Zunanji minister Anže Logar se je s hrvaškim kolegom pogovarjal tudi o ukrepih na meji. / Foto: Tina Dokl

Novi ukrepi na hrvaški meji niso predvideni

Srečanje slovenskega in hrvaškega zunanjega ministra

V torek je zunanji minister Anže Logar v Ljubljani gostil kolega Gordana Grlića Radmana, ki je Slovenijo izbral za svoj prvi obisk v novem mandatu. Govorila sta predvsem o spopadanju s pandemijo covida-19. Kot sta sporočila ministra, so v boju proti pandemiji strokovnjaki in tudi politični vrh v vsakodnevnem stiku. Slovenija pozorno spremlja razvoj epidemiološkega stanja tako na Hrvaškem kot tudi širše v regiji, je poudaril Logar. Opozoril je, da bi se morala predvsem prenehati praksa, da se potniki iz Bosne in Hercegovine za nekaj dni ustavijo na Hrvaškem in nato na meji s Slovenijo predstavijo, kot da prihajajo iz Hrvaške in jim zato ni treba v samoizolacijo. Hkrati je Logar sicer izrazil prepričanje, da se širjenje virusa v regiji počasi že umirja, kljub vsemu pa je pozval k previdnosti, predvsem pa usklajenemu delovanju. Grlić Radman pa je poudaril, da je epidemiološka slika na jadranski obali, ki jo zdaj množično obiskujejo turisti, tudi slovenski, precej boljša kot drugod na Hrvaškem. Poudaril je, da se na Hrvaškem za zdaj ni okužil še noben turist. Novih ukrepov na mejah zato nobena stran za zdaj ne predvideva, niti v pripravah na novo šolsko leto ne, sta pojasnila, a poudarila, da bo vse odvisno od tega, kaj bo v prihodnje kazala epidemiološka slika. Anže Logar je povedal še, da državi veliko stvari povezuje in da sta pomembni gospodarski partnerici. »Nekaj pa je tudi odprtih vprašanj, a sem prepričan, da bomo v naslednjih dveh letih našli tudi nekatere odgovore.« Kakšnega premika pri reševanju vprašanja arbitražne odločitve o meji med državama, ki je Hrvaška ne priznava, pa za zdaj ni.

Pivčevi podpora izvršnega odbora stranke

Kmetijska ministrica in predsednica DeSUS Aleksandra Pivec, ki se je te dni v nemilosti javnosti znašla zaradi gostovanja na Krasu konec junija, ko je med drugim nastopila v promocijskem spotu zasebnega podjetja Vinakras, je sporočila, da je stroške nastanitve zase in za svoja sinova plačala sama. Kot je poudarila, večino časa preživi na terenu, obiskuje kmete, kmetije, društva, različne organizacije, lokalne skupnosti ter podjetja. To pogosto počne tudi ob praznikih in dela prostih dnevih ter tako povezuje zasebno življenje s poslanstvom ministrice.

Ministrica pa je morala strniti tudi vrste v lastni stranki, saj so ji nekateri pokrajinski odbori izrekli nezaupnico, kar ji je prav tako uspelo. Izvršni odbor DeSUS ji je namreč izrekel polno podporo pri njenem delu in uveljavljanju zavez iz koalicijske pogodbe.

Vodenje NPU prevzel Uroš Lepoša

V. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič za vodenje Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) ni izbral nobenega od dveh kandidatov, prijavljenih na razpis. Za v. d. direktorja je zato imenoval Uroša Lepošo, ki ima za seboj 28 let delovnih izkušenj v policiji.

Nizke zaloge krvi

Zavod RS za transfuzijsko medicino sporoča, da so zaloge krvi v Sloveniji še vedno nizke, zato vabijo krvodajalce, da se v čim večjem številu udeležijo krvodajalskih akcij. Darovalci morajo svoj prihod vnaprej napovedati in izpolnjevati nekatere pogoje. Med drugim se v zadnjih 14 dneh niso smeli gibati v državah, ki niso na seznamu epidemiološko varnih, trenutno torej tudi ne na Hrvaškem.

Svetovni dan hepatitisa

V torek, 28. julija, smo že štirinajsto leto zapored obeležili svetovni dan hepatitisa, ob tem pa je stroka opozorila, naj zaradi obremenjenosti zdravstva z epidemijo covida-19 ostale življenjsko ogrožajoče bolezni, med katerimi sta tudi hepatitisa B in C, ne ostanejo spregledane. V svetu je 325 milijonov ljudi okuženih z virusoma hepatitisov B in C, pri čemer jih bo v Evropi po pričakovanjih v naslednjem letu 170 tisoč umrlo zgolj zato, ker so prepozno ukrepali, opozarjajo zdravniki. V Sloveniji so sicer na voljo odlične možnosti zdravljenja, s katerimi hepatitis C lahko povsem pozdravimo, hepatitis B pa zelo dobro obvladamo, če ju odkrijemo dovolj zgodaj.

Upravno sodišče o nadzornikih RTVS

Upravno sodišče je z začasno odredbo zadržalo sklep vlade, s katerim je 16. aprila predčasno razrešila nadzornike Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Matjaža Medveda, Ireno Ostrouško in Petro Majer, za preostanek mandata pa imenovala Boruta Rončevića, Antona Tomažiča in Draga Zadergala.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/12

ponedeljek

8/20

torek

8/20

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

DELAVNICE / Škofja Loka, 28. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 28. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

PRIREDITVE / Jesenice, Radovljica, 28. september 2020

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine

DELAVNICE / Škofja Loka, 29. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 29. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

PRIREDITVE / Jesenice, Radovljica, 29. september 2020

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine

IZLETI / Kranj, 29. september 2020

Kolesarski izlet

DELAVNICE / Škofja Loka, 30. september 2020

Rokodelska doživetja

 

 
 

 

 
 
 

V soboto potrdili 159 okužb z novim koronavirusom, umrl en bolnik s covidom-19 / 19:24, 27. september

Umrlo ni 147 bolnikov zaradi korone!!!!!!!!!!! Je pa bil virus prisoten in skrajšal agonijo!!!

Uredili lepotni center / 19:20, 27. september

Je kje objavljen cenik? Vau, kakšne storitve. Pa še svetovanje........ kupi to in to, heheh. Jaz se s tremi frendicami dobim doma. Se pob...

Preplet čipke in fotografije / 19:05, 27. september

Ena sama stara jajca! Vauu, kakšno neverjetno ustvarjanje.
No ja, vsak ima svoje veselje.

Uredili lepotni center / 08:39, 26. september

Primož, da ne bi šel, preč vržen denar.

Ob polletju negativno / 17:56, 25. september

" neizbrani kandidat je namreč vložil tožbo, ker da naj izbrani kandidat ne bi izpolnjeval razpisnih pogojev."

Trenutno je edini rapisni pogoj, da si član SDS-a !

Pivčevo čaka interpelacija, Hojs ostaja minister / 17:53, 25. september

Ena za specialno izdajo Alana Forda ! ( Tarča 24.9.2020)Žnidaršič: g, Krek, ali imate podatke koliko okužb v zadnjem času je iz gostinskih ...

Včerajšnje številke so slabe, daleč najslabše ... / 14:49, 25. september

Še ena začela pametovat?