da njegova pobočja in stene niso bile vabljive samo za planince in alpiniste, temveč so po njih kmalu začeli segati tudi poslovni interesi, predvsem v smislu turizma, bodisi z gradnjo železnice proti vrhu Triglava, z izgradnjo meteorološkega observatorija na vrhu ali z ureditvijo visokogorskega smučišča v njegovi okolici.« (Peter Mikša, Matija Zorn, v poglavju »Modernizacija« gora: Triglav in z njim povezani veliki turistični projekti v 20. stoletju)

Mojstrana – Slovenski planinski muzej je vodilni partner projekta Ministrstva za okolje in prostor za promocijo Alpske konvencije v Sloveniji z naslovom Obisk gora v času podnebnih sprememb. S partnerji Občino Kranjska Gora, Turističnim društvom Dovje - Mojstrana, Planinsko zvezo Slovenije, CIPRA Slovenija ter ZRC SAZU Geografskim inštitutom Antona Melika so na nedavni Poletni muzejski noči pripravili aktivnosti, katerih namen je širiti zavest o podnebnih spremembah ter opozarjati na odgovorno in trajnostno ravnanje za blaženje posledic teh sprememb.

Umirjanje prometa v alpskih dolinah

»Veseli me, da je Občina Kranjska Gora skupaj z župani gorenjskih občin pristopila k Alpski konvenciji, v kateri je med drugim postavljen cilj zmanjšanja izpustov ogljikovega dioksida za štirideset odstotkov do leta 2030. Podnebne spremembe in skrb za naravo ne smejo poznati ne občinskih ne državnih meja. Vsaka pot v hribe, hočemo ali ne, se začne z nekim transportom. V kranjskogorski občini skupaj s partnerji sodelujemo pri projektu umirjanja prometa v dolino Vrata v smeri zagotavljanja zadostnega števila parkirnih mest v Mojstrani, omejevanja vstopa vozil v dolino in spodbujanja alternative izbire javnega prevoza, vožnje s kolesom ali hoje. Kaže se potreba, da se te pereče problematike prometa lotimo tudi v Krmi, Kotu in Zgornji Radovni,« je poudaril kranjskogorski podžupan Bogdan Janša in nagovoril sodelujoče na posvetu, naj jim pri tem ljudem in okolju prijaznem projektu pomagajo po svojih močeh, da ta dobi dobi zeleno luč tudi na nivoju države.

Gora bo že še počakala ...

Osrednji dogodek je bil posvet, gostili so več strokovnjakov, predavateljev, ki se pri svojem delu ali v vsakdanjem življenju srečujejo s posledicami podnebnih sprememb v gorskem svetu. Sodelovali so Mauro Hrvatin, Matija Zorn, Irena Mrak, Majda Odar, Ana Kunstelj, Mojca Pintar, Dušan Polajnar, Andrej Šmuc, Miha Pavšek, Matej Ogrin, Borut Peršolja, Maša Jarčič, Nina Gunde Cimerman, Peter Mikša, Manca Volk Bahun, Saša Mesec, Gaber Polajnar, Dušan Prašnikar in Eva Schmitt.

Povzetki posveta so objavljeni v knjižici Obisk gora v času podnebnih sprememb. Kot sta med drugim zapisala urednika knjižice Miha Pavšek in Matija Zorn: »Obiskovanje gora v zadnjih desetletjih vse bolj krojijo podnebne spremembe, vprašanje pa je, koliko se teh pri izbiri svojih ciljev zavedajo sami obiskovalci. Višje temperature na primer spodbujajo obisk višje ležečih območij, kjer pa se zaradi taljenja stalno zamrznjenih tal vse pogosteje pojavljajo skalni podori, poleg tega poleti hitreje izgine sneg, kar predvsem v kraškem visokogorju pomeni težave s pitno vodo. Podnebne spremembe vplivajo na živi svet – nekatere organizme najdemo vse višje, drugih nič več. Vse več je tudi intenzivnih vremenskih dogodkov, ki predstavljajo dodatno grožnjo obiskovalcem gora. Podnebne spremembe so tudi pomemben dejavnik 'modernizacije' gora, zlasti pri načrtovanju turistične in prometne infrastrukture.« Med obravnavanimi temami Mateja Ogrina in Boruta Peršolje je bila »Vzpon na goro? Da. Trajnostno potrošništvo? Ne«. Posledice podnebnih sprememb vplivajo tudi na delo gorskih reševalcev; navodila so posodobili, kot poroča Dušan Polajnar.

Brezplačen e-prevoz v triglavske doline

V Slovenskem planinskem muzeju med drugim deluje prva informacijska točka Alpske konvencije v Sloveniji, ki spodbuja sonaravni razvoj območja Alp. Muzej kot eno od projektnih aktivnosti omogoča brezplačne prevoze v triglavske doline z električnim avtomobilom, ki so prilagojeni priporočilom NIJZ zaradi novega koronavirusa, je povedala v. d. direktorice Gornjesavska muzeja Irena Lačen Benedičič. Za ogled muzeja so vzpostavili tudi spletni nakup vstopnic.

V sobotno dogajanje so vključili izmenjevalnico planinske opreme, predavanje Ekologov brez meja, družabni večer s planinsko pesmijo in ogled Slovenskega planinskega muzeja pod vodstvom pedagoginje Natalije Štular in alpinista Vikija Grošlja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

zmerno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

3/15

torek

6/18

sreda

7/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

OBVESTILA / Jesenice, 20. oktober 2020

Prireditve v jeseniški knjižnici odpovedane

PRIREDITVE / Radovljica, 24. oktober 2020

Bralni krožek na spletu

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

 

 
 

 

 
 
 

Nova radovljiška knjižnica ima že novo streho / 22:49, 19. oktober

Izvajalec je pustil na strehi še kar nekaj svoje opreme. Za vsak slučaj. Koncept stavbe je prezahteven za SLO gradbenike. Arhitekt si je zam...

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 15:12, 19. oktober

Diktatura in splošna beda, v katero nas pod pretvezo epidemije pelje trenutna ablast po nareku Bruslja !!
Bo šlo?

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 14:49, 19. oktober

Objasni, kaj imata „omejitev gibanja ljudi“ in „živilske karte in partijske uniforme“ skupnega?

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 13:42, 19. oktober

Alo Hojs, kdaj dobimo živilske karte in partijske uniforme?

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:42, 19. oktober

Od jutri naprej boš po 9. uri zvečer čemel doma in razmišljal o demokraciji...

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:40, 19. oktober

A kej veš kje je dr. Krek? Je že imel poslovilno?

Le še korak od razglasitve epidemije? / 12:01, 19. oktober

Še to:
ti misliš, da je demokracija samo takrat, ko so vaši gor.
POJMA NIMAŠ.