Rezultati letošnjih vzorčenj kopalnih voda so podobni kot v preteklih letih. / Foto: Tina Dokl

Kopalne vode ustrezne

Rezultati državnega in občinskih monitoringov kažejo, da je voda na naravnih kopališčih na Gorenjskem večinoma skladna s priporočili, kar pa ne velja za vzorca, odvzeta v Savi pri Savskem otoku v Kranju in Poljanski Sori na Visokem.

Kranj – V toplih poletnih dneh se marsikdo po osvežitev odpravi na naravno kopališče, ob tem pa se poraja vprašanje o čistosti kopalne vode. Kot smo izvedeli, so bili vzorci naravnih kopalnih voda v Bohinjskem in Blejskem jezeru, Šobčevem bajerju, Selški Sori v Podlubniku in Poljanski Sori na kopališču Puštal, v Sori v Goričanah, v Kranju v Čukovem bajerju in Kokri pri Kosorepu skladni s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), v Savi pri kranjski Supernovi in lokaciji Poljanska Sora – Visoko pa ne.

Na slovenskih rekah, jezerih in morju je kopanju namenjenih 48 odsekov – kopalnih voda, na katerih se že sicer običajno kopalci zbirajo v večjem številu. Državni monitoring kakovosti kopalnih voda zagotavlja Agencija RS za okolje (Arso), analize pa izvaja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). Na Gorenjskem spremljajo kakovost vode v Blejskem jezeru (kopalni območji Mala Zaka in Velika Zaka ter naravna kopališča Grajsko kopališče, Grand hotel Toplice in Hotel Vila Bled), v Bohinjskem jezeru (kopalni območji Ukanc in Fužinski zaliv) ter v Šobčevem bajerju.

Analize na dva tedna

Kot so pojasnili na Arsu, je v času kopalne sezone pozornost namenjena predvsem mikrobiološki kakovosti vode, in sicer vsebnostim bakterij Escherichia coli (E.coli) in intestinalni enterokoki, ki sta pokazateljici fekalnega onesnaženja in za kateri je NIJZ izdelal priporočila oz. mejne vrednosti, ki lahko vodijo v prepoved ali odsvetovanje kopanja. Kakovost vode spremljajo vsakih 14 dni. Doslej so tako na gorenjskih kopalnih vodah opravili po štiri meritve. »Rezultati so primerljivi s preteklimi letih. Obeh vrst bakterij je v teh kopalnih vodah navadno malo in tudi letos so vrednosti nizke,« so razložili na Arsu in dodali, da so vrednosti obeh vrst bakterij razreda nekaj 10 ali manj, a večinoma pod 100, dopustnih pa je 1000 E.coli oz. 400 intestinalnih enterokokov na 100 ml. Nadejajo se, da bodo kopalne vode obeh jezer in Šobčevega bajerja tako kot že vrsto let doslej tudi ob koncu letošnje sezone po poenotenih kriterijih vseh držav EU zaradi nizke vsebnosti bakterij znova uvrščene v odličen razred kakovosti.

Monitoring kakovosti voda na njihovem območju pa naročajo tudi nekatere občine. Mestna občina Kranj (MOK) vsako leto spremlja skladnost voda na treh neuradnih kopališčih: Čukov bajer, Sava pri Supernovi in Kokra pri Kosorepu, in sicer v dveh različnih terminih. Kranjska izpostava NLZOH je prvo vzorčenje opravila 1. julija, drugo vzorčenje pa bo med poletjem, odvisno od stabilnosti vremena. »Lani so bili vzorci skladni na vseh treh lokacijah v obeh terminih. Letos prvi vzorec pri Supernovi ni bil skladen glede prisotnosti Escherichia coli, vzorca na lokacijah Čukov bajer in Kosorep pa sta bila skladna,« so sporočili z MOK.

Na NLZOH so dodatno pojasnili, da skladno z uredbo o upravljanju kakovosti kopalnih voda in priporočili o varnosti kopanja s smernimi vrednostmi zaradi prepovedi ali odsvetovanja kopanja meje za Intestinalne enterokoke in E.coli niso bile določene na podlagi ocene tveganja za zdravje, ampak predstavljajo povišano mejo zadostnega kakovostnega razreda. Te vrednosti torej veljajo kot opozorilne, kar pomeni, da v vseh primerih ne vodijo nujno v prepoved kopanja.

Nižje mejne vrednosti

Mikrobiološko analizo kopalnih voda je naročila tudi Občina Škofja Loka. Kranjska izpostava NLZOH jo je opravila julija na treh lokacijah. Rezultati vzorcev, odvzetih v Selški Sori v Podlubniku in Poljanski Sori na kopališču Puštal, so pokazali skladnost s priporočil o varnosti kopanja na naravnih kopališčih, vzorec, odvzet na lokaciji Poljanska Sora – Visoko, pa je bil na dan vzorčenja neskladen. »Z letošnjim junijem so bile namreč določene nove mejne vrednosti, ki so se znižale za tretjino. Po kriterijih, ki so veljali pred tem, bi bil tudi ta vzorec skladen. V vsakem primeru, tudi na kopališčih, kjer je kopalna voda skladna s priporočili o varnosti kopanja, svetujemo, da ljudje vode ne pijejo oz. zaužijejo. Svetujemo, da se posamezniki po kopanju čim prej oprhajo s čisto pitno vodo,« so poudarili na škofjeloški občini.

Iz Javnega zavoda Sotočje Medvode so sporočili, da je rezultati testiranja vode na kopališču v Goričanah (pri jezu), ki ga je konec junija opravil NLZOH, pokazal, da je reka Sora tam tudi letos primerna za kopanje. Novo vzorčenje bodo naročili avgusta.

Preddvorska občina je tako kot vsako leto naročila vzorčenje jezera Črnava, a kot pravi župan Rok Roblek, še niso prejeli odgovora. Prejšnja leta so vodo vzorčili julija in avgusta in je bila po podatkih župana vsako leto neoporečna in več kot primerna za kopanje. Zaradi tega jo po besedah Robleka tudi vzorčijo, saj jezero Črnava sicer ni na seznamu kopalnih voda.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 71 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/22

petek

7/22

sobota

6/24

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 18. september 2020

Odpovedani izleti, zaprta pisarna

IZLETI / Kranj, 19. september 2020

Na Dolenjsko na oglede in kopanje

IZLETI / Kranj, 19. september 2020

Po Dolenjskem

IZLETI / Kranj, 19. september 2020

V Karnijske Alpe

IZLETI / Žiri, 20. september 2020

Pohod ob rapalski meji

GLASBA / Srednja vas pri Šenčurju, 20. september 2020

Dobrodelni koncert

IZLETI / Kranj, Škofja Loka, 21. september 2020

Trgatev v Vitovljah

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. september 2020

Zaljubljeni v ustvarjalnost

 

 
 

 

 
 
 

V sredo potrdili 104 okužbe z novim koronavirusom, trenutno več kot tisoč aktivno okuženih / 14:57, 17. september

Prelet šestih f-16 in treh pilatusov za zmago nad epidemijo korone je bila slaba ideja. Morali bi izvesti celovito vojaško parado, tako pa se nam je sovrag izmuznil.

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 11:39, 17. september

klap klap retard

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 10:14, 17. september

trček iz SD-ja imenovan Primož


...................................SD = stupid degenerate

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 08:59, 17. september

Evo ga, pridružil se nam je še en klon trol vernik grofa drakule takozvani dolejo.. Dežman mogoče?

Wojčehowski, tole peče a?
SDS = Small dick syndrome

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 19:48, 16. september

Primož, Nova24TV in Demokracija sta ravno tako pristranski kot POPTV ali RTVSLO, a sta v manjšini, zato sta neprecenljivi za uravnoteženje. ...

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 16:29, 16. september

Primož, tole pa peče!?

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 16:26, 16. september

Primož, skoraj pozabil.
Tudi belčiki imajo svoje ga predstavnika. Pogačarja v beli majici!
Dejmo Tadej!!!