Potniki, ki so se v torek zjutraj odpravili na grški Zakintos / Foto: Tina Dokl

S čarterji v Grčijo in še kam

Konzorcij treh največjih slovenskih organizatorjev potovanj – Kompasa, Palme in Relaxa – je pred dnevi znova vzpostavil čarterske lete s priljubljenimi počitniškimi destinacijami v regiji.

Od petka do torka je na grške otoke odletelo že več kot tisoč slovenskih turistov.

Fraport Slovenija ne bo odpustil sto dvajset, temveč manj kot sto delavcev.

Zgornji Brnik – V torek zjutraj je tako v Grčijo poletelo že peto letalo, tokrat na Zakintos. Tako kot že prejšnja štiri letala, ki od petka letijo med grškimi otoki in brniškim letališčem, je bilo tudi to skoraj polno. Kot so nam povedali nekateri izmed potnikov, so se za potovanje odločili, ker menijo, da je Grčija varna destinacija, ki je dobro obvladala širjenje koronavirusa. Nekateri že tradicionalno dopustujejo na grških otokih, odločitvi, da se tudi letos odpravijo na jug balkanskega polotoka, pa sta botrovala tudi pričakovanje praznih plaž in ugodna cena.

Predstavniki agencij, ki so pospremili potnike z brniškega letališča, so zadovoljni z odzivom potnikov, zagotavljajo pa tudi, da so potovanja varna. »Slovenski organizatorji smo vedno pazili na varnost gostov in poskrbeli, da so se varno vrnili domov, če je bilo to potrebno,« je poudaril Matej Knaus, direktor agencije Palma. Kot je dejal, imajo potniki vsa potrebna navodila, tudi njihovi partnerji na destinacijah pa skrbijo za varnost, poleg tega so tudi varnostni standardi v državah, kamor vozijo potnike, na visoki ravni.

Po Knausovih besedah v tej sezoni pričakujejo med trideset in štirideset odstotkov gostov v primerjavi z minulim letom. V drugi polovici letošnjega leta tako računajo, da bodo opravili okoli dvesto letov na različne destinacije, hkrati pa bodo k nam na oddih prevažali tudi tuje goste. »S tem bomo zagotovili povezljivost Slovenije. Potnikom bomo omogočili prevoze tudi v zimski sezoni in na ta način tako rekoč v celoti zagotovili tisto, kar je potnikom v prejšnjih s čarterskimi leti zagotavljala Adria Airways,« je še dejal Knaus.

Tudi Jože Režonja iz agencije Relax in Miha Širca iz Kompasa sta zadovoljna nad odzivom potnikov. »Letos je nekaj več vprašanj potnikov glede tega, kako potekajo počitnice v luči koronavirusa, a na destinacijah imamo tudi naše vodnike, ki nas obveščajo o dogajanju in zagotavljajo, da se gostje dobro počutijo,« je dejal Širca.

V prihodnjih tednih bodo agencije čarterske lete vzpostavile tudi z nekaterimi drugimi evropskimi destinacijami ter Turčijo, Egiptom, Jordanijo, Gruzijo in Marokom.

Potezo treh največjih agencij je pozdravil tudi Zmago Skobir, poslovodni direktor upravitelja brniškega letališča Fraporta Slovenija. »Vsak promet je v teh časih za nas dobrodošel. Projekt ponovne vzpostavitve čarterskih letov pa je lep zgled, kako se lahko agencije med sabo povežejo. Skupaj smo se dogovorili za paket, ki omogoča stabilno potovanje na destinacijo in nazaj, kar pogrešamo s tujskim turizmom v Sloveniji in pričakujemo, da bo podoben projekt vzpostavljen tudi v tej smeri,« je dejal Skobir.

Na letališče se je do sedaj vrnilo sedem letalskih prevoznikov, v prihodnjih tednih prihajajo še nekateri, a kot je poudaril Skobir, »Časi ne dajejo gotovosti pri polnjenju letal«, zato je pomembno, da »skupaj z državo poskrbimo za spodbude, ki jih prevozniki trenutno potrebujejo«.

Poslovodni direktor Fraporta Slovenija je komentiral tudi aktualno dogajanje v družbi, ki jo je koronakriza precej prizadela, zaradi česar napovedujejo tudi večja odpuščanja predvsem delavcev v operativnih službah. Kot je dejal, kljub vzpostavljenim čarterskim letom letos ne računajo na več kot na trideset odstotkov načrtovanega prometa, kar pomeni, da dolgoročno ne bodo mogli zagotavljati dela vsem zaposlenim. Zagotovil pa je, da so ponovno preučili predloge sveta delavcev in sindikata, tako da bo število delavcev, ki bodo ostali brez zaposlitve, nekoliko manjše od sprva napovedanih 120. Kot je dejal Skobir, jih bo verjetno manj kot sto.

Oddajte svoj komentar

Kranj 30°

pretežno jasno
vlažnost: 45 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/31

sobota

15/30

nedelja

15/30

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 8. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kokrica, 8. avgust 2020

Pohod na Krvavec

IZLETI / Kranj, 8. avgust 2020

Planinski izlet na Kamniški vrh

PREDAVANJA / Kranj, 8. avgust 2020

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Gorenjska, 9. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 10. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 11. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 11. avgust 2020

Kolesarski izlet na Jezersko

 

 
 

 

 
 
 

Kmetijska ministrica pod drobnogledom / 08:54, 8. avgust

Janez Stanovnik ima svoj kip res samo v LJ, ki postaja država znotraj države. Drugje po Sloveniji ni prostora za izdajalce Slovenskega naroda.

Po ocenah NIJZ epidemiološke razmere v Sloveniji trenutno relativno ugodne / 07:09, 8. avgust

Pričakujem in higienično bi bilo, da se prvi cepijo tisti, kateri največ hodijo po svetu, torej politiki vključno z prvo epidemiologinjo v d...

Otrokom približali klasiko / 16:35, 6. avgust

"Otrokom približali klasiko"
-------------------
Način kako otroke čimprej zamorit.

Delavski most obnovljen / 23:57, 5. avgust

Se je župan že peljal čez "prenovljene" luknje?

Iz tržiškega v jeseniški dom? / 21:02, 5. avgust

Povsem se strinjam z radovednežem. K temu bi dodala še sledeče. Ga Arko nima prav nobenih izkušenj z vodenjem DSO, razen enoletnega direktor...

Triglav izpadel iz nogometne elite / 14:53, 4. avgust

S takim pristopom ja, dobrodošli v 3. ligi !

V ponedeljek devet potrjenih okužb s koronavirusom in ena smrt / 14:50, 4. avgust

Naslednjih 14 dni bo ključnih, da bomo videli, če bo po tem roku naslednjih 14 dni ključnih... Hahaha, bulšit!!