Tomaž Rauch

Ljudska glasbila sveta

Člani FS Karavanke so povabili na odprtje mednarodne fotografske razstave Ljudska glasbila sveta in glasbeni večer Bom godca si vzela, bom zmerej vesela v atrij Občine Tržič. Kot gosta večera sta nastopila Tomaž Rauch in Robert Bone. Razstavo si lahko ogledate v Galeriji Atrij v juliju in avgustu.

S pomočjo nacionalnih sekcij CIOFF (Mednarodni svet – zveza organizacij folklornih festivalov in ljudske umetnosti), tudi slovenske ZLTSS (Zveza ljudskih tradicijskih skupin Slovenije), je CIOFF mladih združil moči in pripravil razstavo Ljudska glasbila sveta. Razstava prikazuje ljudska glasbila različnih držav sveta, pri čemer vsakemu pripada fotografija glasbila in njegov opis v treh jezikih: angleškem, španskem in francoskem. Organizator razstave v Tržiču Folklorna skupina Karavanke je dodala še opis v slovenskem jeziku in poskrbela za video predstavitve igranja na inštrumente. Razstavo so nadgradili tudi s slovenskim kotičkom, v katerem predstavljajo domačo glasbeno dediščino, in jo postavili v sodelovanju s Tržiškim muzejem, še pove predsednica in umetniška vodja Saša Meglič, KD Folklorna skupina Karavanke. Izvemo tudi, da jim je slovenske prevode odstopil Mednarodni folklorni festival Od Celja do Žalca, ki je to razstavo že gostil, oblikovno pa so plakate zasnovali sami.

Člani FS Karavanke so ob odprtju razstave povabili še na glasbeni večer Bom godca si vzela, bom zmerej vesela, na katerem so nastopili Mladinska FS Karavanke ter Pevci in pevke ljudskih pesmi FS Karavanke, predstavila pa sta se tudi zanimiva gosta večera, tako da je zaradi novonastalih razmer, ki vplivajo tudi na družabne dejavnosti, razsejana publika pod odrom pred Galerijo Atrij v centru Tržiča, v kateri si razstavo lahko ogledate, spoznala še Tomaža Raucha in Roberta Boneta ter njuno ljubezen do ljudskih glasbil.

Tomaž Rauch je profesor glasbe, poleg tega pa tudi samostojni ustvarjalec na področju kulture – skladatelj, pevec in instrumentalist. Po več letih izkušenj s petjem v zborih in igranjem v folklornih skupinah se je začel intenzivneje ukvarjati z ljudsko glasbo – najprej v skupini Trinajsto prase, nato v Marko bandi in s skupino Črnobela muzika. Je multiinstrumentalist in raziskovalec zvokov posameznih akustičnih in ljudskih glasbil, kar predstavlja osnovo njegovemu lastnemu skladateljskemu ustvarjanju. Piše glasbo za zbore, priredbe ljudskih pesmi in viž ter avtorsko glasbo, sam pa se loti tudi izdelave nekaterih glasbil. Tokrat smo prisluhnili na primer zvokom različnih piščali in spoznali, da so mu med drugim zelo blizu ustne harfe.

Robert Bone pa je Tržičan. Diplomiral je iz klarineta na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Danes poleg poučevanja v Glasbeni šoli Tržič igra tudi v različnih zasedbah, kjer poprime za kakšen malo drugačen, Slovencem manj znan inštrument. Uživa v igranju različnih zvrsti, predvsem pa so mu ljube ljudske viže – tako tuje kot domače. Predstavil je irske piščali in dude ter didžeridu, ki je bil tokrat slovenske izdelave in zato narejen iz črnega gabra.


Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

jasno
vlažnost: 89 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

14/31

sobota

15/30

nedelja

15/30

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 8. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kokrica, 8. avgust 2020

Pohod na Krvavec

IZLETI / Kranj, 8. avgust 2020

Planinski izlet na Kamniški vrh

PREDAVANJA / Kranj, 8. avgust 2020

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Gorenjska, 9. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 10. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 11. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 11. avgust 2020

Kolesarski izlet na Jezersko

 

 
 

 

 
 
 

Kmetijska ministrica pod drobnogledom / 17:53, 8. avgust

in ja, večna slava in večni mir tov. Stanovniku !!

Kmetijska ministrica pod drobnogledom / 17:52, 8. avgust

Vroče je ja... Dej si mrzlo brisačo na glavo !

Kmetijska ministrica pod drobnogledom / 08:54, 8. avgust

Janez Stanovnik ima svoj kip res samo v LJ, ki postaja država znotraj države. Drugje po Sloveniji ni prostora za izdajalce Slovenskega naroda.

Po ocenah NIJZ epidemiološke razmere v Sloveniji trenutno relativno ugodne / 07:09, 8. avgust

Pričakujem in higienično bi bilo, da se prvi cepijo tisti, kateri največ hodijo po svetu, torej politiki vključno z prvo epidemiologinjo v d...

Otrokom približali klasiko / 16:35, 6. avgust

"Otrokom približali klasiko"
-------------------
Način kako otroke čimprej zamorit.

Delavski most obnovljen / 23:57, 5. avgust

Se je župan že peljal čez "prenovljene" luknje?

Iz tržiškega v jeseniški dom? / 21:02, 5. avgust

Povsem se strinjam z radovednežem. K temu bi dodala še sledeče. Ga Arko nima prav nobenih izkušenj z vodenjem DSO, razen enoletnega direktor...