Od leve: nova predsednica Muzejskega društva Škofja Loka Helena Janežič, dosedanji predsednik Aleksander Igličar in urednica Loških razgledov Marija Lebar / Foto: Gorazd Kavčič

Ustvarjajo zgodovinski spomin

Muzejsko društvo Škofja Loka je izdalo 66. številko Loških razgledov, domoznanskega zbornika, ki v tem okolju prispeva k ustvarjanju zgodovinskega spomina.

Škofja Loka – Predstavitev letošnjega zbornika je bila v marsičem posebna. Predsednik Muzejskega društva Škofja Loka Aleksander Igličar je spomnil na lansko srečanje s prof. dr. Zvonko Zupanič Slavec, ki je občinstvu predstavila pandemijo španske gripe izpred stotih let, letos pa je pandemija doletela tudi današnjo družbo. Zbornik je dobival končno podobo prav v tem obdobju in junija nemoteno izšel. Povsem po naključju so ga predstavili prav na dan, ko Škofja Loka praznuje občinski praznik. Zaradi razmer so predstavitev prvič združili z zborom članov, dogodek v Sokolskem domu je potekal z upoštevanjem medsebojne razdalje, udeleženci so nosili zaščitne maske.

Loški razgledi, ki na 420 straneh prinašajo 41 prispevkov različnih avtorjev, pa so bogati kot vedno. Vsebino je predstavila urednica Marija Lebar. Prve strani so namenili lani umrlemu Ivanu Omanu, kmetu in politiku, enemu od ustanoviteljev slovenske države, simbolu slovenske pomladne politike in pokončnemu človeku. Med vsebino, razdeljeno po rubrikah, najdemo zapis o zgodovini in stavbnem razvoju Puštalskega gradu. V gradu je živel Avgust Berthold, ustvarjalni fotograf z izostrenim občutkom za zaznavanje in analiziranje ljudi in narave, sodobnik in sopotnik slovenskih impresionistov, pravzaprav peti impresionist, kakor ga v naslovu tudi poimenuje avtor Sarival Sosič. Bertholdov avtoportret z ženo nas gleda tudi z naslovnice tokratnih Razgledov.

Zaradi izbruha pandemije covida-19 letos niso izvedli načrtovane prireditve, javnega branja in žrebanja v natečaju Tole moram povedat'. Zaključili so ga kar na spletu, rezultate pa je vodja projekta Ambrož Demšar predstavil na srečanju ob predstavitvi Loških razgledov. V zborniku sta tudi zapis o natečaju in izbor najboljših prispevkov, ki so jih ustvarili učenci osnovnih šol na Škofjeloškem, v njih pa na podlagi pričevanj starejših pišejo o dogodkih iz preteklosti, vrednih ohranitve. Med 42 prispevki je bil kot najboljši nagrajen zapis Šola pri uršulinkah učenca Matevža Demšarja z Osnovne šole Poljane. Njegova mentorica je Majda Bernik. Še enega nagrajenca in mentorico pa so izžrebali. To sta bila Maks Čemažar Hren z OŠ Poljane in mentorica Olga Koplan z OŠ Ivana Groharja Škofja Loka. Medtem so razpisali že tretji natečaj.

Na zboru članstva Muzejskega društva se je z mesta predsednika po 12 letih poslovil Aleksander Igličar, za predsednico pa so izvolili dosedanjo podpredsednico Heleno Janežič.

Oddajte svoj komentar

Kranj 28°

pretežno jasno
vlažnost: 51 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

14/31

sobota

15/30

nedelja

15/30

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 8. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kokrica, 8. avgust 2020

Pohod na Krvavec

IZLETI / Kranj, 8. avgust 2020

Planinski izlet na Kamniški vrh

PREDAVANJA / Kranj, 8. avgust 2020

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Gorenjska, 9. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 10. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 11. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 11. avgust 2020

Kolesarski izlet na Jezersko

 

 
 

 

 
 
 

Kmetijska ministrica pod drobnogledom / 08:54, 8. avgust

Janez Stanovnik ima svoj kip res samo v LJ, ki postaja država znotraj države. Drugje po Sloveniji ni prostora za izdajalce Slovenskega naroda.

Po ocenah NIJZ epidemiološke razmere v Sloveniji trenutno relativno ugodne / 07:09, 8. avgust

Pričakujem in higienično bi bilo, da se prvi cepijo tisti, kateri največ hodijo po svetu, torej politiki vključno z prvo epidemiologinjo v d...

Otrokom približali klasiko / 16:35, 6. avgust

"Otrokom približali klasiko"
-------------------
Način kako otroke čimprej zamorit.

Delavski most obnovljen / 23:57, 5. avgust

Se je župan že peljal čez "prenovljene" luknje?

Iz tržiškega v jeseniški dom? / 21:02, 5. avgust

Povsem se strinjam z radovednežem. K temu bi dodala še sledeče. Ga Arko nima prav nobenih izkušenj z vodenjem DSO, razen enoletnega direktor...

Triglav izpadel iz nogometne elite / 14:53, 4. avgust

S takim pristopom ja, dobrodošli v 3. ligi !

V ponedeljek devet potrjenih okužb s koronavirusom in ena smrt / 14:50, 4. avgust

Naslednjih 14 dni bo ključnih, da bomo videli, če bo po tem roku naslednjih 14 dni ključnih... Hahaha, bulšit!!