Doslej je bilo štirinštirideset odstotkov bonov uporabljenih za hotelske namestitve, dvajset odstotkov v apartmajih in deset odstotkov v kampih. / Foto: Gorazd Kavčič

Največ bonov unovčenih v Kranjski Gori

Slovenci smo v prvem mesecu veljave unovčili nekaj manj kot sto petdeset tisoč bonov v vrednosti dobrih dvajset milijonov evrov. Največ bonov na Gorenjskem so gostje unovčili v Kranjski Gori.

V enem mesecu uporabe je bilo unovčenih 150 tisoč bonov v skupni vrednosti 20,5 milijona evrov. Povprečna uporabljena vrednost je bila 140 evrov.

Ljubljana – Po mesecu dni veljave sta minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in generalni direktor Finančne uprave Peter Jenko predstavila podatke o tem, kako smo v tem času Slovenci uporabili turistične bone.

Skupno je bilo v tem obdobju unovčenih skoraj 150 tisoč bonov v vrednosti 20,5 milijona evrov, rezerviranih pa dodatnih 25 tisoč. Bone je doslej unovčilo 130 tisoč posameznikov, kar predstavlja dobrih šest odstotkov Slovencev. Približno štirideset odstotkov jih bon unovči v več delih, v povprečju pa vrednost izkoriščenega bona znaša 140 evrov.

Kot je dejal Jenko, so uporabniki največ bonov izkoristili v Portorožu, sledijo pa Izola, Moravske Toplice in na četrtem mestu Kranjska Gora. Kot kažejo podatki, pa precej bonov na območju širše Gorenjske unovčijo tudi na območju Bohinja in Bleda, na območju Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp.

Doslej je bilo po podatkih Fursa 44 odstotkov bonov uporabljenih za hotelske namestitve, dvajset odstotkov v apartmajih in deset odstotkov v kampih. Večinoma uporabniki bone izkoristijo za namestitve do sedem dni, pri čemer je bila glavnina uporabljena za od dve do štiri nočitve oziroma podaljšan konec tedna. Največ bonov je sicer unovčenih ob nedeljah, rekordni dan pa je bil dan državnosti, 25. junij.

Kot pojasnjujejo na minis­trstvu, raba bonov še narašča, v povprečju pa je vsak dan unovčenih od pet do enajst tisoč bonov.

Minister Počivalšek ocenjuje, da so ljudje bone sprejeli zelo dobro, »posvojili« pa so jih tudi turistični ponudniki, katerih pripombe na prvotni predlog so upoštevali, tako da lahko danes bone uporabljajo vsi ponudniki, ne glede na to, ali gre za redne ali sezonske namestitve, unovčimo pa jih lahko »praktično povsod, od Kredarice do morja«.

Kot je še dejal, so slovenskemu turizmu na voljo tudi drugi ukrepi. Odprti so razpisi za dvig kompetenc vodilnih turističnih destinacij in razvoj turistične ponudbe v vodilnih turističnih destinacijah v letih 2020–2021, in sicer v obsegu 5,48 milijona evrov, razpis za spodbujanje okoljskih znakov za turistične namestitve v višini 105 tisoč evrov ter razpis za povečanje snovne in energetske učinkovitosti mikro, malim in srednje velikim podjetjem s področja turizma v višini 21,5 milijona evrov. V pripravi pa je tudi razpis za energetsko sanacijo planinskih koč v višini pet milijonov evrov in poziv za pomoč malim in srednje velikim podjetjem s področja gostinstva in turizma v višini od 13 do 16 milijonov evrov nepovratnih sredstev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

zmerno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

3/15

torek

6/18

sreda

7/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

OBVESTILA / Jesenice, 20. oktober 2020

Prireditve v jeseniški knjižnici odpovedane

PRIREDITVE / Radovljica, 24. oktober 2020

Bralni krožek na spletu

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

 

 
 

 

 
 
 

Nova radovljiška knjižnica ima že novo streho / 22:49, 19. oktober

Izvajalec je pustil na strehi še kar nekaj svoje opreme. Za vsak slučaj. Koncept stavbe je prezahteven za SLO gradbenike. Arhitekt si je zam...

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 15:12, 19. oktober

Diktatura in splošna beda, v katero nas pod pretvezo epidemije pelje trenutna ablast po nareku Bruslja !!
Bo šlo?

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 14:49, 19. oktober

Objasni, kaj imata „omejitev gibanja ljudi“ in „živilske karte in partijske uniforme“ skupnega?

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 13:42, 19. oktober

Alo Hojs, kdaj dobimo živilske karte in partijske uniforme?

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:42, 19. oktober

Od jutri naprej boš po 9. uri zvečer čemel doma in razmišljal o demokraciji...

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:40, 19. oktober

A kej veš kje je dr. Krek? Je že imel poslovilno?

Le še korak od razglasitve epidemije? / 12:01, 19. oktober

Še to:
ti misliš, da je demokracija samo takrat, ko so vaši gor.
POJMA NIMAŠ.