V občini Cerklje v tem času poteka več velikih projektov.

Nadaljujejo z investicijami

V občini Cerklje v teh dneh začenjajo gradnjo oziroma obnovo komunalne infrastrukture v skupni vrednosti 2,6 milijona evrov, začeli pa so tudi graditi krvavški vodovod.

V naslednjih dveh letih bo kanalizacija zagotovljena vsem občanom v nižinskem delu občine z izjemo Cerkljanske Dobrave.

V Cerkljah so nedavno prejeli sklep Arsa, da izvedba presoje vplivov na okolje za gradnjo krvavškega vodovoda ni potrebna.

Cerklje – Občina Cerklje v zadnjih letih aktivno obnavlja kanalizacijo in vodovodno infrastrukturo. Potem ko so pred kratkim dokončali obsežne večmilijonske projekte v Dvorjah, Gradu, Cerkljah in Zalogu, delovne stroje selijo tudi na področje drugih vasi v nižinskem delu občine. Začeli so namreč gradnjo oziroma obnovo celotne komunalne infrastrukture, vključno z vodovodom in kanalizacijo med Pšenično Polico in Poženikom ter Šmartnim in Pšato. Kot pravi župan Franc Čebulj, je občina za oba projekta namenila 2,6 milijona evrov, po dokončanju del pa bo skupno zgrajene pet kilometrov infrastrukture. »Večji odseki so predvideni v Šmartnem, kjer bomo zgradili okoli sedemsto metrov infrastrukture, v Poženiku in Pšenični Polici približno 1,5 kilometra, na Pšati pa prav tako okoli sedemsto metrov. Seveda bomo tako kot drugod v občini ob takšnih projektih hkrati urejali tudi spremljajočo komunalno infrastrukturo,« je pojasnil cerkljanski župan, ki tako računa, da bodo do konca tega mandata, torej v obdobju prihodnjih dveh let, komunalno opremili celotno območje nižinskega dela občine z izjemo Cerkljanske Dobrave.

Nedavno je v kanjonu proti spodnji postaji krvavške žičnice stekla tudi gradnja doslej največjega projekta v občini, in sicer t. i. projekta oskrbe s pitno vodo na območju Zgornje Save – 1. sklop oziroma krvavškega vodovoda. Gre za projekt petih občin – poleg Cerkelj, ki nosijo največji delež investicije, še Kranja, Šenčurja, Komende in Vodic – v vrednosti dobrih 12 milijonov evrov, v katerem bo zgrajenih 25 kilometrov vodovodnega sistema. Skoraj polovico sredstev bodo občine pridobile preko kohezijskih skladov Evropske unije. Kot smo že pred časom poročali, so se v Cerkljah in drugih sodelujočih občinah v zadnjih mesecih spopadali z vprašanjem, ali bo za krvavški vodovod treba izvesti presojo vplivov na okolje, kljub temu da so pred tem pridobili dve pravnomočni gradbeni dovoljenji. Nedavno pa so v Cerkljah prejeli informacijo Agencije Republike Slovenije za okolje, da presoja vplivov na okolje ne bo potrebna, kar po Čebuljevih besedah pomeni tudi, da evropska sredstva za projekt niso ogrožena.

Kot pravi Čebulj, bo prav gradnja skozi kanjon proti spodnji postaji žičnice na Krvavec in vodnemu zajetju najtežji del celotnega projekta. »Na trasi je precej mostov, ki so v slabem stanju in se lahko sesedejo, zato bo treba graditi nove. Zato sem že predlagal, da bi zgradili montažne mostove, ki so hitro povozni, za razliko od betonskih, ki se dolgo časa sušijo. S tem ne bomo obremenjevali prometa bolj, kot je treba,« pojasnjuje Čebulj, ki se nadeja, da jim bo država povrnila sredstva, ki jih je občina že v minulih letih investirala v krvavški vodovod. Občina je namreč že v preteklosti v sklopu drugih investicijskih del zgradila več krajših odsekov vodovoda predvsem na področju vasi Grad, dela Dvorij, v Zalogu in delu vasi Zgornji Brnik.

Čebulj sicer pričakuje, da jim bo letos uspelo zgraditi odsek vodovoda proti Vodicam in Komendi ter del proti kanjonu reke Reke do elektrarne, nato pa bodo prihodnje leto nadaljevali mimo spodnje postaje žičnice do vodnega zajetja. Tam bo Direkcija za vode sočasno zgradila večji vodni zadrževalnik, sanirali pa bodo tudi material v Lukenjskem in Brezovškem grabnu. Pred dvema letoma se je namreč ob obilnem deževju sprožil plaz, ki je s peskom in kamenjem zasul območje ob spodnji postaji kabinske žičnice na Krvavec. Rok za izgradnjo vodovoda je sicer do spomladi leta 2022.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

10/15

sobota

11/18

nedelja

8/18

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

PRIREDITVE / Radovljica, 24. oktober 2020

Bralni krožek na spletu

OBVESTILA / Kranj, 27. oktober 2020

Srečanj sekcije za ročna dela ne bo

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

 

 
 

 

 
 
 

Včeraj umrlo osemnajst bolnikov / 11:52, 24. oktober

Zunanjemu ministru dr.Logarju pa želim čimprejšno okrevanje, ker zdravje
je le zdravje, tu politična opredelitev nima popolnoma nič.

Od sobote delno zaprtje države / 10:44, 24. oktober

V Ljubljani prisotnih več novinarjev kot protestnikov .

NOVINARJI, A VAS NI NIČ SRAM?

https://twitter.com/i/status/1319886396526657538

Policisti: Omejitve so tudi za nas / 10:32, 24. oktober

Danes v Sloveniji 2.074.658 zdravih ljudi !

Odprte ostajajo lekarne, banke, pošte ... / 10:19, 24. oktober

In medtem se glavni protagonist, debeli Krek sprehaja po Ljubljani brez maske, gre točit gorivo brez maske..Ko ga posnamejo kamere in nadleg...

Odprte ostajajo lekarne, banke, pošte ... / 10:13, 24. oktober

Bolj ko so ukrepi restrektivni manj so učinkoviti in vse skupaj je samo idiotska statistika laži. Na 2.000,000 prebivalcev bi moralo biti 2....

Pobuda za ustavno presojo prepovedi gibanja / 10:22, 23. oktober

Čista anarhija!Vsak, ki ima pet minut časa že lahko vloži pobudo na ustavno sodišče.Vse njune trditve so zajete v v moji duhoviti opazki:......

Nov rekord: 1663 okuženih / 07:57, 23. oktober

Fajonka in blondinkaBlondinka se je s Fiatom 126 p peljala po cesti, ko je nenadoma ugasnil motor. Blondinka odpre pokrov motorja (seveda sp...