Zakonca Nunar danes

Diamantna Francka in Jernej Nunar

V soboto sta šestdeseto obletnico poroke slavnostno praznovala Francka in Jernej Nunar. Diamantna zakonca Nunar živita na Zgornji Beli pri Preddvoru. Francka šteje 82 let, Jernej pa jih je ravno dopolnil 83.

Franckin dekliški priimek je Lombar, izhaja pa iz Babnega Vrta. Doma so bili štirje otroci, poleg nje še dve sestri in en brat. Sestra Marica je pri 37 letih umrla zaradi poškodbe na možganih, pokojna je tudi njena druga sestra Zofka, brat Jože pa je še živ. Pri rosnih 15 letih se je Francka zaposlila v Tekstilindusu kot tkalka in tam ostala celih dvanajst let, upokojitev pa je dočakala v proizvodnji stikal v Iskri. 

Jernej izhaja iz delavske družine z Zgornje Bele. Ima dve sestri, Francko in Vero, ter brata Andreja. Njihov oče je leta 1944 padel v partizanih in mati je takrat ostala sama z otroki. Jernej se je od leta 1950 do 1953 šolal za strojnega ključavničarja, nato pa se je zaposlil v elektrarni Sava Kranj. Pri dvajsetih letih je odšel na služenje vojaškega roka, po vrnitvi pa se je zaposlil v Iskri v vzdrževanju. Kmalu je začel delati v proizvodnji stikal in tudi on ostal tam do pokoja.

Zgodba zakoncev Nunar se je začela še v času, ko je Francka delala v Tekstilindusu. Na delo se je vozila s kolesom. Nekega dne pa ji je na poti domov v Bobovku počila zračnica, zato je proti domu odšla peš. Takrat je za njo prikolesaril Jernej in jo vprašal, ali ima težave s kolesom oziroma počeno gumo. Ker je imel s seboj vedno orodje, ji je zračnico zakrpal in tako sta skupaj odkolesarila naprej do Spodnje Bele, kjer se je njuna pot razcepila: Francka je zavila v smer Babnega Vrta, Jernej je nadaljeval po glavni cesti proti Zgornji Beli. Poslovila sta se v upanju, da se bosta še videla. Naslednje dni je Jernej komaj čakal, da bo Francko spet videl in da jo bo lahko pospremil do službe. To mu je tudi uspelo in kmalu sta postala par.

Poročila sta se 2. julija 1960. Najprej se jima je v zakonu rodil sin Nejc. Takrat sta Nunarjeva dve leti živela še v Babnem Vrtu, nato pa sta se preselila na Zgornjo Belo. Pet let kasneje  je na svet prijokala še hčerka Erna, tri leta za njo pa še Jože, ki sedaj živi doma in skupaj s soprogo Barbaro ter otrokoma skrbi za svoje starše – oziroma vnuka z veseljem pomagata svojim starim staršem, se podružita z njimi.

Zakonca Nunar imata sicer pet vnukov, Anžeta, Saša, Tonija, Nejca in Luka, ter dve vnukinji, Emo in Nino. Pravita, da stara leta najraje preživljata tako, da z domačimi spijeta kakšno kavo ali v gostilni kaj dobrega pojesta. Navkljub letom pa Jernej še vedno kaj postori okoli hiše. Izvemo, da ni dolgo nazaj, kar sta s sinom postavila nov pesjak ali kot Jernej ponosno pove: sta ga »zašvasala.«

Sobotno praznovanje se je za diamantna zakonca začelo že v sončnih jutranjih urah. Z Luž sta se z zapravljivčkom pripeljala na dvorišče Nunarjevih na Zgornjo Belo Janez Pipan in sin Blaž, ki je raztegnil tudi meh. Poseben prevoz je bil za slavljenca pravo presenečenje. Zakonca sta se tako nasmejana odpeljala do Preddvora, kjer sta najprej obnovila zaobljube v cerkvi, njun dan se je nadaljeval še s civilnim obredom pri jezeru Črnava, s svati pa sta se potem vnovič poročena odpravila na kosilo k Logarju v Hotemaže.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

pretežno jasno
vlažnost: 89 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/31

sobota

15/30

nedelja

15/30

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 8. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kokrica, 8. avgust 2020

Pohod na Krvavec

IZLETI / Kranj, 8. avgust 2020

Planinski izlet na Kamniški vrh

PREDAVANJA / Kranj, 8. avgust 2020

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Gorenjska, 9. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 10. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 11. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 11. avgust 2020

Kolesarski izlet na Jezersko

 

 
 

 

 
 
 

Otrokom približali klasiko / 16:35, 6. avgust

"Otrokom približali klasiko"
-------------------
Način kako otroke čimprej zamorit.

Delavski most obnovljen / 23:57, 5. avgust

Se je župan že peljal čez "prenovljene" luknje?

Iz tržiškega v jeseniški dom? / 21:02, 5. avgust

Povsem se strinjam z radovednežem. K temu bi dodala še sledeče. Ga Arko nima prav nobenih izkušenj z vodenjem DSO, razen enoletnega direktor...

Triglav izpadel iz nogometne elite / 14:53, 4. avgust

S takim pristopom ja, dobrodošli v 3. ligi !

V ponedeljek devet potrjenih okužb s koronavirusom in ena smrt / 14:50, 4. avgust

Naslednjih 14 dni bo ključnih, da bomo videli, če bo po tem roku naslednjih 14 dni ključnih... Hahaha, bulšit!!

Med počitnicami se zabavajo / 10:57, 3. avgust

Ej deca, vas Jelko ali Beovićka vidi takole brez mask bo zabave konec po hitrem postopku....

V soboto devet okužb z novim koronavirusom in ena smrt / 20:32, 2. avgust

Koliko časa boste še napenali Narod o nekakšni koroni, v Bolgariji na zlati plaži povno tutistov pa vse zdravo v Nemčiji na Baltiku vse zavz...