V domžalski občini je v sredo zvečer neurje najhuje prizadelo naselja Domžale, Vir, Rodica in del Doba, kjer so včeraj že odpravljali posledice. / Foto: Gorazd Kavčič

Neurje in toča sta povzročila škodo

V sredo zvečer je Slovenijo in tudi del Gorenjske prizadelo neurje z močnimi nalivi, ponekod je klestila toča, najhuje pa je bilo v Domžalah in okolici, kjer škodo še ugotavljajo.

Domžale – Letošnje poletje si neurja z vetrom in nalivi kar sledijo. Zadnje je bilo minulo sredo v večernih urah, ko je večji del Slovenije, predvsem pa osrednji, vzhodni, severovzhodni in jugovzhodni del, zajelo neurje z močnimi nalivi in vetrom.

Ob obilnih padavinah se je sprožilo več zemeljskih plazov, ponekod pa je bila zaradi neurja tudi motena oskrba z električno energijo. V občinah Črna na Koroškem, Kamnik, Mežica, Vodice, Gornja Radgona, Komenda, Mozirje, Trzin, Braslovče, Laško, Lukovica, Prebold, Šenčur, Hrastnik, Ljutomer, Mengeš, Šentilj, Šmartno ob Paki, Šmartno pri Litiji, Trbovlje, Velenje, Apače, Cerklje na Gorenjskem, Dol pri Ljubljani, Ljubljana, Polzela, Prevalje, Radenci, Šoštanj, Žalec, Brezovica, Dobrova - Polhov Gradec, Domžale, Log - Dragomer, Celje, Juršinci, Križevci, Ormož, Ravne na Koroškem in Trebnje je bilo posredovanje potrebno na več kot petsto lokacijah, aktiviranih je bilo okoli sto enot. Gasilci so bili zaradi odstranjevanja posledic neurja na terenu vso noč in tudi še včeraj ves dan.

Ponekod je klestila tudi toča, najhuje je pa bilo v Domžalah. Tam in v okolici je neurje poškodovalo več stanovanjskih in drugih objektov ter avtomobilov.

V dispečerski službi Centra za zaščito in reševanje Domžale so reševalne enote glede na nujnost intervencije napotili na več kot 320 naslovov.

Včeraj so nato v domžalski občini opravljali pregled posledic neurja.

Na podlagi ugotovitev pregleda bodo pripravili načrt za najnujnejšo pomoč. Poškodovane so tudi strehe treh šol, škodo pa je bilo včeraj dopoldne še težko oceniti.

Že včeraj so bile na delu tudi zavarovalnice, saj je prijav škode ogromno, kot poročajo, pa je na nekaterih avtomobilskih servisih zaradi velikega števila poškodb celo zmanjkalo nadomestnih vetrobranskih stekel.

Tudi drugod po Sloveniji in Gorenjski so gasilci in druge službe iz različnih objektov črpali vodo, preusmerjali nevarne hudournike, začasno prekrivali poškodovane strehe na objektih, odstranjevali podrta drevesa, čistili zemljine s cestišč in čistili meteorne jaške.

Kot opozarjajo na Upravi RS za zaščito in reševanje, bo danes sončno, popoldne bo v notranjosti nastalo nekaj vročinskih neviht. Tudi jutri bo po napovedih sončno in vroče, verjetnost vročinskih neviht pa bo majhna. V nedeljo popoldne bodo nevihte spet pogostejše.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

zmerno oblačno
vlažnost: 78 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

16/23

torek

13/24

sreda

15/28

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 4. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 4. avgust 2020

Kolesarski izlet

PREDAVANJA / Radovljica, 4. avgust 2020

Predavanje o slikarju Janu van Eycku

OBVESTILA / Gorenjska, 5. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 6. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 6. avgust 2020

Na Galetovec

OBVESTILA / Gorenjska, 7. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Med počitnicami se zabavajo / 10:57, 3. avgust

Ej deca, vas Jelko ali Beovićka vidi takole brez mask bo zabave konec po hitrem postopku....

V soboto devet okužb z novim koronavirusom in ena smrt / 20:32, 2. avgust

Koliko časa boste še napenali Narod o nekakšni koroni, v Bolgariji na zlati plaži povno tutistov pa vse zdravo v Nemčiji na Baltiku vse zavz...

Bolnišnica z novo fasado / 22:38, 31. julij

Trenutna sanacija je 20 let prepozno. Vsak blok na Jesenicah je že energetsko saniran. Samo bolnica je še iz časa stare železarne. Nova boln...

Bolnišnica z novo fasado / 13:03, 31. julij

To verjetno pomeni, da bolnišnica ostaja na Jesenicah in se bo tudi nova gradila na Jesenicah kar je edino prav !!

Maske olajšajo potek bolezni / 07:16, 31. julij

Nizozemska vlada pa takole:"Ker učinkovitost mask ni bila dokazana z medicinskega vidika, se je kabinet odločil, da ne bo nobene obveznosti ...

Železniški predor bo obnovilo avstrijsko podjetje / 12:53, 28. julij

Zaradi naše počasne zakonodaje in zavlačujočih razpisov smo postali slepo črevo v vseh železniških prometnih povezavah. Ker je Bratuškova od...

Železniški predor bo obnovilo avstrijsko podjetje / 09:32, 28. julij

Drugi tir skozi predor ne bo potreben nikoli. Avstrijci bodo leta 2026 odprli novo hitro progo Gradec-Celovec, ki bo prestavila ves tovorni ...