Država bo prevzela plačilo nadomestila za tiste zaposlene, ki jim bo odrejena karantena; a le, če ne bodo prišli iz države z rdečega seznama. / Foto: Tina Dokl (fotografija je simbolična)

Smo že na vrhuncu drugega vala?

Na Gorenjskem je ta čas deset aktivnih okužb, največ jih je v Kranju. Veljati je začel četrti protikoronski paket, uvajamo tudi mobilno aplikacijo za sledenje okužbam.

Koriščenje turističnih bonov, ki jih je država razdelila vsem prebivalcem, je po novem mogoče v vseh nastanitvenih obratih, ki izpolnjujejo pogoje, in ne le tistih, ki so bili v register vpisani marca ob razglasitvi epidemije, kot je veljalo doslej.

Država bo zagotovila dodatnih 31 milijonov evrov za reševanje kadrovske stiske socialnovarstvenih zavodov, ki se je v času korone še posebej izrazito pokazala.

Zakon je vzpostavil temelje za vzpostavitev delovanja mobilne aplikacije za varovanje zdravja in življenja ljudi. Namestitev in uporaba aplikacije bosta prostovoljni, tudi za tiste, ki jim je odrejena karantena ali so potrjeno okuženi. Po besedah ministra za javno upravo Boštjana Koritnika je aplikacija namenjena zgolj obveščanju o stikih z okuženimi in ni namenjena sledenju posameznikom. Aplikacija ne bo uporabljala sistemov GPS in ne bo omogočala shranjevanja geolokacijskih podatkov. Prevzeli bomo nemško odprtokodno rešitev, ki jo uporabljajo že v desetih evropskih državah. Državljane želijo spodbuditi, da bi jo uporabljali v čim večji meri in tako izvedeli, ali so bili v stiku s kom, ki je okužen. Na ta način bi razbremenili tudi epidemiologe, zlasti jeseni in pozimi, ko lahko pride do povečanja števila okužb.

Kranj – Direktor NIJZ Milan Krek je v soboto ocenil, da se je drugi val epidemije covida-19 že začel. Izrazil je upanje, da gremo proti vrhu drugega vala in da se bo v naslednjih dneh število novih potrjenih okužb stabiliziralo in bomo potem počasi začeli drseti navzdol – če le kaj ne bo prišlo vmes, je dejal.

Medtem je število potrjenih okužb že več dni dvomestno, novi primeri pa so zelo razpršeni po državi. V četrtek so potrdili 17 novih okužb, v petek kar 34, v soboto 14, v nedeljo pa osem.

Po besedah vladnega govorca Jelka Kacina analize NIJZ kažejo, da so glavni vir novih okužb druženja, okužbe pa se širijo tudi v domove za starejše.

Na Gorenjskem je ta čas deset aktivnih okužb, in sicer po ena v občinah Gorje, Šenčur, Tržič in Cerklje na Gorenjskem, dve v občini Radovljica, štiri pa v Kranju. V kranjski občini so samo v soboto potrdili kar tri nove primere, v nedeljo pa na Gorenjskem ni bilo nobene nove potrjene okužbe.

Veljati je začel Zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19, tako imenovani protikoronski paket 4 (PKP4). Ta med drugim podaljšuje subvencioniranje čakanja na delo doma ter določa, da bo nadomestila plač delavcev v karanteni krila država.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je dejal, da je nosilni ukrep podaljšanje ukrepa čakanja na delo doma za en mesec, do konca julija, z možnostjo, da ga vlada podaljša še največ dvakrat po en mesec, torej do konca septembra. Po ministrovih besedah je v ukrepu čakanja na delo še vedno šestdeset tisoč zaposlenih, saj del gospodarstva še ne more delno ali polno zagnati storitev oziroma proizvodnje. Prav tako v veljavi ostaja ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, ki ga ta čas koristi trideset tisoč zaposlenih.

Drugi pomemben sprejeti ukrep je, da bo država prevzela plačilo nadomestila za karanteno za zaposlene. Če bo delodajalec delavcu lahko odredil delo na domu, nadomestilo ne bo potrebno. Delavec, ki mu bo odrejena karantena zaradi stika z okuženim med delovnim časom, ima pravico do 100-odstotnega nadomestila. Delavec, ki se bo vračal iz države iz zelenega ali rumenega seznama in bo ob prehodu meje v Slovenijo zanj odrejena karantena ali pa mu bo odrejena karantena zaradi stika z okuženim, bo imel pravico do nadomestila v višini 80 odstotkov svoje povprečne mesečne plače. Delavec, ki bo šel v državo na rdečem seznamu in mu bo ob vrnitvi odrejena karantena, pa ne bo upravičen do nadomestila plače. Izjeme bodo v primerih smrti bližnjega sorodnika (zakonca, zunajzakonskega partnerja, otroka, staršev) ali rojstva otroka.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

megla
vlažnost: 100 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

16/24

torek

15/25

sreda

14/28

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 4. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 4. avgust 2020

Kolesarski izlet

PREDAVANJA / Radovljica, 4. avgust 2020

Predavanje o slikarju Janu van Eycku

OBVESTILA / Gorenjska, 5. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 6. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 6. avgust 2020

Na Galetovec

OBVESTILA / Gorenjska, 7. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Med počitnicami se zabavajo / 10:57, 3. avgust

Ej deca, vas Jelko ali Beovićka vidi takole brez mask bo zabave konec po hitrem postopku....

V soboto devet okužb z novim koronavirusom in ena smrt / 20:32, 2. avgust

Koliko časa boste še napenali Narod o nekakšni koroni, v Bolgariji na zlati plaži povno tutistov pa vse zdravo v Nemčiji na Baltiku vse zavz...

Bolnišnica z novo fasado / 22:38, 31. julij

Trenutna sanacija je 20 let prepozno. Vsak blok na Jesenicah je že energetsko saniran. Samo bolnica je še iz časa stare železarne. Nova boln...

Bolnišnica z novo fasado / 13:03, 31. julij

To verjetno pomeni, da bolnišnica ostaja na Jesenicah in se bo tudi nova gradila na Jesenicah kar je edino prav !!

Maske olajšajo potek bolezni / 07:16, 31. julij

Nizozemska vlada pa takole:"Ker učinkovitost mask ni bila dokazana z medicinskega vidika, se je kabinet odločil, da ne bo nobene obveznosti ...

Železniški predor bo obnovilo avstrijsko podjetje / 12:53, 28. julij

Zaradi naše počasne zakonodaje in zavlačujočih razpisov smo postali slepo črevo v vseh železniških prometnih povezavah. Ker je Bratuškova od...

Železniški predor bo obnovilo avstrijsko podjetje / 09:32, 28. julij

Drugi tir skozi predor ne bo potreben nikoli. Avstrijci bodo leta 2026 odprli novo hitro progo Gradec-Celovec, ki bo prestavila ves tovorni ...