Ministra Zdravka Počivalška je ob prihodu na Kališče med prvimi pričakal predsednik PD Kranj Primož Černilec; v ozadju pobudnica srečanja, poslanka Mateja Udovč.

Minister obljubil podporo planincem

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je v petek udeležil delovnega srečanja na temo oživitve zelenega pohodniškega turizma v Karavankah in Kamniško-Savinjskih Alpah, in to v »sejni sobi«, kakršne gotovo ni vajen – v Planinskem domu na Kališču.

Da so slovenske gore zanimive za turiste, dokazujejo tudi statistični podatki. Medtem ko se je število vseh prenočitev gostov v Sloveniji lani povečalo za 0,6 odstotka na 15,8 milijona, se je v gorskih občinah kar za 3,3 odstotka. Domači in tuji gosti so v letu 2019 v turističnih nastanitvah v gorskih občinah skupaj prenočili 4,6-milijonkrat.

Preddvor – Minister Zdravko Počivalšek se je na 1543 metrov visoko Kališče (kljub zelo muhastemu vremenu) peš podal v družbi pobudnice srečanja, poslanke Mateje Udovč, strastne planinke, dolgoletne članice alpinističnega odseka pri Planinskem društvu (PD) Kranj ter aktivne planinske vodnice pri PD Preddvor, ki tegobe planinskih društev dobro pozna. Predvsem meni, da so vsi glavni akterji na področju planinstva med seboj premalo povezani, zato je skrajni čas, da najdejo skupne točke in ob podpori države planinstvo povzdignejo v zeleni gorski turizem, kjer številnih priložnosti ne manjka.

V Planinskem domu na Kališču so se tako zbrali predstavniki Planinske zveze Slovenije s predsednikom Jožetom Rovanom na čelu, predsedniki planinskih društev Kranj, Kamnik in Kranjska Gora, župana Preddvora Rok Roblek in Jezerskega Andrej Karničar ter predstavniki turističnih organizacij Preddvora in Kamnika. Kljub sproščenemu vzdušju ob planinskih dobrotah, za katere je poskrbel oskrbnik koče Goran Krstić s svojo partnerico Kristino Pahor, so zbrani izkoristili prisotnost minis­tra in se tematiki zavzeto posvetili. Ministru so predstavili glavne težave, kot so drago vzdrževanje planinskih poti, dotrajane planinske koče, ki jih je treba posodobiti in približati vedno bolj zahtevnim turistom, delo na osnovi prostovoljstva in zgodbe, ki niso povezane.

V slovenskih gorah je kar 12 tisoč kilometrov planinskih poti, od tega vsaj 130 kilometrov zelo zahtevnih, za njihovo vzdrževanje in obnovo pa bi markacisti potrebovali vsaj pol milijona evrov letno, ki pa jih planinska društva nimajo. V gorah je tudi 179 koč in zavetišč, od katerih so nekatera v stanju, da bi jih bilo bolj racionalno podreti in postaviti nove, saj imajo društva komajda denar za redno vzdrževanje.

»Delo v planinstvu je deloma prostovoljno, deloma pa posel in zdi se mi prav, da ima vse, česar se lotimo, neko dodano vrednost. Resda mora planinski turizem rasti na neki vzdržen, okolju prijazen in trajnostni način, a pozivam vas, da ste bolj ambiciozni. Nam so gore nekako samoumevne, a v radiju 500 kilometrov okoli nas turistom takšna doživetja pomenijo ogromno in v tem vidim izjemen potencial. Ministrstvo razvoja planinskega turizma ne more peljati namesto vas, lahko pa je vaš partner. Da bodo gore močan magnet tudi za tuje turiste, potrebujemo dobro infrastrukturo in tu lahko pomaga država,« je zbrane nagovoril minister Počivalšek in dodal, da gorske občine v Sloveniji ustvarijo že trideset odstotkov vseh nočitev in so že prehitele tradicionalno dobro obiskane zdraviliške kraje. Prepričan je, da denar ni glavna težava.

Za obnovo koč pet milijonov evrov

Ministrstvo je prav v petek že objavilo razpis za projekt obnove dveh pogorelih planinskih koč, na Korošici in na Okrešlju. Skupna vrednost razpisa je 400 tisoč evrov (po 200 tisoč evrov za vsako). Predvidoma septembra bo objavljen tudi prvi razpis za energetsko sanacijo planinskih koč v višini nekaj nad pet milijonov evrov.

Minister Počivalšek pa je po srečanju podal še eno obljubo. »Zagotavljam vam, da bomo stopili skupaj in še letos našli denar za obnovo planinskih poti. Letos bo to le enkratna rešitev, zato bomo poiskali tudi sistemsko rešitev, ki bo omogočala, da se bo ta planinska turistična infrastruktura lahko normalno vzdrževala vsako leto.«

Zbrani so se strinjali, da gorski in pohodniški turizem pri nas nista le stvar planincev in planinskih društev, pač pa celotne države, in da je treba še posebej graditi na privlačnih in inovativnih zgodbah v Karavankah in Kamniško-Savinskih Alpah, saj tujci zdaj povečini poznajo in obiskujejo zgolj Julijce.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

jasno
vlažnost: 99 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

5/20

četrtek

12/18

petek

14/21

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 1. oktober 2020

Na Jelenkamen

IZLETI / Naklo, 1. oktober 2020

S kolesom do Trstenika

PRIREDITVE / Tržič, 1. oktober 2020

Fantazija v lesu

OBVESTILA / Jesenice, 1. oktober 2020

Začetek dejavnosti za otroke

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 2. oktober 2020

O rezultatih analize vode iz izvira v Zgornji Besnici

PRIREDITVE / Bled, 3. oktober 2020

Bralni krožek pisateljice Nine Kosmač

IZLETI / Kranj, 3. oktober 2020

Pohod po Notranjskem

PRIREDITVE / Bled, 3. oktober 2020

Bralni krožek na Bledu

 

 
 

 

 
 
 

V torek potrdili rekordne 203 okužbe z novim koronavirusom / 11:25, 30. september

Včeraj na RTVslo pri odmevih neka mladostna sekretarka, verjetno je Beovićeva pri frizerju...

Zapora Gradnikove ceste / 10:11, 30. september

Kot izgleda je g.Kolar zelo politično močen, da je odsegel to zaporo. Če se gre občina umirjanje prometa, naj naredi zaporo na bližnjem križ...

V nesreči niso ostali sami / 15:04, 29. september

Kaj ni absurd, da vsak v nesreči najprej rešuje dokumente? Ker VEMO, da bo dobit nove največja muka in vse poti do uradnih okencev. :( Ne...

Na šoli je zelena streha / 14:36, 29. september

Zelo skeptična sem v zvezi teh zelenih streh. In kako so zagotovili, da jim ne bo zamakalo v spodnje prostore?Od oktorbra do maja je ta stre...

V soboto potrdili 159 okužb z novim koronavirusom, umrl en bolnik s covidom-19 / 19:24, 27. september

Umrlo ni 147 bolnikov zaradi korone!!!!!!!!!!! Je pa bil virus prisoten in skrajšal agonijo!!!

Uredili lepotni center / 19:20, 27. september

Je kje objavljen cenik? Vau, kakšne storitve. Pa še svetovanje........ kupi to in to, heheh. Jaz se s tremi frendicami dobim doma. Se pob...

Preplet čipke in fotografije / 19:05, 27. september

Ena sama stara jajca! Vauu, kakšno neverjetno ustvarjanje.
No ja, vsak ima svoje veselje.