Marta in Štefan sta se poročila leta 1955 ...

Visoki jubilej zakoncev Jerala

Petinšestdeseto obletnico poroke sta nedavno praznovala zakonca Jerala z Retenj pri Tržiču. Tako visoki obletnici rečemo tudi železna poroka.

Marta Jerala se je pred poroko pisala Popovič in se je rodila na Retnjah leta 1937, kjer je tudi odraščala. Štefan je od svoje soproge starejši šest let, rodil se je v Jelendolu, kasneje nekaj let živel v Preski in potem v Pristavi.

Ko se je par spoznal, se je Marta učila za šiviljo. Štefan je zanjo izvedel od prijateljev. Ravno je namreč kupil nove hlače in je potreboval nekoga, da mu jih skrajša. Ko je s hlačami prišel v Graben (na Retnjah), kjer zakonca Jerala živita še danes, je bil res lepo sprejet. Marta mu je bila takoj všeč, pa še palačinke mu je spekla, kar je nanj naredilo še posebno dober vtis.

Čez približno leto dni, 14. julija 1955, sta se Jeralova poročila. Na poti je bil tudi že sin Tomo. Poroka je bila skromnejša, na poročno potovanje pa sta se z vlakom odpravila v Crikvenico. S seboj sta imela cel kovček buhteljnov, ki jih je napekla Martina mama Katarina. Dovolj jih je bilo za ves teden; domači pa se pošalijo, da sta na koncu jedla bolj marmelado kot buhteljne. Štefan pa se je na pot odpravil v pretesnih poročnih čevljih in je tako tik pred odhodom na vlak hitel z iskanjem bolj udobnega obuvala ...

Jeralova že od začetka živita na Retnjah, po domače v Grabnu. V zakonu sta se jima rodila sin in hči – Mojca se je rodila kar 18 let kasneje kot brat Tomo. Stanuje v domači hiši nad starši, sin pa v sosednji, tako da živijo precej blizu. Štefan in Marta imata tudi štiri vnuke, Grega, Majo, Gala in Vito, ter tri pravnuke, Naro, Arneja in Lilo. Ti so se rodili vnuku Gregu, ki z družino prav tako živi v bližini.

Marta je upokojitev dočakala v Elektru Kranj kot administratorka, pred tem pa je dolga leta šivala. Znana je bila po tem, da je znala ukrojiti in sešiti kostim ali plašč. Šivala je predvsem ponoči, pravijo, in pri svojem delu je bila res odlična. Štefan pa je dolga leta delal s svojim očetom, ki je bil priznan slikopleskar. Tudi on se je razvil v strokovnjaka za barvanje različnih površin. Nadarjen je tudi za slikanje, a tega daru ni nikoli razvijal. Po slikopleskarski karieri je upokojitev dočakal na Srednji gradbeni šoli Kranj, kjer je poučeval praktični pouk.

Ko sta se Jeralova upokojila, sta začela obiskovati hribe v okolici Tržiča. Glede na to, da bo Štefan letos dopolnil že 89 let, je njuno življenje zdaj vezano bolj na dom. Še vedno pa rada plešeta. Marta je neverjetna, menijo domači. Je polna energije, ima čudovit vrt, loti se peke potic in piškotov, tudi tort. Štefan ima sicer nekaj težav z vidom, a je zelo discipliniran in vsak dan hodi ter skrbi za svoje zdravje. Marta mu je pri tem v veliko pomoč. V veliko veselja pa sta Jeralovima tudi oba mlajša vnuka, ki ju vsak dan obiščeta. Ko je šola, jima mama Marta kuha »a la carte« kosila, izvemo od nasmejanih domačih.

Petinšestdeseto obletnico poroke sta Jeralova praznovala v družbi svojih najbližjih, zbrali so se na kosilu v gostišču Smuk, oglasil se tudi Gorenjski glas in z objavo v časopisu so tako domači poskrbeli za prav posebno presenečenje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

oblačno
vlažnost: 100 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

2/16

četrtek

6/17

petek

4/18

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

 

 
 

 

 
 
 

Jubilejni Teden slovenske drame odpovedan / 06:52, 29. oktober

Hvala bogu in virusu!

Radovljiški gasilci z novim vozilom takoj na intervencijo / 06:51, 29. oktober

A se zajebavajo?
Požar na štedilniku gasili s 320000€ vrednim vozilom -
to bi šel lahko eden na kolesu s kanglo vode.

Včeraj 2605 potrjenih okužb / 13:08, 28. oktober

Zdravstvo in organizacija. Ne bo šlo. Ego napumpan na max.

Včeraj 2605 potrjenih okužb / 11:14, 28. oktober

Na odvzemu brisa pred bolnico Golnik pa gužva, da je noro, en po drugem z zdravstvenimi delavci vred ! Dvomim da dr. Rozman tega ne ve ali n...

Za vsako zmago je potreben skupni cilj / 11:08, 28. oktober

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 bo sodeloval tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav...

Gospodarstvo za šesti paket / 07:53, 28. oktober

Ne razumem levičarje, ki so proti ukrepom vlade. Saj vlada izvaja čisti socijalizem. Plačuje nedelo. Mogoče so užaljeni, ker drugi to izvaja?

Cena gradnje in obnove: Se bolj splača obnova ali novogradnja? / 07:50, 28. oktober

Novo stanovanje za 4-člansko družino je od 250 do 300k€. Nova enodružinska hiša od 350 do 400k€. To so številke za Gorenjsko. Stara hiša je tudi po obnovi še vedno stara hiša.