Zasedenost hotelov je zelo različna

V četrtek je na Bledu potekala osma konferenca Združenja hotelirjev Slovenije. Udeležilo se je je sedemdeset turističnih delavcev iz vse Slovenije, pogovori so potekali predvsem o trenutni situaciji v turistični panogi in prihodnosti slovenskega turizma.

Bled – Gregor Jamnik, predsednik Združenja hotelirjev Slovenije, ni skrival, da je vesel, da so hotelirji navkljub težki situaciji v turizmu ohranili tradicijo in se zbrali na enem mestu ter delili mnenja in izkušnje o razmerah, s katerimi se doslej še niso srečali in jih je povzročila prisotnost novega koronavirusa. Turizem je ena izmed panog, ki bo najdlje okrevala, je povedal; in kot menijo svetovni strokovnjaki s področja turizma (STR – Smith Travel Research) bo turistična panoga dosegla rezultate iz lanskega leta šele v letu 2024. »Ocenjujemo, da bomo lahko začeli dokaj normalno poslovati šele v drugi polovici leta 2021, pod pogojem, da se bo v začetku leta situacija s širitvijo virusa nekoliko umirila, da se bodo odprle meje in bodo vzpostavljene letalske linije. V Sloveniji je namreč veliko mest in krajev, kot so Bled, Maribor, Ljubljana, ki so odvisni od tujih gostov. Turistični boni so v veliko pomoč destinacijam, ki so za domačega gosta bolj atraktivne, druge destinacije pa so prepuščene svoji iznajdljivosti,« je pojasnil.

Zasedenost hotelov v poletnem času je po regijah zelo različna: najvišja je na Obali, v termah in zdraviliščih ter v nekaterih gorskih občinah; najnižja v Ljubljani, Mariboru, na Bledu, v Postojni.

Udeleženci so se na konferenci posvetili predvsem razpravi o sprejetih ukrepih, zlasti neenakomerni porazdelitvi koriščenja turističnih bonov po celotni Sloveniji. Turistične bone sicer ocenjujejo kot dodatno pomoč pri okrevanju turističnega gospodarstva, za preživetje turistične panoge pa je nujno podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo doma vsaj do konca leta ter vzpostavitev učinkovitih kreditnih linij za turistično gospodarstvo in zagotovitev nepovratnih sredstev.

Fedja Pobegajlo, direktor Turistično gostinske zbornice, pa je poudaril: »Turistični delavci smo se znašli v zares težki situaciji, hujši kot je bila svetovna finančna kriza v letih 2008 in 2009. Odlično je to, da nam je uspelo na pobudo turistično-gostinske zbornice v času epidemije združiti moči vseh turističnih panožnih združenj v Sloveniji, da smo skupaj pripravili predloge ukrepov za reševanje turizma in jih večkrat naslovili na Vlado RS. Večina naših predlogov je bila upoštevana, predvsem podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo in turistični boni. Vsekakor pa se še naprej trudimo z dialogom z Vlado RS o potrebnih ukrepih za reševanje turistične panoge v Sloveniji in ohranitev delovnih mest.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

jasno
vlažnost: 92 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/31

sobota

15/30

nedelja

15/30

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 8. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kokrica, 8. avgust 2020

Pohod na Krvavec

IZLETI / Kranj, 8. avgust 2020

Planinski izlet na Kamniški vrh

PREDAVANJA / Kranj, 8. avgust 2020

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Gorenjska, 9. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 10. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 11. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 11. avgust 2020

Kolesarski izlet na Jezersko

 

 
 

 

 
 
 

Kmetijska ministrica pod drobnogledom / 17:53, 8. avgust

in ja, večna slava in večni mir tov. Stanovniku !!

Kmetijska ministrica pod drobnogledom / 17:52, 8. avgust

Vroče je ja... Dej si mrzlo brisačo na glavo !

Kmetijska ministrica pod drobnogledom / 08:54, 8. avgust

Janez Stanovnik ima svoj kip res samo v LJ, ki postaja država znotraj države. Drugje po Sloveniji ni prostora za izdajalce Slovenskega naroda.

Po ocenah NIJZ epidemiološke razmere v Sloveniji trenutno relativno ugodne / 07:09, 8. avgust

Pričakujem in higienično bi bilo, da se prvi cepijo tisti, kateri največ hodijo po svetu, torej politiki vključno z prvo epidemiologinjo v d...

Otrokom približali klasiko / 16:35, 6. avgust

"Otrokom približali klasiko"
-------------------
Način kako otroke čimprej zamorit.

Delavski most obnovljen / 23:57, 5. avgust

Se je župan že peljal čez "prenovljene" luknje?

Iz tržiškega v jeseniški dom? / 21:02, 5. avgust

Povsem se strinjam z radovednežem. K temu bi dodala še sledeče. Ga Arko nima prav nobenih izkušenj z vodenjem DSO, razen enoletnega direktor...