Župan Janez Hrovat je poudaril, da govorimo o delu čudovite narave, ki nam je bila dana v varstvo, in da sta naša skupna dolžnost in poslanstvo, da jo ohranimo. / Foto: S. K.

Okolju prijaznejše rešitve

Na najbolj obiskanih točkah Triglavskega narodnega parka in Biosfernega območja Julijske Alpe so poleti organizirani posebni javni prevozi in promocijski dnevi za umirjanje prometa. V dolini Vrata bo 25. in 26. julija ter 15. in 16. avgusta Aktivni zeleni vikend z organiziranim prevozom, aktivnostmi za družine in posameznike kot okolju prijazna alternativa obisku doline z motornim vozilom.

Raziskovanje in potepanje po Biosfernem območju Julijske Alpe je enostavno in dostopno s karticami Julijske Alpe (Bled, Bohinj, Dolina Soče in Radovljica). Vse štiri kartice, ki jih pridobijo gostje teh destinacij, ponujajo ugodnosti, popuste in brezplačne oglede znamenitosti in muzejev. S kartico spodbujajo trajnostno mobilnost znotraj tega območja, saj omogoča tudi brezplačne javne prevoze.

Mojstrana – V Slovenskem planinskem muzeju so na petkovi novinarski konferenci med drugim predstavili organizirane javne prevoze v poletni sezoni na Biosfernem območju Julijske Alpe, dneve trajnostne mobilnosti, ureditvena dela na poti do slapa Peričnik ... Sogovorniki so bili predstavniki občin in turizmov na Biosfernem območju Julijskih Alp, javnega zavoda Triglavski narodni park (TNP), Slovenskega planinskega muzeja, Gorske reševalne zveze Slovenije in Planinske zveze Slovenije.

Kot so poudarili, prometna problematika alpskih dolin in prelazov ni pereča samo v Julijskih Alpah, temveč v širšem alpskem prostoru. Organizirani javni prevozi so lahko priložnost za še lepša in okolju prijaznejša doživetja, olajšajo skrbi glede parkiranja vozil ter omogočajo, da se obiskovalcem ni treba vračati na izhodišče. Direktor javnega zavoda TNP Janez Rakar je povedal, da lokalne skupnosti uspešno nadgrajujejo trajnostne ureditve prometa s ciljem, da se pritisk motornega prometa omili. Kranjskogorski župan Janez Hrovat je poudaril, da govorimo o delu čudovite narave, ki nam je bila dana v varstvo, in da sta naša skupna dolžnost in poslanstvo, da jo ohranimo. Poudaril je problematiko preobremenjenosti s prometom v dolini Vrata in čez prelaz Vršič ter predlagal, da pustimo svoja vozila na urejenih parkiriščih že pred dolino, prelazi ... in raziskujemo naravne lepote raje peš oziroma izberemo organiziran javni prevoz.

Organizirani javni avtobusni prevozi

V Bohinju so v poletni sezoni poleg rednih avtobusnih prevozov (Ljubljana–Bohinj) in sezonskih prevozov (iz Bohinjske Bistrice do slapa Savica in Soriške planine) na voljo tudi brezplačni prevozi s parkirišč in vasi do Bohinjskega jezera, Ukanca, slapa Savica, planine Blato, planine Voje, Soriške planine in Pokljuke. V dolini Soče se pridružuje čezmejna sezonska avtobusna linija od železniške postaje Most na Soči po dolini Soče čez prelaz Predel do Trbiža in Kranjske Gore, ki omogoča brezplačen prevoz koles. Avtobusni prevoz je usklajen z voznimi redi vlakov na Bohinjski progi (Nova Gorica–Jesenice–Nova Gorica). Ponovno je vzpostavljena avtobusna povezava čez Vršič. V Tolminu so obiskovalcem na voljo prevozi do izhodišč za obisk Tolminskih korit in Javorce. Iz Loga pod Mangartom do postajališča pod kočo na Mangartskem sedlu so brezplačni prevozi organizirani ob sobotah in nedeljah. V Kobaridu so organizirani prevozi do okoliških vasi in zaselkov, prav tako tudi na območju Bleda, Radovljice, Žirovnice in Tržiča (Hop-on Hop-off). V občinah Kranjska Gora in Jesenice je organiziran prevoz med enotami Gornjesavskega muzeja, z Jesenic pa je čez Mojstrano organiziran prevoz v dolini Vrata in Krma.

Vse informacije o organiziranih javnih prevozih, vodenjih, namigih za izlet in napotkih za obisk je TNP zbral v publikaciji Javni prevozi v Biosfernem območju Julijske Alpe – poletje 2020, informacije o voznih redih so objavljene tudi na spletnih straneh posameznih destinacij.

Promocijska dneva za umirjanje prometa

... bosta letos v Bohinju (od Ribčevega Laza do slapa Savica) in dolini Tolminke (od Tolmina do Javorce) v soboto, 11. julija.

V dolini Vrata bo 25. in 26. julija ter 15. in 16. avgusta potekal Aktivni zeleni vikend z organiziranim prevozom, vodenjem in aktivnostmi za družine in posameznike, kot okolju prijazna alternativa obisku doline z motornim vozilom.

Obnovili pot do Peričnika

Javni zavod TNP je v sodelovanju z Občino Kranjska Gora, Turističnim društvom Dovje - Mojstrana in drugimi deležniki v lokalni skupnosti zaključil celovito ureditev poti do slapa Peričnik. Dela, ki so potekala od sredine maja, so vključevala zavarovanje poti na kritičnih mestih, vgradnjo lesenih stopnic na najbolj obremenjenih delih, ureditev odvodnjavanja, utrditev poti ter ureditev razgledne točke z varnostno ograjo. Obnovljena je tudi obveščevalna infrastruktura z informacijami za obiskovalce.

V času poletne sezone bo gorska policijska enota v sodelovanju z naravovarstvenimi nadzorniki TNP organizirala preventivne akcije varnega obiska gora za ozaveščanje obiskovalcev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

pretežno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

2/16

četrtek

6/17

petek

4/18

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

 

 
 

 

 
 
 

Jubilejni Teden slovenske drame odpovedan / 06:52, 29. oktober

Hvala bogu in virusu!

Radovljiški gasilci z novim vozilom takoj na intervencijo / 06:51, 29. oktober

A se zajebavajo?
Požar na štedilniku gasili s 320000€ vrednim vozilom -
to bi šel lahko eden na kolesu s kanglo vode.

Včeraj 2605 potrjenih okužb / 13:08, 28. oktober

Zdravstvo in organizacija. Ne bo šlo. Ego napumpan na max.

Včeraj 2605 potrjenih okužb / 11:14, 28. oktober

Na odvzemu brisa pred bolnico Golnik pa gužva, da je noro, en po drugem z zdravstvenimi delavci vred ! Dvomim da dr. Rozman tega ne ve ali n...

Za vsako zmago je potreben skupni cilj / 11:08, 28. oktober

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 bo sodeloval tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav...

Gospodarstvo za šesti paket / 07:53, 28. oktober

Ne razumem levičarje, ki so proti ukrepom vlade. Saj vlada izvaja čisti socijalizem. Plačuje nedelo. Mogoče so užaljeni, ker drugi to izvaja?

Cena gradnje in obnove: Se bolj splača obnova ali novogradnja? / 07:50, 28. oktober

Novo stanovanje za 4-člansko družino je od 250 do 300k€. Nova enodružinska hiša od 350 do 400k€. To so številke za Gorenjsko. Stara hiša je tudi po obnovi še vedno stara hiša.