V pokoj starejši

V Evropi se delež starejšega prebivalstva veča, enako velja za Slovenijo. Napovedi kažejo, da se bo to še nadaljevalo in da bo do leta 2050 več kot trideset odstotkov prebivalstva starejšega od 65 let. To bi imelo velik vpliv na javne finance: povečujejo se stroški pokojnin in drugi stroški, povezani s staranjem prebivalstva, denimo na zdravstvenem področju. Poleg tega se bodo zaradi staranja prebivalstva zmanjšali prihodki iz prispevkov za socialno varnost in dohodnine, zaradi česar se bodo še povečali izzivi, povezani s financiranjem stroškov starajočega se prebivalstva. Vzdržnost pokojninskega sistema bi med drugim okrepilo poznejše upokojevanje, smo ponovno slišali ob nedavni deseti obletnici pridružitve Slovenije OECD, ki svari pred učinki staranja prebivalstva.

V Sloveniji starejši delavci prehitro zapustijo trg dela, je že pred časom ugotovila študija OECD, ki navaja, da je Slovenija pri zaposlenih, starejših od 54 let, na trgu dela ena od najmanj uspešnih držav. To je še dediščina preteklih pokojninskih sistemov, ki so dopuščali zgodnje upokojevanje, zadnja pokojninska reforma pa je uzakonila upokojitveno starost 65 let, kar je sicer povečalo število delavcev, starejših od 55 let, a v realnosti še naprej ostaja razkorak med uradno upokojitveno starostjo in dejansko starostjo ob upokojitvi. Zato vsake toliko časa ponovno oživijo razmišljanja o novem povišanju upokojitvene starosti, tudi ob zadnji spremembi pokojninske zakonodaje, ko so znova govorili o starosti 67 let, a predlog takrat še opustili.

Pač pa skušajo z drugimi prijemi zagotoviti, da bi ljudje dlje časa ostajali zaposleni, denimo s spodbudami delodajalcem, da zaposlujejo starejše delavce. Lani pa je bilo v pokojninski zakonodaji sprejeto tudi določilo o delnem upokojevanju, pri katerem bi delavec, ki izpolnjuje pogoje za upokojitev, še naprej delal in ob plači prejemal štirideset odstotkov pokojnine. To smo sicer poznali že prej, a je šlo za dvajset odstotkov pokojnine. Z odločitvijo za dvojni status si človek izboljša prejemke, kar je spodbudno zanj, več aktivnih in manj upokojenih pa je dobro tudi za pokojninsko blagajno. Trenutno dvojni status pri nas uživa nekaj več kot deset tisoč ljudi, po oceni pokojninskega zavoda pa naj bi se to število v petih letih podvojilo. Pri tem je zanimivo, da so se lani za dvojni status v največji meri zavzemali obrtniki, da lahko podaljšujejo obstoj svojih podjetij, toda v strukturi prejemnikov delne pokojnine jih ne najdemo prav veliko. Med dejavnostmi, kjer se ljudje največ odločajo za dvojni status, namreč prednjačijo uradniki, zdravniki in učitelji.

Oddaj svoj komentar

Kranj 19°

delno oblačno
vlažnost: 83 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

12/22

torek

14/21

sreda

12/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. september 2020

Zaljubljeni v ustvarjalnost

IZLETI / Cerklje, 22. september 2020

Ogled razvalin gradu Kamen v Adergasu

OBVESTILA / Radovljica, 22. september 2020

Prost vstop v Muzej talcev

IZLETI / Kranj, 22. september 2020

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Milje, 22. september 2020

Tehnična delavnica

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. september 2020

Zaljubljeni v ustvarjalnost

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih pripomočkov

 

 
 

 

 
 
 

Tujcev je v Kranju preveč / 09:21, 22. september

Če se na isti naslov prijavi več ljudi, kot je zmogljivost nastanitvenega objekta, bi se morala na UE prižgati rdeča luč. Tam imajo vpogled ...

Tujcev je v Kranju preveč / 08:44, 22. september

marker1,
Ne bluzi, zakon jim to omogoča, tega pa ne oblikuje in sprejema občina, to menda veš?

Vsak dan dva metra globlje v Karavanke / 08:35, 22. september

Glede na to, da se v Avstriji dosledno spoštuje delovno pravna zakonodaja, pri nas pač ne, je zelo verjetno, da Turki jodlarje vseeno ujamejo pri dokončanju del !

Tujcev je v Kranju preveč / 08:29, 22. september

Ja Branko, klap klap, končno en pameten predlog !!

Tujcev je v Kranju preveč / 08:12, 22. september

Najprej jih vabite, sedaj pa naj te težave rešuje država. Ni pošteno.

Komenda slavi zgodovinsko zmago Tadeja Pogačarja / 22:03, 21. september

ti bi rabu še nagobčnik :)

Komenda slavi zgodovinsko zmago Tadeja Pogačarja / 20:36, 21. september

Ela, maske niso obvezne in so nepotrebne oz. škodljive. Kdor na prostem nosi masko je totalni debil !!