Jelko Kacin / Foto: Gorazd Kavčič

Kam se letošnje poletje odpraviti na dopust

Jelko Kacin odsvetuje potovanja v nevarne (rdeče) države in daljša potovanja, še zlasti na druge celine, Bojana Beović pa za letos vsa potovanja v tujino.

Kranj – Te dni si marsikdo beli glavo z vprašanjem, kje in kako preživeti dopust, da bo varen. Kam se odpravljajo sami, smo povprašali vladnega govorca v zvezi s covidom-19 Jelka Kacina, epidemiologinjo Bojano Beović, vodjo konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve Andreja Štera in evroposlanko Ireno Jovevo.

Jelko Kacin upa na vsaj teden odsotnosti

Jelko Kacin nam je zaupal, da vse od prevzema funkcije vladnega govorca še ni bil na dopustu. Tudi ves preostali lanski dopust je bil prisiljen prenesti v drugo polovico leta. Obveznosti na delu in epidemiološka slika mu ne dovoljujejo daljšega dopusta, so pa nedavno imenovali njegovo namestnico, ki ga bo razbremenila v naslednjih dneh in nadomeščala v času odsotnosti. »Upam, da si bom lahko organiziral vsaj teden odsotnosti. Dopust bom preživljal doma in (morda) delno tudi na Hrvaškem, če bodo epidemiološke razmere to dopuščale,« je pojasnil. Upa, da bo lahko izkoristil tudi turistični bon, ne ve pa še, kje in kdaj. Če mu ne bo uspelo, ga namerava prenesti na ženo ali sinova.

In kaj svetuje tistim, ki se še odločajo o dopustu? Glede Hrvaške priporoča dnevno spremljanje razvoja oz. širjenja bolezni po županijah in izbor lokacij z manj gneče, kar pa velja za dopust povsod. »Ključna je fizična distanca, higiena rok in kašlja, umivanje in uporaba razkužil ter uporaba maske v zaprtih prostorih, še zlasti v sanitarijah. Nikar ne hodite v nočne klube in diskoteke, povsod, tudi doma se izogibajte ljudem, ki jih ne poznate. Odločno odsvetujem vsa potovanja v nevarne (rdeče) države. Vsa daljša potovanja, še zlasti pa na vse druge celine, dobronamerno odsvetujem vsem, tudi poslovnim ljudem. Vprašanje epidemioloških razmer na teh lokacijah in vprašljiva logistika vrnitve so po moji oceni preveliko tveganje, tako za samo zdravje kot še posebej v primeru bolezni in zdravniške oskrbe v manj razvitih državah,« je opozoril.

Bojana Beović večji del v Kranjski Gori

Bojana Beović je na naše vprašanje glede dopustovanja na Hrvaškem pa tudi na drugih destinacijah po Evropi in severni Afriki (Egipt, Tunizija), kamor so že oz. bodo v kratkem vzpostavljeni čarterski leti z Brnika, na kratko odgovorila, da svetuje, da takšne dopuste za eno leto preložimo. Sama bo večji del poletnega dopusta preživela v Kranjski Gori. Turistični bon namerava porabiti za podaljšan konec tedna v Goriških brdih ali Portorožu.

Andrej Šter iz Strunjana pod Velebit

»Če bo vse potekalo na pričakovani način, se v širšem družinskem krogu odpravljamo za teden dni v manjše naselje pod Velebitom na Hrvaškem. Tisto, kar nas tam nagovori, je trata za majhne otroke, ki se zaključi z nekaj stopnicami do morja,« nam je zaupal Andrej Šter. Turistični bon jima je z ženo omogočil pet sproščujočih dni v Strunjanu. »Zadetek v polno!« je pristavil. Za Hrvaško in Grčijo pa tudi kak predel na italijanski ali francoski obali pravi, da so – vsaj ta čas – zanesljive turistične destinacije. »Države na afriškem robu Sredozemlja vključno s Turčijo za zdaj ne ponujajo varnega okolja za turistični obisk, predvsem zaradi precej previsoke prisotnosti obolenja covid-19 in posledično šibkega zdravstvenega sistema,« je opozoril.

Irena Joveva že odkriva lepote Slovenije

»Načrtov je (bilo) kar nekaj, a glede na trenutne razmere tako v Sloveniji kot marsikje drugje, predvsem v bližji soseščini, sploh ne morem odgovoriti, kam se odpravljam. Preprosto zato, ker očitno do zadnjega ne bom vedela. Vse bo torej odvisno od ukrepov in dogajanja,« pa pravi Irena Joveva. Sicer pa že sedaj odkriva lepote Slovenije, ko se ji le ponudi več prostega časa. »Zato mi bo oz. bi mi bil najmanjši problem takšne konce tedna podaljšati še v konkretnejši dopust v naši državi,« je pojasnila. Izkoristiti namerava tudi turistični bon, ne ve pa še, kako. »Kot trenutno kaže, ga bom najverjetneje podarila očetu, da si bo lažje privoščil več kot zaslužen oddih.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

delno oblačno
vlažnost: 100 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

7/19

torek

6/20

sreda

6/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

DELAVNICE / Škofja Loka, 29. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 29. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

PRIREDITVE / Jesenice, Radovljica, 29. september 2020

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine

IZLETI / Kranj, 29. september 2020

Kolesarski izlet

DELAVNICE / Škofja Loka, 30. september 2020

Rokodelska doživetja

PRIREDITVE / Brode, 30. september 2020

Vodenje po čebelarski razstavi

IZLETI / Kranj, 1. oktober 2020

Na Jelenkamen

PRIREDITVE / Tržič, 1. oktober 2020

Fantazija v lesu

 

 
 

 

 
 
 

V soboto potrdili 159 okužb z novim koronavirusom, umrl en bolnik s covidom-19 / 19:24, 27. september

Umrlo ni 147 bolnikov zaradi korone!!!!!!!!!!! Je pa bil virus prisoten in skrajšal agonijo!!!

Uredili lepotni center / 19:20, 27. september

Je kje objavljen cenik? Vau, kakšne storitve. Pa še svetovanje........ kupi to in to, heheh. Jaz se s tremi frendicami dobim doma. Se pob...

Preplet čipke in fotografije / 19:05, 27. september

Ena sama stara jajca! Vauu, kakšno neverjetno ustvarjanje.
No ja, vsak ima svoje veselje.

Uredili lepotni center / 08:39, 26. september

Primož, da ne bi šel, preč vržen denar.

Ob polletju negativno / 17:56, 25. september

" neizbrani kandidat je namreč vložil tožbo, ker da naj izbrani kandidat ne bi izpolnjeval razpisnih pogojev."

Trenutno je edini rapisni pogoj, da si član SDS-a !

Pivčevo čaka interpelacija, Hojs ostaja minister / 17:53, 25. september

Ena za specialno izdajo Alana Forda ! ( Tarča 24.9.2020)Žnidaršič: g, Krek, ali imate podatke koliko okužb v zadnjem času je iz gostinskih ...

Včerajšnje številke so slabe, daleč najslabše ... / 14:49, 25. september

Še ena začela pametovat?