Rezultati letošnjih vzorčenj kopalnih voda so podobni kot v preteklih letih. / Foto: Tina Dokl

Kopalne vode ustrezne

Rezultati državnega in občinskih monitoringov kažejo, da je voda na naravnih kopališčih na Gorenjskem večinoma skladna s priporočili, kar pa ne velja za vzorca, odvzeta v Savi pri Savskem otoku v Kranju in Poljanski Sori na Visokem.

Kranj – V toplih poletnih dneh se marsikdo po osvežitev odpravi na naravno kopališče, ob tem pa se poraja vprašanje o čistosti kopalne vode. Kot smo izvedeli, so bili vzorci naravnih kopalnih voda v Bohinjskem in Blejskem jezeru, Šobčevem bajerju, Selški Sori v Podlubniku in Poljanski Sori na kopališču Puštal, v Sori v Goričanah, v Kranju v Čukovem bajerju in Kokri pri Kosorepu skladni s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), v Savi pri kranjski Supernovi in lokaciji Poljanska Sora – Visoko pa ne.

Na slovenskih rekah, jezerih in morju je kopanju namenjenih 48 odsekov – kopalnih voda, na katerih se že sicer običajno kopalci zbirajo v večjem številu. Državni monitoring kakovosti kopalnih voda zagotavlja Agencija RS za okolje (Arso), analize pa izvaja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). Na Gorenjskem spremljajo kakovost vode v Blejskem jezeru (kopalni območji Mala Zaka in Velika Zaka ter naravna kopališča Grajsko kopališče, Grand hotel Toplice in Hotel Vila Bled), v Bohinjskem jezeru (kopalni območji Ukanc in Fužinski zaliv) ter v Šobčevem bajerju.

Analize na dva tedna

Kot so pojasnili na Arsu, je v času kopalne sezone pozornost namenjena predvsem mikrobiološki kakovosti vode, in sicer vsebnostim bakterij Escherichia coli (E.coli) in intestinalni enterokoki, ki sta pokazateljici fekalnega onesnaženja in za kateri je NIJZ izdelal priporočila oz. mejne vrednosti, ki lahko vodijo v prepoved ali odsvetovanje kopanja. Kakovost vode spremljajo vsakih 14 dni. Doslej so tako na gorenjskih kopalnih vodah opravili po štiri meritve. »Rezultati so primerljivi s preteklimi letih. Obeh vrst bakterij je v teh kopalnih vodah navadno malo in tudi letos so vrednosti nizke,« so razložili na Arsu in dodali, da so vrednosti obeh vrst bakterij razreda nekaj 10 ali manj, a večinoma pod 100, dopustnih pa je 1000 E.coli oz. 400 intestinalnih enterokokov na 100 ml. Nadejajo se, da bodo kopalne vode obeh jezer in Šobčevega bajerja tako kot že vrsto let doslej tudi ob koncu letošnje sezone po poenotenih kriterijih vseh držav EU zaradi nizke vsebnosti bakterij znova uvrščene v odličen razred kakovosti.

Monitoring kakovosti voda na njihovem območju pa naročajo tudi nekatere občine. Mestna občina Kranj (MOK) vsako leto spremlja skladnost voda na treh neuradnih kopališčih: Čukov bajer, Sava pri Supernovi in Kokra pri Kosorepu, in sicer v dveh različnih terminih. Kranjska izpostava NLZOH je prvo vzorčenje opravila 1. julija, drugo vzorčenje pa bo med poletjem, odvisno od stabilnosti vremena. »Lani so bili vzorci skladni na vseh treh lokacijah v obeh terminih. Letos prvi vzorec pri Supernovi ni bil skladen glede prisotnosti Escherichia coli, vzorca na lokacijah Čukov bajer in Kosorep pa sta bila skladna,« so sporočili z MOK.

Na NLZOH so dodatno pojasnili, da skladno z uredbo o upravljanju kakovosti kopalnih voda in priporočili o varnosti kopanja s smernimi vrednostmi zaradi prepovedi ali odsvetovanja kopanja meje za Intestinalne enterokoke in E.coli niso bile določene na podlagi ocene tveganja za zdravje, ampak predstavljajo povišano mejo zadostnega kakovostnega razreda. Te vrednosti torej veljajo kot opozorilne, kar pomeni, da v vseh primerih ne vodijo nujno v prepoved kopanja.

Nižje mejne vrednosti

Mikrobiološko analizo kopalnih voda je naročila tudi Občina Škofja Loka. Kranjska izpostava NLZOH jo je opravila julija na treh lokacijah. Rezultati vzorcev, odvzetih v Selški Sori v Podlubniku in Poljanski Sori na kopališču Puštal, so pokazali skladnost s priporočil o varnosti kopanja na naravnih kopališčih, vzorec, odvzet na lokaciji Poljanska Sora – Visoko, pa je bil na dan vzorčenja neskladen. »Z letošnjim junijem so bile namreč določene nove mejne vrednosti, ki so se znižale za tretjino. Po kriterijih, ki so veljali pred tem, bi bil tudi ta vzorec skladen. V vsakem primeru, tudi na kopališčih, kjer je kopalna voda skladna s priporočili o varnosti kopanja, svetujemo, da ljudje vode ne pijejo oz. zaužijejo. Svetujemo, da se posamezniki po kopanju čim prej oprhajo s čisto pitno vodo,« so poudarili na škofjeloški občini.

Iz Javnega zavoda Sotočje Medvode so sporočili, da je rezultati testiranja vode na kopališču v Goričanah (pri jezu), ki ga je konec junija opravil NLZOH, pokazal, da je reka Sora tam tudi letos primerna za kopanje. Novo vzorčenje bodo naročili avgusta.

Preddvorska občina je tako kot vsako leto naročila vzorčenje jezera Črnava, a kot pravi župan Rok Roblek, še niso prejeli odgovora. Prejšnja leta so vodo vzorčili julija in avgusta in je bila po podatkih župana vsako leto neoporečna in več kot primerna za kopanje. Zaradi tega jo po besedah Robleka tudi vzorčijo, saj jezero Črnava sicer ni na seznamu kopalnih voda.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno oblačno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

13/23

torek

12/23

sreda

13/18

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 28. september 2021

Kolesarski izlet do Bistrice pri Tržiču

RAZSTAVE / Kranj, 30. september 2021

Razpis za sodelovanje na razstavi ročnih del

IZLETI / Šenčur, 30. september 2021

Izlet v Maribor in na Mariborsko Pohorje

GLEDALIŠČE / Tržič, 30. september 2021

Gola

RAZSTAVE / Bled, 30. september 2021

Ročna dela gorenjskih upokojencev in koncert

PREDAVANJA / Tržič, 30. september 2021

Grčija

IZLETI / Naklo, 30. september 2021

S kolesi v Rovte

 

 
 

 

 
 
 

Včeraj potrdili 1037 okužb z novim koronavirusom / 19:36, 28. september

Wojc - cepljen nisi zaščiten, nisi imun in čist lahko prenašaš virus. Res si naiven. Kaj boš pa čoftal ljudem, ki imajo po cepljenju trajne...

Včeraj potrdili 1037 okužb z novim koronavirusom / 17:34, 28. september

Anticepilca bi moralo doleteti nekaj hudega, kajti z argumenti in razumom pri njem ne gre.

Opozorili na okoljske probleme / 17:29, 28. september

Tudi pri Greti Thunberg se je začelo, kot špricanje pouka, pa so njeni starši ugotovili, da le to, lahko zapakirajo, kot "boj za podnebno pr...

Včeraj potrdili 1037 okužb z novim koronavirusom / 15:42, 28. september

In kje so še vsi tisti, ki zadnjih par let niso bili pri zdravniku. NE grejo, ker jim nič ni. NE gredo delat gužve tako preobremenjenim v z...

Včeraj potrdili 1037 okužb z novim koronavirusom / 14:59, 28. september

Očitno štejejo vse po 3x .... pa mrtve 92-letnike prištevajo.... pa cepljeni obolevajo - očitno, pa vsak dan med par 1000 ljudi iščejo pozit...

Opozorili na okoljske probleme / 13:54, 28. september

Tamara in somišljeniki, to kar počnete je zguba časa, to menda veste.. No, ste pa aktivisti, tudi to nekaj velja..

Včeraj potrdili 1037 okužb z novim koronavirusom / 13:52, 28. september

56 % populacije precepljene, 260.000 uradnih prebolevnikov, še ene tolk neuradno prebolevnikov, mi pa spet na začetku.. A nas je 100 miljonov?