Akademski slikar Rafael Terpin nam tudi z besedami slika krajino in občutke.

Doživetja, zapisana med griči

Akademski slikar Rafael Terpin je med skritimi kotički vipavskih, tolminskih in škofjeloških vrhov srkal pripovedi zadnjih prebivalcev, spremljal klecanje starih domačij in vse zbral v zgodbah, ki so poklon svetu, življenju in krajini, ki izginjajo ter ostajajo le še na njegovem papirju. Knjiga pa ni le zbirka njegovih razmišljanj, temveč tudi zbirka njegovih slik.

»Da je slovenska krajina prelepa, je prastara resnica. Njena čudesa sem dojemal že v mladosti, tako sem si pošteno osladil življenje,« pravi Rafael Terpin.

Knjiga z naslovom Griči in z letnico 2020, ki jo je izdala Planinska založba Slovenije, je izbor prispevkov iz Planinskega vestnika med letoma 1974 in 2019. Napisal jih je akademski slikar, rovtarski krajinar, učitelj, raziskovalec arhitekture idrijskih rudarskih hiš in kmečke arhitekture, zbiratelj idrijskih anekdot, ljudskih pripovedi, običajev in izročil pa tudi tudi botanik, etnolog in še kaj. Pisanje mu še zdaleč ni tuje, saj je izdal pet knjižnih del, je avtor več kot petdesetih slikarskih razstav, iz njegovih pripovedi pa je slutiti predvsem navezanost na domačo krajino, slikanje videnega in še bolj čutnega z izbranimi besedami.

»Ob koncu gimnazije sem začenjal slikati, pisal pa sem že prej. Navdušuje me divji rovtarski svet med Tolminom, Ajdovščino in Škofjo Loko. Tega sem najprej spoznaval kot študent, ko sem tod okoli ubiral najhujše poti. Takrat si še nisem ničesar zapisoval. To je bila napaka, kajti kasneje sem ugotovil, da moj spomin nikakor ni med najboljšimi. Stvari sem si začel beležiti tako z besedo kot skicami, poleg tega pa še s fotografijami. Tega materiala se je nato nabralo res veliko,« pravi Idrijčan Rafael Terpin, ki ugotavlja, da se svet, ki ga je opisoval, vztrajno spreminja.

»Ta svet je bil kmečki. Zdaj bi težko rekli, da je še. Kmečki svet je po drugi svetovni vojni začel propadati. Jaz sem imel lep, zlat čas, da sem doživljal te velike spremembe. Hiše so se podirale, prebivalci umirali. Meni je uspelo, da sem se z mnogimi imel priliko pogovarjati, česar sem sedaj še bolj vesel, kot sem bil takrat. Lahko se jih spomnim,« pravi, ko se spominja svojih raziskovanj.

»Tudi takratne steze so bile enkratne. Vse niso bile planinske, čeprav si se po njih pošteno zasopel. Žled leta 2014 jih je večino uničil in jih ni več. Marsikaj po naših krajih samo čaka, da bo les na tleh zgnil in bo porasel nov gozd. Tega mi ne bomo dočakali, saj je predaleč pred nami,« pravi 75-letni Rafael Terpin, ki je v knjigi opisal svoje najljubše stezice, poti pa tudi hribe in griče.

»Težko bi rekel, kateri mi je najljubši, saj jih je zagotovo več. To so kotički, od koder se ti svet odpre, kjer te mir poboža. To so kotički, kjer se usedeš in se počutiš doma. Imaš pač občutek, da si doma, ne glede na to, koliko ur imaš do doma. To v tistem hipu ni nič važno. Takšnih kotičkov je res veliko,« pravi Terpin in priznava, da je med njegovimi najljubšimi Kovk nad Colom, pa kotiček v Lašcu, ki ga je vedno »vrgel iz tira«.

»Tam je bil ploh, kjer sem se vedno usedel, in tam je bila cela dolina Idrijščice pred mano. Od Cerknega do Krna. To je čudodelen kraj. Prav tako je nekaj posebnega Košarica, neznani vrh na šentviški planoti,« pravi Rafael Terpin, ki v najnovejši knjigi piše tudi zabavne zgodbe. Ena takih je gotovo Lubnikarji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

zmerno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

5/20

četrtek

10/20

petek

13/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 1. oktober 2020

Na Jelenkamen

IZLETI / Naklo, 1. oktober 2020

S kolesom do Trstenika

PRIREDITVE / Tržič, 1. oktober 2020

Fantazija v lesu

OBVESTILA / Jesenice, 1. oktober 2020

Začetek dejavnosti za otroke

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 2. oktober 2020

O rezultatih analize vode iz izvira v Zgornji Besnici

PRIREDITVE / Gorenjska, 2. oktober 2020

O ribogojstvu in ribji kulinariki

RAZSTAVE / Jesenice, 2. oktober 2020

Abstract 2020

PRIREDITVE / Cerklje, 2. oktober 2020

Umetnik na poiskanju

 

 
 

 

 
 
 

V torek potrdili rekordne 203 okužbe z novim koronavirusom / 11:25, 30. september

Včeraj na RTVslo pri odmevih neka mladostna sekretarka, verjetno je Beovićeva pri frizerju...

Zapora Gradnikove ceste / 10:11, 30. september

Kot izgleda je g.Kolar zelo politično močen, da je odsegel to zaporo. Če se gre občina umirjanje prometa, naj naredi zaporo na bližnjem križ...

V nesreči niso ostali sami / 15:04, 29. september

Kaj ni absurd, da vsak v nesreči najprej rešuje dokumente? Ker VEMO, da bo dobit nove največja muka in vse poti do uradnih okencev. :( Ne...

Na šoli je zelena streha / 14:36, 29. september

Zelo skeptična sem v zvezi teh zelenih streh. In kako so zagotovili, da jim ne bo zamakalo v spodnje prostore?Od oktorbra do maja je ta stre...

V soboto potrdili 159 okužb z novim koronavirusom, umrl en bolnik s covidom-19 / 19:24, 27. september

Umrlo ni 147 bolnikov zaradi korone!!!!!!!!!!! Je pa bil virus prisoten in skrajšal agonijo!!!

Uredili lepotni center / 19:20, 27. september

Je kje objavljen cenik? Vau, kakšne storitve. Pa še svetovanje........ kupi to in to, heheh. Jaz se s tremi frendicami dobim doma. Se pob...

Preplet čipke in fotografije / 19:05, 27. september

Ena sama stara jajca! Vauu, kakšno neverjetno ustvarjanje.
No ja, vsak ima svoje veselje.